Σαχινίδης για Σόιμπλε: «Αν ήταν στο χέρι του η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ»
Σε άγνωστες ιστορίες από τις επαφές που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων στα Eurogroup, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Σημειώνεται πως ο γνωστός για τις «σκληρές» απόψεις του περί λιτότητας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (26/12), σε ηλικία 81 ετών.
Ειδικότερα, ο Φίλιππος Σαχινίδης φιλοξενήθηκε το πρωί της Πέμπτης (28/12) στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», όπου και μοιράστηκε την άποψή του για τον Γερμανό πολιτικό αλλά και προσωπικές ιστορίες μαζί του που έζησε από κοντά.
«Είχε εμμονές» ήταν η πρώτη αναφορά του Φίλιππου Σαχινίδη για τον Σόιμπλε, ενώ στη συνέχεια προσέθεσε πως: «έψαχνε λύσεις για την οικονομική κρίση προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Γερμανών και όχι για το κοινό ευρωπαϊκό καλό».
Ο Φίλιππος Σαχινίδης είχε αναλάβει υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, λίγους μήνες πριν γίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, παίζοντας στη συνέχεια καίριο ρόλο στις μνημονιακές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, ο προκάτοχος του Σόιμπλε, Πέερ Στάινμπρουκ, ήταν πολύ πιο θετικός απέναντι στο ελληνικό ζήτημα. «Είχαμε μιλήσει όταν είχα αναλάβει και μου είχε πει πως όλες οι χώρες που θα έχουν προβλήματα από την οικονομική κρίση -μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers- θα έχουν τη συμπαράσταση της Γερμανίας. Όταν όμως ήρθε ο Σόιμπλε δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να μας καθησυχάσει».
«Φοβόταν κατάρρευση της Ιταλίας»
«Πίσω από την επιθετική στάση προς την Ελλάδα, θεωρώ πως υπήρχε ο φόβος για μία ενδεχόμενη κατάρρευση της Ιταλίας, κάτι για το οποίο η ΕΕ δεν ήταν σε κανένα βαθμό προετοιμασμένη» επισήμανε ο κ. Σαχινίδης.
Στη συνέχεια ο Φίλιππος Σαχινίδης θυμήθηκε κάποιες αντιπροσωπευτικές προσωπικές ιστορίες με τον Σόιμπλε: «Τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν είχε τιναχτεί στον αέρα η πρώτη συμφωνία της Ελλάδας, κάναμε επίσκεψη στη γερμανική καγκελαρία. Κάποια στιγμή, απομακρύνθηκε από το δείπνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ και ήρθε ο Σόιμπλε να κάτσει δίπλα μου.
Μου λέει ‘ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πρακτικά για το δημόσιο χρέος’. ‘Τι ακριβώς εννοείτε;’ του απαντάω με εκείνον να λέει ‘Να πάμε σε κούρεμα του χρέους’. Τον ρώτησα ‘και τον Τρισέ πως θα τον αντιμετωπίσουμε;’ ‘Μην ανησυχείς, μόλις φύγει από τη θέση του, ο αντικαταστάτης του (ο Ντράγκι) θα είναι σύμφωνος’.
Τότε είχαμε δυο επιλογές για το ελληνικό ζήτημα. Την αναδιάρθρωση ή την επιμήκυνση του χρέους. Εδώ υπήρχε μια σύγκρουση για το τι πίστευε η Μέρκελ και τι ο Σόιμπλε καθώς ισχύει πως οι δυο τους ήταν σε σύγκρουση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πως κάποια στιγμή στο δείπνο, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μία ερώτηση για το χρέος και βλέπω ξαφνικά τη Μέρκελ να σταματά να μιλά και να αρχίζει να μιλά ο Σόιμπλε, κάτι που με άφησε άναυδο».
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο Φίλιππος Σαχινίδης θυμήθηκε πως ο Σόιμπλε «ήταν πολύ αυστηρός με όλους και αρκετά σαρκαστικός».
Πότε άλλαξε η στάση του Σόιμπλε
Μάλιστα θυμήθηκε την εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν υπό πολιτική κρίση και την ώρα που είχαμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ο Φίλιππος Σαχινίδης βρέθηκε και πάλι στο Eurogroup αυτή τη φορά ως υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
«Ξαφνικά συνειδητοποιώ μια ιδιαίτερα επιθετική στάση από τους προπομπούς του Σόιμπλε. Τότε ήρθε ο ίδιος και μου λέει: ‘Ξέρετε ο προκάτοχος σας μας είχε εγγυηθεί ότι όταν θα πάρετε το 2ο πρόγραμμα ακόμα κι όταν γίνουν οι εκλογές η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα’. Ήταν σαν να μου έλεγε πως ‘Άλλα μας είχατε πει και άλλα αποφάσισαν οι Έλληνες’».
