Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πολωνία: Βρέθηκε ο διαβήτης του Κοπέρνικου
Ανέλπιστο ήταν το εύρημα που εντόπισαν ερασιτέχνες αρχαιολόγοι μέσα στο κάστρο Φρόμπορκ στα βορειοανατολικά της Πολωνίας.
Μια ανέλπιστη ανακάλυψη έκαναν ερασιτέχνες αρχαιολόγοι στη βορειοανατολική Πολωνία. Σαρώνοντας με ένα ραντάρ εδάφους το χώρο μέσα στο κάστρο Φρόμπορκ στα βορειοανατολικά της χώρας εντόπισαν ένα μικρό χάλκινο διαβήτη θαμμένο στο χώμα. Το αντικείμενο ηλικίας περίπου 500 ετών πιστεύεται ότι μπορεί να ανήκε στον αστρονόμο Νικόλαο Κοπέρνικο.
Ο Νικόλαος Κοπέρνικος πράγματι έζησε για ένα διάστημα στο κάστρο Φρόμπορκ και από εκεί έκανε τις περισσότερες από τις σημαντικές ουράνιες ανακαλύψεις του και τελειοποίησε την ηλιοκεντρική θεωρία του ότι ο ήλιος βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος και όχι η Γη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ένα ανάλογο αστρονομικό όργανο με αυτό που εντοπίστηκε στο χώμα του κάστρου απεικονίζεται σε έναν πίνακα του Jan Matejko που απεικονίζει τον Κοπέρνικο με τίτλο «Συζητήσεις με τον Θεό», κάτι που πυροδοτεί συζητήσεις για το αν το όργανο που βρέθηκε θαμμένο, ανήκει στον μεγάλο αστρονόμο.
Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της πυξίδας στα social media που κρέμεται πάνω από τον πίνακα, η ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων που βρήκε την πυξίδα είπε: «Στον κήπο, όπου ο Νικόλαος Κοπέρνικος έκανε τις αστρονομικές παρατηρήσεις του, βρήκαμε μια πυξίδα που χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα. Αυτό το απίστευτο εύρημα όχι μόνο μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο στην περίοδο που ο Κοπέρνικος έκανε τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις, αλλά επίσης ανοίγει νέες δυνατότητες για την κατανόηση των μεθόδων εργασίας του. Χάρη στη συνεργασία με τους αρχαιολόγους, μάθαμε ότι αυτή η πυξίδα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για ακριβείς μετρήσεις, οι οποίες ήταν κρίσιμες στην αστρονομική έρευνα. Είναι δυνατόν αυτό το εργαλείο να το χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Κοπέρνικος ή οι συνάδελφοί του;».
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κοπέρνικος χρησιμοποίησε μια μυστική σήραγγα από την ιδιωτική του κατοικία για να αποκτήσει πρόσβαση στον καθεδρικό ναό της πόλης. Εκεί οι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πυξίδα.
Η Zorjana Polenik από το Μουσείο Nicolaus Copernicus στο Frombork είπε ότι «θα μπορούσε να ανήκε στον ίδιο τον Nicolaus Copernicus».
Αναγκασμένος να εγκαταλείψει το κάστρο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Πολωνίας με τους Τεύτονες Ιππότες τη δεκαετία του 1520, ο Κοπέρνικος επέστρεψε αργότερα για να γράψει το θεμελιώδες έργο του «De Revolutionibus Orbium Coelestium».
Δημοσιεύτηκε στο τέλος της ζωής του τον Μάρτιο του 1543, με το εν λόγω έργο να τον καθιερώνει ως έναν από τους πατέρες της σύγχρονης επιστήμης.
Μόνο πολλά χρόνια αργότερα, το 1616, η Καθολική Εκκλησία απαγόρευσε το βιβλίο επειδή εναντιωνόταν στο εκκλησιαστικό δόγμα.
Το 2008, η εξέταση DNA οστών που βρέθηκαν θαμμένα κάτω από τα θεμέλια του κάστρου επιβεβαίωσε ότι ανήκαν στον αστρονόμο, ο οποίος είναι θαμμένος στον καθεδρικό ναό του κάστρου. Η πυξίδα θα σταλεί τώρα για να εξεταστεί στον Συντηρητή Μνημείων της Πολωνίας.