Ψύκτες νερού: Η υγειονομική «βόμβα» του καλοκαιριού - Ειδικός εξηγεί τους «αόρατους» κινδύνους
Μεγάλη προσοχή στους ψύκτες νερού το καλοκαίρι το καλοκαίρι λόγω μικροβίων.
Ο καύσωνας θέλει πολλά υγρά. Το νερό είναι απαραίτητο τις ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και προκειμένου να μην αφυδατωθούμε συνήθως έχουμε ένα μπουκαλάκι νερό συνέχεια μαζί μας.
Τι γίνεται όμως όταν το ξεχάσουμε στο σπίτι ή όταν δεν υπάρχει κοντά μας ένα περίπτερο για να το προμηθευτούμε και η μόνη λύση είναι ένας ψύκτης νερού; Αν μιλάμε για έναν καλοσυντηρημένο ψύκτη δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, το πρόβλημα ξεκινά στην αντίθετη περίπτωση για την οποία μίλησε στο Action 24, ο Καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης.
«Δυστυχώς είναι ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζει πολύς κόσμος. Πραγματικά οι ψύκτες νερού έχουν ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις με την βρύση και μάλιστα είναι ακόμα πιο δύσκολος χώρος ως προς την δειγματοληψία, γιατί συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα εμφιαλωμένο νερό με ένα νερό βρύσης.
Συγκεκριμένα στο εμφιαλωμένο νερό ελέγχουμε μια παράμετρο που ονομάζεται "ψευδομονάδα", η οποία πρέπει να ελέγχεται και στους ψύκτες. Αντίστοιχα στο πόσιμο νερό ελέγχουμε κάποιες παραμέτρους όπως είναι τα κολοβακτηριοειδή, τα οποία και πάλι πρέπει να ελέγχονται και στους ψύκτες.
Είναι ένα δύσκολο θέμα, γιατί μιλάμε για στάσιμο νερό που υπάρχει περίπτωση να έχει μείνει στις αντλίες. Ειδικά αν ο ψύκτης δεν είναι καλά συντηρημένος και δεν έχει καθαρά φίλτρα, υπάρχει πολύς χώρος για να πολλαπλασιαστούν μικρόβια» τόνισε ο κύριος Βανταράκης.
Ερωτηθείς δε για το κατά πόσο ο καταναλωτής είναι σε θέση να γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύει ο εκάστοτε ψύκτης απάντησε «δυστυχώς δεν μπορεί να το γνωρίζει, θεωρητικά αυτός που έχει τον ψύκτη τον ελέγχει» ενώ ως προς την συντήρηση του και κάθε πότε πρέπει αυτή να γίνεται σημείωσε «εμείς που έχουμε ψύκτη στο εργαστήριο, τον ελέγχουμε τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.
Θα πρέπει σε κάθε σύμβαση με την εκάστοτε εταιρεία να υπάρχει σύμβαση για συστηματικό έλεγχο και καθαρισμό. Ειδικά το καλοκαίρι. Ισχύει ότι και με το πόσιμο νερό. Ο ψύκτης είναι μια μικτή κατάσταση συνδυάζει τρεχούμενο και στάσιμο νερό» διευκρίνισε.
Κλείνοντας ως προς τις συνέπειες που επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση νερού από κακοσυντηρημένο ψύκτη, ανέφερε ότι η πιο συχνή πάθηση είναι η γαστρεντερίτιδα