Ψώνια με το κομμάτι λόγω ακρίβειας - Ακόμα και «τέταρτο» αγοράζουν το καρπούζι
«Αγκάθια» για τους καταναλωτές η μειωμένη αγροτική παραγωγή, οι ανατιμήσεις προϊόντων και οι ελληνοποιήσεις
Η ακρίβεια, τα αυξημένα μεταφορικά κόστη, αλλά και η μειωμένη παραγωγή αγροτικών προϊόντων λόγω της κλιματικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε ριζική μεταβολή των καταναλωτικών συνηθειών.
Οι ημέρες που οι καταναλωτές αγόραζαν φρούτα και λαχανικά με τα κιλά μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τη συντριπτική πλειοψηφία και η τάση πλέον είναι να προβαίνουν σε στοχευμένες αγορές φρούτων και λαχανικών μετρημένα με το κομμάτι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, Αποστόλης Ραφτόπουλος, μίλησε στο Action 24 στην «Πρωινή Ζώνη» για την ακρίβεια που αποτελεί «αγκάθι» για τους καταναλωτές.
«Έχουμε γίνει Ευρωπαίοι. Τη δεκαετία του ’80 οι Ευρωπαίοι αγόραζαν μια φέτα καρπούζι, δυο νεκταρίνια, δυο πορτοκάλια» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αυτή είναι πλέον η κυρίαρχη τάση και του Έλληνα καταναλωτή. Καθώς λιγοστοί είναι αυτοί που αγοράζουν πλέον με το κιλό.
Στην εκπομπή μίλησε και ο εκπρόσωπος των λαϊκών αγορών Δημήτρης Μουλιάτος, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας λαϊκών αγορών που δικαιολόγησε τις ανατιμήσεις των αγροτικών προϊόντων ακόμα και λόγω κακών καιρικών συνθηκών στην Ισπανία.
Ελληνοποιήσεις και φυτοφάρμακα
Ο πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών στράφηκε κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν μπορούν να λένε «λάβαμε το μήνυμα», όταν οι καταναλωτές το έχουν λάβει τρια χρόνια τώρα.
Ο κ. Ραφτόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων που όμως δε μειώνουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Όπως είπε, εισάγονται τομάτες από την Τουρκία, καρπούζια από το Ιράν πεπόνια από την Αίγυπτο, αλλά δεν υπάρχουν έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις για να διαπιστωθεί η ποιότητα των εισαγόμενων τροφίμων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών το θέμα των εισαγωγών σχετίζεται και το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω των ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε φυτοφάρμακα. Σε χώρες εκτός ΕΕ το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο, επειδή δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση φαρμάκων και έτσι το προϊόν από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία ακόμα και το Ιράν είναι πολύ ανταγωνιστικό για τους εμπόρους και τους εισαγωγείς.