«Πράσινο» σε στράτευση γυναικών: Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για Ένοπλες Δυνάμεις
Το νομοσχέδιο, θα μείνει σε διαβούλευση ως τις 13 Μαΐου
Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις , συστήνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τέθηκε από σήμερα σε διαβούλευση.
Με το νομοσχέδιο, που θα μείνει σε διαβούλευση ως τις 13 Μαΐου, ρυθμίζεται ένα μεγάλο θέμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η οργάνωση δηλαδή τμήματος που θα μπορεί , σε συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας να προχωρήσει την ερευνά και την κατασκευή νέων συστημάτων άμυνας, με βάσει τις εξελιγμένες τεχνικές της τεχνολογίας.
Με το ίδιο νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», εκτός από την ίδρυση του ΕΛΚΑΚ,
- Δημιουργείται στις Ένοπλες Δυνάμεις Σώμα Πληροφορικής, με αποστολή τη θωράκιση τους απέναντι στις απειλές της κυβερνοασφάλειας.
- Υπάρχουν ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων
- και ρυθμίσεις για θέματα λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών , στρατολογικές ρυθμίσεις για ανυπότακτους, δικαιούμενους μειωμένης θητείας κλπ.
Πιο συγκεκριμένα για τις γυναίκες στο Άρθρο 68 με τίτλο: «Ειδικά Προγράμματα Θητείας», ο νομοθέτης τονίζει πως «κατά παρέκκλιση των λοιπών διατάξεων, τα Γενικά Επιτελεία δύνανται να προκηρύσσουν ειδικά προγράμματα θητείας για άνδρες, στρατεύσιμους και εφέδρους, και γυναίκες, τα οποία συνδυάζονται με φοίτηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), ως εξής:
α) Ειδικό πρόγραμμα θητείας για σπουδαστές που φοιτούν στο πρώτο ή δεύτερο έτος προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Τα Γενικά Επιτελεία προκηρύσσουν ειδικά προγράμματα θητείας για φοιτητές συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών, ανάλογα με τις ανάγκες τους, τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν την ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για απόκτηση του τίτλου σπουδών, προσαυξημένη κατά δύο (2) έτη.
Μετά από την ένταξή τους στο ειδικό πρόγραμμα θητείας οι συμμετέχοντες αποκτούν την ιδιότητα του Υποψήφιου Έφεδρου Αξιωματικού Βραχείας Εθελοντικής Υπηρεσίας και λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό επί του μισθού του Δοκίμου Έφεδρου Αξιωματικού. Η ως άνω αμοιβή δεν καταβάλλεται κατά το δεύτερο έτος της προσαύξησης του δευτέρου εδαφίου. Οι ανωτέρω μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου και της απαιτούμενης στρατιωτικής τους εκπαίδευσης υπηρετούν υποχρεωτικά για δύο (2) έτη σε μονάδες/υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων με τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων και ειδικότητα συναφή με το αντικείμενο σπουδών τους».
Διαβάστε το νομοσχέδιο που είναι υπο διαβούλευση.
Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ
Για αιφνιδιασμό καθώς απαιτείται ικανός χρόνος ώστε να γίνει η επεξεργασία του σχεδίου νόμου και η υποβολή σχολίων και προτάσεων εκ μέρους των όλων των θεσμικών φορέων και ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών, κάνει λόγο ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.
Όπως αναφέρει: «Η αιφνιδιαστική ανάρτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Διαύγεια μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για την σκοπιμότητα της κίνησης αυτής αλλά και για τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 81 άρθρα, τα οποία χρήζουν σοβαρής μελέτης και επεξεργασίας, που χωρίς τον απαραίτητο χρόνο διαβούλευσης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο νομοσχέδιο που αφορά στην αναμόρφωση και εν γένει αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην θητεία των στρατευσίμων αλλά και σε ζητήματα σχετικά με την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν σχέση με την εξέλιξη, την επιμόρφωση , την διαβίωση, τις συνθήκες εργασίας, τις αποδοχές αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».
Μάλιστα ζητά να δοθεί ικανός χρόνος για διαβούλευση: «Για όλα τα παραπάνω απαιτείται ικανός χρόνος ώστε να γίνει η επεξεργασία του σχεδίου νόμου και η υποβολή σχολίων και προτάσεων εκ μέρους των όλων των θεσμικών φορέων και ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών, που συνεχώς υποβάλλουν προτάσεις και λύσεις επ’ ωφέλειά των στελεχών και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα σημαντικά αυτά ζητήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Εθνική Άμυνα της χώρας δεν υπάρχει χώρος για τακτικές αιφνιδιασμού και μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Αντιθέτως, τα ζητήματα Εθνικής Άμυνας και οποιεσδήποτε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν πρέπει να γίνονται υπό χρονικούς περιορισμούς και ελλείψει διακομματικής συναίνεσης».