Risk tool: Ποιο είναι το νέο εργαλείο για την ενδοοικογενειακή βία που μπαίνει στα αστυνομικά τμήματα
Τα στοιχεία σοκάρουν με περισσότερες από 15.000 γυναίκες να καταγγέλλουν περιστατικά, το πρώτο δεκάμηνο του 2024.
Στις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντία Δημογλίδου. Όπως τόνισε, το βασικό μέλημα των Αρχών είναι η άμεση απομάκρυνση του θύματος από τον κακοποιητή, διότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα το ότι το θύμα, μετά την καταγγελία, έπρεπε να επιστρέψει στην ίδια οικία μαζί με τον κακοποιητή».
Τα εργαλεία που προσφέρει η ΕΛ.ΑΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η κ. Δημογλίδου αποκάλυψε: «Το πρώτο δεκάμηνο του 2024, περισσότερες από 15.000 γυναίκες κατήγγειλαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την περσινή περίοδο». Ωστόσο, όπως τόνισε, «στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γυναίκες αυτές κακοποιούνταν και στο παρελθόν και τώρα βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια».
Μεταξύ των εργαλείων που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ, περιλαμβάνεται το Panic Button, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί σε περισσότερες από 700 περιπτώσεις χωρίς να σημειωθεί κίνδυνος για τη ζωή των θυμάτων. Παράλληλα, η χρήση των forums συμβάλλει στην απομάκρυνση του θύματος από τον κακοποιητή, ενώ σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα προστασίας. Παράλληλα ένα νέο εργαλείο θα εγκατασταθεί στα Αστυνομικά το οποίο ονομάζεται risk tool και η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε «Αναμένουμε και εμείς βέβαια νεότερες οδηγίες. Άλλωστε έχουμε ξανασυζητήσει για την εκτίμηση κινδύνου ουσιαστικά που κάνουν οι αστυνομικοί όταν ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας φτάνει σε κάποια αστυνομική υπηρεσία ή σε γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Θα πρέπει να αντιληφθούν το αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος και να πράξουν ανάλογα. Θα είναι πολύ βοηθητικό βέβαια αν αυτό εξελιχθεί σε μια εφαρμογή. Δεν είναι κάτι ακόμα έτοιμο. Περιμένουμε και εμείς νεότερες ανακοινώσεις, πάντα σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο που χειριζόμαστε το συγκεκριμένο φαινόμενο που είναι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και θεωρώ ότι στις επόμενες ημέρες θα έχουμε και περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό».
Η χρήση εφαρμογών για την προστασία θυμάτων
Η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε, επίσης, σε εφαρμογές όπως το Viber που διευκολύνουν την επικοινωνία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με τις Αρχές. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.000 άνδρες και 5.000 γυναίκες έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, σε ολόκληρη τη χώρα. «Καταλαβαίνετε πόσο βοηθητικό είναι αυτό και για την Ελληνική Αστυνομία και για τα θύματα», σημείωσε.