«Απάντηση για τον Μπελέρη η επίσκεψη» - Η απροθυμία του Μαξίμου, η επιμονή Ράμα
Ένα πλούσιο παρασκήνιο βρίσκεται πίσω από την επιμονή Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα παρά τις «διπλωματικά» μηνύματα της κυβέρνησης
Η επιλογή του Έντι Ράμα να ξεκινήσει την προεκλογική τουρνέ του από την Αθήνα το αντίπασχα που συμπίπτει με την επέτειο του εγκλήματος κατά του κράτους δικαίου στην Αλβανία, με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, κάνει και τους άπιστους Θωμάδες να αντιληφθούν ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν ταξιδεύει κρατώντας κλάδο ελαίας.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου μπορεί να είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν θεωρείται persona non grata, ωστόσο ο Έντι Ράμα εκτός από τα άκυρα που τρώνε οι συνεργάτες του στα αιτήματα για χώρο που θα φιλοξενήσει τη συγκέντρωση του, ήταν ενήμερος την ώρα που «έσπερνε» στα social media το επικοινωνιακό ζιζάνιο, για τα δεδομένα που υπήρχαν αναφορικά με την παρουσία του στην Ελλάδα.
Οι διπλωματικές αρνήσεις της Αθήνας και η επιμονή του Ράμα
Οι απεσταλμένοι του είχαν ήδη «φάει πόρτα» στις διερευνητικές προσπάθειες για μια συνάντηση με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, που θα αναβάθμιζε πολιτικά και διπλωματικά αυτό το ταξίδι. Όλα αυτά, όπως λένε πρόσωπα που έχουν παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στο παρασκήνιο, είχαν ξεκαθαριστεί σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας που είναι παγωμένα εδώ και δώδεκα μήνες, στους εντολοδόχους του Αλβανού Πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το τελικό άκυρο προς τα Τίρανα, δόθηκε και σε άτομο του επιτελείου των στενών συνεργατών του, τον Έντρι Φούγκα. Ο εξ’απορρήτων του Έντι Ράμα ταξίδεψε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στη χώρα μας, για να μεταφέρει ανεπίσημα την πρόθεση του Αλβανού Πρωθυπουργού να βρεθεί με μέλη της αλβανικής διασποράς στην Ελλάδα, πριν μεταβεί στην Ιταλία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με σαφή αποστολή να κλείσει ένα ραντεβού είτε στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας.
Επιλέγοντας τη συνταγή του Τούρκου μέντορα του, Ταγίπ Ερντογάν, ο Έντι Ράμα έπαιζε μέχρι την τελευταία στιγμή με το διπλωματικό χρονόμετρο έως ότου ενημερώσει την Τρίτη του Πάσχα τις ελληνικές αρχές. Ταυτόχρονα ο κ. Ράμα «τάιζε» τα φιλοκυβερνητικά μέσα του καθεστώτος του με τις συνεχείς αναφορές για «το αντάμωμα του με τους εν Ελλάδι, Αλβανούς αδερφούς» και το υποτιθέμενο κάλεσμα που θα τους απευθύνει να επαναπατριστούν ώστε να μην είναι απαραίτητες οι εισαγωγές εργατικών χεριών.
Ο μηχανισμός προπαγάνδας του Έντι Ράμα με τέτοιους είδους διαρροές επιχειρούσε τις τελευταίες ημέρες να πείσει για τον αθώο χαρακτήρα του ταξιδιού, όμως δεν δινόταν καμία εξήγηση, γιατί αγνοήθηκε η προτροπή της ελληνικής διπλωματίας, από τη στιγμή που δεν είχε τη μορφή του επείγοντος, η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Αλβανού Πρωθυπουργού να μετατίθετο στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Επίσκεψη «απάντηση» για τον Φρέντι Μπελέρη
Η επιλογή του Έντι Ράμα να αγνοήσει τις διπλωματικές παραινέσεις της Αθήνας, είναι σύμφωνα και από τους τελευταίους καλόπιστους παρατηρές, απόδειξη ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφθεί τη χώρα μας προκειμένου να απαντήσει στην ένταξη του Φρέντι Μπελέρη στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
«Στις 9 Ιουνίου θα έχει φυλακισμένο έναν ευρωβουλευτή», έλεγε παράγοντας της πλειοψηφίας που εκτιμούσε ότι η κίνηση Ράμα αποτελεί μια προφανή απάντηση, σε ότι ο ίδιος θεωρεί ως παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της χώρας του, δηλαδή την ανάδειξη του κ. Μπελέρη σε υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ.
Γι’αυτό και ο Αλβανός Πρωθυπουργός κύκλωσε στο καλεντάρι του την 12η Μαΐου, στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σύλληψη Μπελέρη αν και ο ίδιος επιχειρεί να ξορκίσει κάθε τέτοια σύνδεση με την περίεργη ανάρτηση που έκανε χθες το βράδυ στην πλατφόρμα Χ μέσω της οποίας «θυμήθηκε» να... στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που θα επιλέξει να κάνει μια ενδεχόμενη επίδειξη δύναμης επί ελληνικού, δεν δείχνει να προβληματίζει την Αθήνα, που έχει επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια. Εάν για παράδειγμα ο Έντι Ράμα επιχειρούσε να εργαλειοποιήσει την ψήφο στις ευρωεκλογές των Αλβανών μεταναστών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, ακόμη και εάν απέφευγε τις αναφορές στις ευρωεκλογές,όπως εκτιμάται θα έφερνε τον Αλβανό πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου, ακόμη και από τους Ευρωπαίους υποστηρικτές του.