Ρόδι και κρεμμύδα: Τα δυο ελληνικά έθιμα της Πρωτοχρονιάς που αντέχουν στον χρόνο
Η καλή τύχη και η υγεία είναι δυο ευχές που ακούγονται κάθε αρχή του έτους. Ποια είναι η σημασία των δυο παραδοσιακών μας εθίμων.
Κάθε χρόνο ανήμερα Πρωτοχρονιά τα σπίτια στην Ελλάδα γεμίζουν με ρόδια ή κρεμμύδες. Πρόκειται για δυο παραδοσιακά έθιμα που αντέχουν στον χρόνο και γεμίζουν τα σπίτια σε όλη τη χώρα με αισιοδοξία ενώ συμβολίζουν την αναγέννηση και την υγεία.
Γιατί σπάμε το ρόδι
Το ρόδι εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται από διάφορους πολιτισμούς σύμβολο της γονιμότητας, της αφθονίας αλλά και της καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν μπουν στην καινούρια τους κατοικία συνήθιζαν να σπάνε στο κατώφλι του σπιτιού ένα ρόδι.
Αμέσως μόλις μπει το νέο έτος, οι οικοδεσπότες μαζί με τους καλεσμένους βγαίνουν από το σπίτι. Ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος του σπιτιού που θεωρείται «γουρλής» σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας και στη συνέχεια εισέρχονται όλοι με το δεξί πόδι για το καλό ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της χώρας, η παράδοση θέλει το ρόδι να έχει φυλαχτεί δίπλα στα εικονίσματα στο σπίτι από την ημέρα του Σταυρού, στις 14 του Σεπτέμβρη.
Η κρεμμύδα ξορκίζει το κακό
Ένα δεύτερο παραδοσιακό έθιμο της Πρωτοχρονιάς είναι να τοποθετείται μια κρεμμύδα έξω από το σπίτι την παραμονή του νέου έτους. Σημειώνεται πως, οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το φυτό σύμβολο της αναγέννησης και της υγείας.
Ως σύμβολο, η κρεμμύδα θεωρείται πως ξορκίζει το κακό οπότε τοποθετώντας την έξω από την πόρτα προστατεύει το σπίτι και διώχνει τις κακόβουλες δυνάμεις.
Μόλις μπει το νέο έτος, το γηραιότερο μέλος της οικογένειας χτυπάει συμβολικά την κρεμμύδα στο κεφάλι κάθε μέλους του σπιτιού προκειμένου να τους «ξυπνήσει» για να πάνε στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Ο νοικοκύρης στη συνέχεια την κρεμάει σε κάποιο μέρος του σπιτιού για να φέρει καλή τύχη όλο το χρόνο.
Πρόκειται για δυο έθιμα που έχουν αντέξει στον χρόνο και τιμώνται από τους Έλληνες σε όλη τη χώρα.