Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι - Ενημερώθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο υπ' αριθμόν 1 αντίπαλος του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές του Γιάμαλο-Νένετς όπου εξέτιε την ποινή του. Ο Ναβάλνι εξέτιε την 19ετή ποινή του σε φυλακές του Αρκτικού Κύκλου με διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για «εξτρεμιστική δράση».
«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α.Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών. «Εφαρμόσθηκαν όλες οι αναγκαίες μέθοδοι ανάνηψης, αλλά δεν έδωσαν αποτέλεσμα. Οι γιατροί έκτακτης ανάγκης διαπίστωσαν τον θάνατο του ασθενούς...».
Ο 47χρονος δικηγόρος, γνωστός για τη σάτιρα της ελίτ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διατύπωνε κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά στο Κρεμλίνο, βρισκόταν σε φυλακή περίπου 60 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Ο σφοδρός πολέμιος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τεθεί σε απομόνωση για δέκα ημέρες σε φυλακή στην Αρκτική επειδή δεν δήλωσε το όνομά του με τον προσήκοντα τρόπο σε έναν φρουρό, όπως είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εκπρόσωπός του.
Ενημερώθηκε ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ναβάλνι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.
Οργή δυτικών χωρών
Πλήθος δυτικών χωρών αντέδρασαν ακαριαία στο άκουσμα του αιφνιδιαστικού θανάτου του ρώσου ακτιβιστή Αντρέι Ναβάλνι σε φυλακές του Αρκτικού Κύκλου. Μεταξύ άλλων, οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν τον θάνατο ως δολοφονία ενώ αναγνωρίζουν στον Ναβάλνι την αντίσταση σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.
Η Γαλλία, δια μέσου του υπουργού των Εξωτερικών της, Στεφάν Σεζουρνέ ανακοίνωσε ότι «ο Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του την αντίστασή του σε ένα καταπιεστικό σύστημα».
Ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρ Ρίνκεβιτς σε ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο X χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ναβάλνι επίσης δολοφονία.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι αυτό που αποκάλεσε δυτικές κατηγορίες για το θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».
Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα. Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.
Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι γεννήθηκε το 1976 και ήταν Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής. Συμμετείχε στη Ρωσική Πορεία από το 2009, και πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, στα εγχώρια και διεθνή μέσα, ως κριτικός της διαφθοράς κατά του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ναβάλνι ήταν ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Ζαλλισία, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, στην περιφέρεια Κιέβου, στην Ουκρανία. Μεγάλωσε στο Όμπνινσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, αλλά πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια με τη γιαγιά του στην Ουκρανία, αποκτώντας επάρκεια στην ουκρανική γλώσσα.
Είχε οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της διαφθοράς του Πούτιν και των συμμάχων του. Επίσης συμμετείχε στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Μόσχας.
Το 2012, η Wall Street Journal τον περιέγραψε ως «τον άνθρωπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο».
Για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ τον Οκτώβριο του 2021.
Η απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξικό παράγοντα
Στις 20 Αυγούστου 2020, ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα, αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ομσκ μετά από μια αναγκαστική προσγείωση και έπεσε σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο της Γερμανίας, δύο ημέρες αργότερα. Η χρήση του νευρικού παράγοντα επιβεβαιώθηκε από πέντε εργαστήρια πιστοποιημένα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Στις 7 Σεπτεμβρίου, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι είχαν βγάλει τον Ναβάλνι από το τεχνικό κώμα και ότι η κατάστασή του είχε βελτιωθεί. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι ένας αναστολέας χολινεστεράσης από την ομάδα Νόβιτσοκ βρέθηκε στο αίμα, στα ούρα, στα δείγματα δέρματος και στο μπουκάλι του Ναβάλνι. Ταυτόχρονα, η έκθεση διευκρίνισε ότι ο Ρώσος ακτιβιστής δηλητηριάστηκε με ένα νέο είδος Νόβιτσοκ, το οποίο δεν συμπεριλάμβανεται στη λίστα ελεγχόμενων χημικών ουσιών της Σύμβασης για τα χημικά όπλα.
Ο Ναβάλνι κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι υπεύθυνος για τη δηλητηρίασή του. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι στον διευθυντή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και πέντε άλλους ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους καθώς και στο Κρατικό Ινστιτούτο Έρευνας Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας. Σύμφωνα με την ΕΕ, η δηλητηρίαση του Ναβάλνι κατέστη δυνατή «μόνο με τη συγκατάθεση του Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου» και με τη συμμετοχή της FSB.
Οι Ρώσοι εισαγγελείς αρνήθηκαν να ξεκινήσουν επίσημη ποινική έρευνα για τη δηλητηρίαση, ισχυριζόμενοι ότι δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι έχει διαπραχθεί εγκληματική ενέργεια. Επίσης το Κρεμλίνο αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.
Στις 17 Ιανουαρίου 2021, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία και τέθηκε υπό κράτηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο για τη φερόμενη παραβίαση των όρων της ποινής του.
Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή. Η φυλάκιση δεν είχε κάμψει την αποφασιστικότητά του.
Κατά την διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και στα μηνύματα που ανέβαιναν στα κοινωνικά μέσα από τους συνηγόρους, ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον «παππού τον κρυμμένο στο καταφύγιο».
Στην δίκη του για «εξτρεμιστική δράση» κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα». Σε μηνύματά του στο Ιντερνετ αναφέρεται ειρωνικά στον εκφοβισμό που του επιφυλάσσουν οι σωφρονιστικές αρχές.
Σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου 2024 που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του στα κοινωνικά μέσα, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στην Ρωσία κατά την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν, αφού όλες οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν δολοφονηθεί, ριχτεί στην φυλακή ή εξαναγκαστεί σε εξορία, ενώ η καταστολή κάθε αντίπαλης φωνής συνεχίζεται.
Στις 2 Φεβρουαρίου, η ποινή του που είχε μετατραπεί σε αναστολή αντικαταστάθηκε με ποινή φυλάκισης.