«Ψηφιακό παρεκκλήσι» με βοηθό τεχνητής νοημοσύνης έφτιαξαν στην Πολωνία
Τι είναι το «nanochapel» που λειτουργεί στο Πόζναν στην Πολωνία, προσφέροντας στους ενορίτες 24ωρη πρόσβαση, αλλά και ψηφιακό βοηθό ChatGPT.
Το πρώτο «νανοπαρεκκλήσι» της Πολωνίας – και πιθανώς του κόσμου – άνοιξε στην πόλη του Πόζναν. Χρησιμοποιώντας μια ειδική εφαρμογή, οι ενορίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον χώρο 24 ώρες την ημέρα για να προσευχηθούν, να συναντηθούν με άλλους, να πιουν έναν καφέ, ακόμη και να μιλήσουν με έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί με ChatGPT για την πίστη τους.
«Στην ενορία μας, αναζητούμε λύσεις για το πώς η εκκλησία μπορεί να προσαρμοστεί στους ενορίτες και όχι το αντίστροφο», είπε ο Ράντεκ Ρακόφσκι, ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής ενορίας της Βουατσίνα (Łacina), στην τοπική υπηρεσία ειδήσεων wPoznaniu.
Το νανοπαρεκκλήσι, το πνευματικό τέκνο του Rakowski, γεννήθηκε από την επιθυμία να διαθέσει χώρο στους ενορίτες εκτός των ωρών λειτουργίας ή θείας λειτουργίας. Αρχικά, ο ιερέας παρείχε στους πιστούς τα κλειδιά του παρεκκλησίου, αλλά σύντομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «χρειαζόταν κάτι περισσότερο».
Όπως είπε στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza, εμπνεύστηκε από τα καταστήματα χωρίς ταμείο που άνοιξε η Zabka, η μεγαλύτερη αλυσίδα ψιλικών καταστημάτων της Πολωνίας. Σε ένα Zabka Nano μπορούμε να ψωνίζουμε όλο το εικοσιτετράωρο…[και] σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο στην ενορία μας», είπε ο Rakowski.
Η πόρτα του παρεκκλησιού μπορεί να ανοίξει από οποιονδήποτε με μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από τη Fibaro, μια εταιρεία έξυπνων οικιακών συστημάτων που βοήθησε τον Rakowski στο έργο. Η χρήση του απαιτεί από τον χρήστη να δώσει το όνομά του, τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση email του. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται από περίπου 100 ενορίτες.
«Λειτουργεί το ίδιο με το carsharing, για παράδειγμα, όπου εγγράφεστε στο σύστημα και μπορείτε…απλώς κάντε κλικ και μπείτε στο αυτοκίνητο. Μαζί μας, κάνουμε κλικ και είμαστε στο παρεκκλήσι. Μόνο που σε εμάς δεν πληρώνετε τίποτα», εξηγεί ο ιερέας, ο οποίος λέει ότι το νανοπαρεκκλήσι είναι το πρώτο του είδους του στην Πολωνία και πιθανώς στον κόσμο.
Απαντώντας στις ανησυχίες για το εάν οι μεγαλύτεροι ενορίτες θα δυσκολευτούν με το σύστημα, ο Rakowski λέει ότι στην πραγματικότητα «οι ηλικιωμένοι είναι συχνά οι πρώτοι που χρησιμοποιούν αυτές τις νέες τεχνολογίες» και ότι «οι κυρίες μας στα 80 τους χρησιμοποιούν το σύστημα κανονικά».
Εκτός από τη χρήση του χώρου για προσευχή, περισυλλογή ή για να συναντήσουν άλλους, οι επισκέπτες του παρεκκλησίου μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από το ChatGPT και εκπαιδεύτηκε τον τελευταίο χρόνο με τη συμμετοχή του Rakowski.
Τι συμβουλεύει το ChatGPT τους πιστούς;
Οι πιστοί μπορούν να ζητήσουν από την τεχνητή νοημοσύνη να διαβάσει αποσπάσματα από τη Βίβλο και να απαγγείλει προσευχές αλλά και να απαντήσει σε πιο σύνθετες ερωτήσεις που σχετίζονται με τη θεολογία ή την ηθική.
Για να δοκιμάσει το σύστημα, η Gazeta Wyborcza την ρώτησε εάν ένας Καθολικός πρέπει να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τουσκ ή τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, τους ηγέτες των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων της Πολωνίας.
«Ως βοηθός παρεκκλησιών της Καθολικής εκκλησίας, δεν μπορώ να δώσω πολιτικές συμβουλές ή να προτείνω ποιον πρέπει να ψηφίσουν», απάντησε. «Η εκκλησία ενθαρρύνει τους πιστούς να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή, αλλά η επιλογή ενός συγκεκριμένου υποψηφίου θα πρέπει να βασίζεται στη δική του συνείδηση ή στις χριστιανικές αξίες».
Ο Ρακόφσκι είπε στην εφημερίδα ότι πιστεύει ότι ο βοηθός «συχνά μιλάει πιο όμορφα από ορισμένους ιερείς». Ως παράδειγμα, είπε ότι, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της εκκλησίας απέναντι στα LGBT+ άτομα, «δίνει μια απάντηση που δεν είναι βάναυση ή απορριπτική, αλλά κατευναστική και εποικοδομητική».
Όταν η Gazeta Wyborcza ρώτησε τον βοηθό για αυτό το θέμα, απάντησε ότι «η Εκκλησία διδάσκει ότι κάθε άνθρωπος είναι πλασμένος κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού και αξίζει σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη…Ωστόσο, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι αντίθετες με τη διδασκαλία της εκκλησίας».
Ο ψηφιακός βοηθός έχει επίσης διδαχθεί να απορρίπτει ορισμένες ερωτήσεις - όπως αιτήματα για να ακούσει την εξομολόγηση - και αντ 'αυτού να κατευθύνει το άτομο σε έναν ιερέα.
Τόπος συνάντησης και όχι απλά τόπος προσευχής
Ο πατέρας Rakowski ελπίζει ότι το παρεκκλήσι, το οποίο είναι εξοπλισμένο με δωρεάν wifi, θα γίνει όχι μόνο τόπος προσευχής, αλλά και τόπος συνάντησης της τοπικής κοινότητας που ζει στην περιοχή Βουατσίνα του Πόζναν, η οποία αποτελείται από σύγχρονες κατοικίες.
«Τώρα οι νέοι από τη γειτονιά θα μπορούν να συναντιούνται και να δημιουργούν έργα μαζί. Θα μπορούσε ακόμη και να είναι ένας χώρος εργασίας για άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως αλλά θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα», είπε.
Το παρεκκλήσι παρέχει επίσης παιχνίδια για να παίζουν τα παιδιά, ενώ οι γονείς τους μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα και να συναντηθούν μεταξύ τους.