Παγκόσμια οργή για τον θάνατο Ναβάλνι - Γαλλία και Λετονία: «Είναι δολοφονία»
Σοκαρισμένοι παρακολουθούν την ανακοίνωση του αιφνιδιαστικού θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, πολλοί ρώσοι αντιφρονούντες αλλά και ηγέτες των δυτικών χωρών.
Ο Ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ δήλωσε στο Reuters ότι ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι «δολοφονία». Μάλιστα ανέφερε ότι πιστεύει πως οι συνθήκες κράτησης του είναι αυτές που οδήγησαν στον θάνατό του.
«Αν αληθεύει ο θάνατος του Ναβάλνι, τότε γι' αυτόν ευθύνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν», εκτίμησε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας.
Κράτη καταδικάζουν τον θάνατο Ναβάλνι
Η Γαλλία και η Λετονία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναφέρθηκαν σε δολοφονία, όπως χαρακτηρίζουν, του Ρώσου ακτιβιστή ο οποίος βρισκόταν φυλακισμένος σε σωφρονιστικό κατάστημα στον Αρκτικό Κύκλο.
Η Γαλλία, δια μέσου του υπουργού των Εξωτερικών της, Στεφάν Σεζουρνέ ανακοίνωσε ότι «ο Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του την αντίστασή του σε ένα καταπιεστικό σύστημα».
Ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρ Ρίνκεβιτς σε ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο X χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ναβάλνι επίσης δολοφονία.
«Όποια κι αν είναι η γνώμη σας για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. "Είναι γεγονός και είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε για την πραγματική φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας».
Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρίι Γιέρμακ σε δηλώσεις που έκανε στο Telegram ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «φοβάται κάθε ανταγωνισμό»
«Ο Πούτιν είναι απόλυτο κακό, που φοβάται κάθε ανταγωνισμό. Οι ζωές των Ρώσων δεν είναι τίποτα για αυτόν », έγραψε στο Telegram . «Δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις μαζί του. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι αυτή της βίας », πρόσθεσε ο κ. Yermak.
Ο Γερμανός Καγεκάλριος, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι είναι «πολύ λυπημένος» για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος «πλήρωσε το θάρρος του με τη ζωή του».
«Όποιος είναι αφοσιωμένος στη δημοκρατία πρέπει να φοβάται για την ασφάλειά του και τη ζωή του, και γι' αυτό είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι », πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο μαζί με τον ηγέτη του ουκρανικού κράτους Volodymyr Zelensky.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανάρτησε ανακοίνωση λέγοντας ότι «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία. Η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο»
"Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος" δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την είδηση του θανάτου του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.
"Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του", πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ρωσική κυβέρνηση «φέρει βαριά ευθύνη» για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, λέει το Νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη», έγραψε στο X , ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε , προσθέτοντας ότι ήταν «βαθιά λυπημένος» από την είδηση.
"Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία", ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.
Σε ανάρτησή του στο Χ ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα έγραψε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να "λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη".
Η απάντηση του Κρεμλίνου
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι αυτό που αποκάλεσε δυτικές κατηγορίες για το θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».
Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα. Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.