Ράμα: Η ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας «ανάβει φωτιές» στην Αθήνα
Λάδι στη φωτιά της προεκλογικής αντιπαράθεσης ρίχνει ο Ράμα με την εμπρηστική ανάρτησή του κατά της αντιπολίτευσης
H ευθεία παρέμβαση του Έντι Ράμα στα εσωτερικά της χώρας προκαλεί νέο γύρο έντασης στην ήδη τεταμένη προεκλογική περίοδο. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, μάλιστα, έδειξε να …καταλαβαίνει γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση και σε κάποιους άλλους αναθέτει ο λαός τη διακυβέρνηση της χώρας.
Και αυτό, διότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, τόσο με αφορμή αυτό, όσο και την αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόθεση Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ασκώντας του στην πραγματικότητα …κριτική από τα δεξιά και «χτυπώντας» την κυβέρνηση προεκλογικά, ακριβώς εκεί όπου πονάει δείχνοντας να έχει και τη μεγαλύτερη «αιμορραγία» προς δυνάμεις που ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως «κομματίδια».
Τουλάχιστον στην περίπτωση της Αλβανίας, πάντως, δεν πέτυχαν πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Έντι Ράμα πήρε το μέρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είπε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και «ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να την επισκεφθούν», όπως γράφει στην ανάρτησή του, διαβεβαιώνοντας ότι η επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα δε σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας ή τις ευρωεκλογές.
ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βόρεια Ήπειρο ο Κασσελάκης, εκτός η Χειμάρρα
Για την προεκλογική φιέστα που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στην Αθήνα, στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «το μόνο που βρήκε να πει ο κ.Μητσοτάκης είναι ότι δε συμφωνεί με την κίνηση αυτή, αλλά δε θα κάνει και κάτι γι’ αυτό».
Νωρίτερα, δε, χαρακτήριζαν «προκλητικό» το ότι ο Έντι Ράμα επισκέπτεται την χώρα μας στην επέτειο της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, ενώ καταλόγιζαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Καταγγέλλοντάς τη δε, για αντιμετώπιση της ελληνικής εθνικής μειονότητας ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, κατέληγαν να μιλούν για «επικίνδυνη» εξωτερική πολιτική για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Σημειώνεται πως ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί σήμερα μειονοτικά χωριά στη Βόρεια Ήπειρο, όχι όμως τη Χειμάρρα ενώ στο επίσημο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
Σχολιάζοντας την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού στο protothema.gr, και όσα είπε για την Μονή της Χώρας, η Κουμουνδούρου υποστήριξε ότι «ο κ.Μητσοτάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα». Καταλογίζοντάς του, εξάλλου, αμηχανία, τόνισε πως κατά τα λεγόμενά του, το μόνο που προτίθεται να κάνει, είναι να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στον Τούρκο πρόεδρο. Και όλα αυτά, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, διερωτήθηκε (Mega) αν όντως ισχύει η διακήρυξη των Αθηνών, αφού από τότε που υπεγράφη, έχουμε -όπως είπε- σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.
ΠΑΣΟΚ: Αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέμα με όρους επικοινωνίας
Στο ίδιο μήκος κύματος, όσα έλεγε η κυβέρνηση περί ... «πατριωτικών αντανακλαστικών», θυμίζουν με νόημα στην Χαριλάου Τρικούπη, για να προσθέσουν ότι επί τρεις συνεχείς μέρες αποδεικνύεται πως στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα με όρους επικοινωνίας.
Το θέμα που αίφνης προέκυψε με τον Έντι Ράμα, το συνδέουν ξεκάθαρα με τη συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι θα ήταν χρήσιμος εκεί που τον εξέλεξαν οι συμπατριώτες μας, στην ηγεσία του δήμου της Χειμάρρας και όχι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, όπου εκτιμούν ότι εντάχθηκε μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.
Αναδεικνύουν και εδώ τα περί «αχρείαστης επιλογής» για την επιλογή του Αλβανού πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα ανήμερα της επετείου από την προφυλάκιση Μπελέρη, ενώ με αφορμή την πρόσφατη αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε «διμερή θέματα», αντί για θεμελιώδη ζητήματα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, καταλογίζουν ακέραιη την ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που «ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως κομματάρχης», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Για την πρόθεση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, θυμίζουν ότι ήταν γνωστή από την εποχή που μετετράπη σε τζαμί η Αγία Σοφία, πλην όμως στην Ελλάδα «η κυβέρνηση πιάστηκε και πάλι στον ύπνο», υποβαθμίζοντας την κίνηση σε ... αχρείαστη, ενώ για την Χαριλάου Τρικούπη συνιστά ξεκάθαρη πρόκληση αν μη τι άλλο για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Και στο ΠΑΣΟΚ πάντως, μιλούν για σειρά προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, συνδέοντας όσα συμβαίνουν με την πρόσφατη ένταξη του αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά εγχειρίδια της γείτονος ή και τις διάφορες naftex από την πλευρά της Άγκυρας, πέριξ της Κύπρου. Κατόπιν τούτων, περιγράφουν τα περί συμφώνου φιλίας με την Τουρκία ως «λόγια του αέρα» και μία «επικοινωνιακή θύελλα», χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα.