Πέθανε ο Σόιμπλε: Όταν ο «σκληρός» Γερμανός έσπρωχνε την Ελλάδα στο Grexit
Πολλά έχουν ειπωθεί για τις... θυελλώδεις σχέσεις του προσφάτως αποβιώσαντα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη χώρα μας κυρίως κατά τη διάρκεια των πυρετωδών μνημονιακών διαπραγματεύσεων που είχαν φέρει την Ελλάδα ένα βήμα πριν το Grexit.
Κύριος εκφραστής των φωνών που ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κάτι που τον είχε κάνει στη χώρα μας… persona non grata!
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της θητείας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Σόιμπλε θεωρήθηκε ευρέως ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής για «σκληρά» μέτρα στην Ελλάδα (και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες) κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Το 2012 ο Σόιμπλε απέρριψε τις προτάσεις της προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για πρόσθετες περικοπές δαπανών με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματός της. Την ίδια χρονιά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε κατηγορήσει τον Σόιμπλε ότι προσβάλλει το έθνος του.
Χαρακτηρίστηκε από όλη την Ευρώπη ως η «προσωποποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» ενώ καθ'όλη τη διάρκεια της θητείας του, υποστήριζε τη θέση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη, είναι η διέξοδος από μια χαμηλή ανάπτυξη.
Τι είχε αναφέρει όμως ο ίδιος για την αντιμετώπισή του προς την Ελλάδα και πώς δικαιολόγησε τη σκληρή του στάση;
«Από οικονομικής απόψεως η άποψή μου ήταν σωστή»
«Από νωρίς συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου: Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστική. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν. Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές. Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Νοέμβριο του 2022 στην εφημερίδα Handelsblatt.
Απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «η Ελλάδα τελικά τα κατάφερε και παρέμεινε στην Ευρωζώνη», ο ίδιος υποστήριξε: «Όμως η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, η ζημιά σε κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλη. Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι έχει πληγεί σοβαρά η εικόνα της Γερμανίας, για να ερωτηθεί εάν αισθάνεται και ο ίδιος υπεύθυνος για αυτό, με τη στάση του κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, όταν «κουνούσε το δάχτυλο στις άλλες χώρες».
«Ρωτήστε τους συναδέλφους μου πρώην υπουργούς Οικονομικών: Υπήρχε πάντα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ των θέσεών μου μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, δεν ακολουθούσα μοναχική πορεία. Και πλέον πολλές χώρες τα πάνε και πάλι πολύ καλά, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία», απαντά.
«Δεν ήθελα να βλάψω την Ελλάδα»
Σε άλλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εμφανιστεί εν μέρει απολογητικός απέναντι στην Ελλάδα και τις πολιτικές που απαιτούσε τα χρόνια της παντοδυναμίας του ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως αρκετά από όσα έγιναν τα χρόνια των μνημονίων είχαν αποτελέσματα ακόμα και αν «δεν έγιναν όλα καλά», ενώ μίλησε με θετικό τρόπο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, όταν είχε ερωτηθεί να σχολιάσει την έξοδο της χώρας μας από την ενισχυμένη επιτήρηση της Κομισιόν τον ερχόμενο Αύγουστο, είχε σημειώσει πως: «Δεν συμμερίζομαι την ευφορία σας. Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων».
«Έχω καθαρή τη συνείδησή μου»
Σε σχέση με τα αίτια της ελληνικής κρίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αναφέρει τα εξής: «Το πρόβλημα ήταν ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με λάθος προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (σ.σ.: πρώην υπουργός Οικονομικών) το περιέγραψε επακριβώς. Αλλά στην Ελλάδα είπαν μετά ότι οι υπαίτιοι είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Μ’ αυτό πρέπει να ζήσει κανείς.
Στην πραγματικότητα, πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα – και έχουμε βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί. Στην Ευρωζώνη βρισκόμαστε τώρα ενώπιον νέων, μεγαλύτερων προκλήσεων και διαπίστωσα βεβαίως ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Αυτό δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα έπιασαν τόπο. Δεν είναι όλα καλά, αλλά πολλά έγιναν καλύτερα».