Όπως σημείωσε ο κ. Σαχινίδης, η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από αυτό το σημείο και μετά ήταν σαν να έλεγε πως «Η Ελλάδα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα προβλήματα της και εμάς μας αναγκάζετε να τα βάλουμε με τον Γερμανό πολίτη που δεν θέλει να πληρώσει τα χρέη των Ελλήνων».
Μάλιστα, ο Φίλιππος Σαχινίδης πρόσθεσε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αυτός που πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μάλιστα είχε πει να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της μετά το Grexit.
Παράλληλα, ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών θυμήθηκε πως σε κάθε συνάντησή του με τον Σόιμπλε, εκείνος ήταν ειρωνικός και με τη στάση του ήταν σαν να έλεγε συνεχώς ‘Τι θα γίνει, θα τα εφαρμόσετε αυτά που υπογράφετε;’
«Δεν είχε πει ποτέ ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες αλλά τα έλεγαν οι γερμανικές εφημερίδες που ήταν υπό τον έλεγχο του» πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης.
«Αυτό ήταν. Φεύγετε από το ευρώ!»
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο και ο ανταποκριτής του Open στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του θυμήθηκε προσωπικές ιστορίες με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Θυμάμαι πως είχε έναν πάρα πολύ καλό εκπρόσωπο, τον Γιέγκελ, ο οποίος σε κάθε ενημέρωση μας έλεγε τα πάντα, χαρτί και καλαμάρι, σχετικά με όσα γίνονταν στα Eurogroup. Είναι χαρακτηριστικό πως την εποχή της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, μας είχε πει ‘αυτό ήταν. Φεύγετε από το ευρώ’».
«Άλλη γραμμή είχε η καγκελαρία και άλλη το υπουργείο Οικονομικών. Υπήρχαν σκληρές αντιθέσεις ακόμα και στα ίδια briefing», θυμάται ο Παντελής Βαλασόπουλος.
«Δύο μεγάλοι αντίπαλοι του Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης τον χαρακτήρισαν ως διανοούμενο. Ήταν όμως όντως σαρκαστικός και είχε εμμονές, κυρίως στο ζήτημα της λιτότητας. Μάλιστα τον είχα ρωτήσει κάποια στιγμή ‘Κύριε Σόιμπλε, με αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα πάει κατά διαόλου’ κι εκείνος μου είχε απαντήσει πως ‘όλοι πρέπει να περάσουμε από αυτή τη φάση. Αν θέλετε να βγείτε, πρέπει να περάσετε από το σκοτεινό τούνελ’.
Ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος, αλλά πίστευε ότι δικαιώθηκε. Στην τελευταία ερώτηση που του είχα κάνει, τον είχα ρωτήσει πως έβλεπε πλέον την Ελλάδα. Εκείνος μου απάντησε ‘Το μέλλον της Ελλάδας είναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας’».
«Από το Grexit μας έσωσαν Μέρκελ, Ομπάμα και Κίνα»
Στη συνέχεια ο Παντελής Βαλασόπουλος ανέφερε πως «αν εξαρτιόταν από τον Σόιμπλε δεν θα ήμασταν στο ευρώ», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Φίλιππος Σαχινίδης.
«Όταν το Grexit ήταν προ των πυλών η Άνγκελα Μέρκελ ρώτησε κάποιους οικονομολόγους την άποψή τους και εκείνοι της είπαν πως δεν ήταν σίγουροι πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έλυνε το πρόβλημα. Τότε εκείνη άλλαξε τη στάση της. Ο Σόιμπλε, από την πλευρά του, άκουγε τους πιο ακραίους οικονομολόγους που μας ήθελαν εκτός ευρώ.
Είναι πάντως γεγονός πως αυτοί που μας έσωσαν από το Grexit, είναι η Άνγκελα Μέρκελ, η παρέμβαση που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και οι Κινέζοι» συμπλήρωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος.
Σε αυτό το σημείο ο Φίλιππος Σαχινίδης θυμήθηκε και μία ιστορία που είχε ακούσει πως όταν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επί Ομπάμα ζήτησε από τον Σόιμπλε να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα εκείνος του απάντησε ειρωνικά: «Να ασχοληθείτε καλύτερα με τα δικά σας προβλήματα».