Ραπαμυκίνη: το πανίσχυρο φάρμακο που χαρίζει μακροζωία
Η ραπαμυκίνη χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως το κλειδί για τη μακροζωία.
Ένα κοινό φάρμακο μπορεί να επεκτείνει τη γυναικεία γονιμότητα και να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής σε γυναίκες. Ο λόγος περί της ραπαμυκίνης, ενός φαρμάκου που έχει αναπτυχθεί ως ανοσοκατασταλτικό για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση και τα τελευταία χρόνια ερευνάται ως αντιγηραντικό.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του NewsWeek, ενώ σε υψηλές συγκεντρώσεις εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να μην απορριφθούν τα μοσχεύματα, σε χαμηλές δόσεις έχει την αντίθετη δράση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τον ρυθμό γήρανσης.
Ο Μπράιαν Τζόνσον, ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας 74 ετών, ξοδεύει, σύμφωνα με το India Today, 2 εκατομμύρια το χρόνο σε αυτό που ονομάζει «Ζωή για πάντα» και η ραπαμυκίνη είναι το Νο 1 διατροφικό συμπλήρωμα στη διατροφή του.
Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση 19 προηγούμενων ερευνών στο Lancet αναφέρει ότι η ραπαμυκίνη βελτίωσε το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και την υγεία του δέρματος σε ασθενείς, χωρίς επιπτώσεις στο ενδοκρινικό, το μυϊκό και το νευρολογικό σύστημα.
Ο Δρ Ζεβ Γουίλιαμς, διευθυντής στο Columbia University Fertility Center, λέει στο Newsweek ότι «λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον μηχανισμό δράσης της ραπαμυκίνης, αλλά πιστεύεται ότι η ικανότητα του φαρμάκου έχει σχέση με την ανακύκλωσή του στα βιοχημικά μονοπάτια του οργανισμού και μιας διαδικασίας που ονομάζεται αυτοφαγία». Η αυτοφαγία ανακυκλώνει τα κυτταρικά συστατικά και μειώνει τον όγκο κυτταρικών απορριμμάτων που φυσιολογικά συσσωρεύονται όσο γερνάμε.
Ο λόγος που η ραπαμυκίνη έχει τόσο ενδιαφέρον είναι ότι οι ωοθήκες γερνούν με μεγαλύτερο ρυθμό και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ορμονική φυσιολογία. Η εμμηνόπαυση εντείνει την οστεοπόρωση και την άνοια. Η ραπαμυκίνη φαίνεται πως μειώνει τον ρυθμό ωρίμανσης των ωοθηκών, επιμηκύνοντας τη ζωή των γυναικών.
Από πειράματα έχει φανεί ότι η ραπαμυκίνη μπορεί να μειώσει τη γήρανση των ωοθηκών έως και 20%, συνολικά 5 χρόνια, συμβάλλοντας σε μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή για τις γυναίκες.
Για να μελετήσουν τη δράση της ραπαμυκίνης, ο Γουίλιαμς και οι συνεργάτες του έκαναν μια διπλή τυφλή μελέτη σε γυναίκες 35-45 ετών, δίνοντάς τους μία δόση εβδομαδιαίως ραπαμυκίνης ή εικονικού φαρμάκου. «Θέλαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη ζωή των ωοθηκών» λέει ο Γουίλιαμς, ώστε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που προσφέρουν, όπως η μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της άνοιας, και της οστεοπόρωσης.
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη ραπαμυκίνη ως αντιγηραντική ουσία εξαιτίας των επιδράσεών της στις κυτταρικές διαδικασίες. Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες και ενώ τα πρώτα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά, δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα συμπεράσματα, λέει ο Δρ Παπαράο Ναντακουντούρου στο India Today.
Ο Δρ Παπαράο Ναντακουντούρου επίσης προειδοποιεί για τις παρενέργειες της ραπαμυκίνης:
-αύξηση λοιμώξεων (λόγω κατασταλμένου ανοσοποιητικού)
-γαστρεντερικά προβλήματα (ναυτία, διάρροια, στομαχόπονος)
-έλκη στο στόμα
-αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων προς το χειρότερο
-καθυστερημένη επούλωση πληγών.
Ωστόσο, τονίζει ότι οι μικρές δόσεις ραπαμυκίνης έχουν λιγότερες παρενέργειες και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο πιο εκτεταμένων ερευνών.