Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι με πολίτικη βασιλόπιτα - Δείτε τη συνταγή
Βασιλόπιτες τσουρέκι, βασιλόπιτες κέικ, βασιλόπιτες τριφτές, βασιλόπιτες γλασαρισμένες με μαύρη και λευκή σοκολάτα, με γέμιση κάστανο και πραλίνα, και πολλές ακόμη... παραλλαγές του εμβληματικού γλυκού της Πρωτοχρονιάς θα «πρωταγωνιστήσουν» και φέτος από τα πρώτα λεπτά του 2024 σε όλα τα οικογενειακά τραπεζώματα και όχι μόνο.
Τα κλασικά μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, τα μπισκοτάκια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπιτικό αυτές τις γιορτινές ημέρες. Ωστόσο, δεν χωρά αμφιβολία ότι η... βασίλισσα των γιορτινών γλυκών αυτών των ημερών είναι μία: η βασιλόπιτα - είτε την προτιμάτε σε κέικ είτε σε τσουρέκι, είτε σε οποιαδήποτε άλλη «παραλλαγή».
Μια εντυπωσιακή συνταγή είναι η πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι. Δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε κι εσείς αυτό το πρωτοχρονιάτικο γλυκό εύκολα από την κουζίνα του σπιτιού σας.
Η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου παραθέτει τα υλικά και τον τρόπο. Καταρχήν, όπως εξήγησε η ίδια στο Open, πρόκειται για μια βασιλόπιτα που βγαίνει από δύο συνταγές σε... μία. Η πρώτη είναι δική της και η άλλη η κλασσική, η πολίτικη.
Η Ντίνα Νικολάου λοιπόν φτιάχνει την πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι χρησιμοποιώντας τα παρακάτω υλικά:
- 750 γρ. αλεύρι τσουρεκιού,
- 120 γρ. γάλα,
- 200 γρ. ζάχαρη,
- 160 γρ. βούτυρο αγελαδινό,
- 4 αυγά χτυπημένα,
- μισό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο,
- 1 κουταλάκι σούπας μαστίχα, μαγιά και λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού.
Για τη γέμιση θα χρειαστούν: 50 γραμμάρια κουβερτούρα τριμμένη, 50 γρ. αμύγδαλα χοντροτριμμένα, 50 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα και 40 γρ. βούτυρο. Τέλος, για την επιφάνεια χρειάζονται: 1 αυγό χτυπημένο και 80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα.
Δείτε πώς θα εκτελέσετε τη συνταγή: