Νέα θητεία: Πάει πίσω η έναρξη στράτευσης με βάση το «Φινλανδικό μοντέλο»
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με την υιοθέτηση του «Φινλανδικού μοντέλου» να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο
Με τον σχεδιασμό για τους ελληνικούς αμυντικούς εξοπλισμούς, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», να συνεχίζεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τις αλλαγές που προωθούνται και στη στρατιωτική θητεία των στρατεύσιμων.
Κατόπιν οδηγιών και κατευθύνσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού επισκέφθηκε τη Φινλανδία, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματικούς του Φινλανδικού Στρατού.
Στόχος της επίσκεψης των στελεχών του ΓΕΣ ήταν να εξεταστούν θέματα σχετικά με το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης, το οποίο ο ελληνικός στρατός έχει αποφασίσει πως θέλει να «υιοθετήσει», ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να πάρει μία πρώτη εικόνα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Σκανδιναβών.
Αλλαγές στη θητεία: Πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα
Πλέον, τα συμπεράσματα των Ελλήνων αξιωματικών από το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης θα καταγραφούν τις επόμενες ημέρες σε έκθεση, η οποία θα παραδοθεί στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικός στόχος ήταν οι αλλαγές μέσω του προγράμματος «Θητεία – Ευκαιρία» να ξεκινήσουν από την ΕΣΣΟ του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό, με το σχετικό νομοσχέδιο να μην έχει κατατεθεί καν προς δημόσια διαβούλευση, φαίνεται πως στην παρούσα φάση απομακρύνεται.
Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία
Βασικός στόχος είναι η στρατιωτική θητεία να μην εκλαμβάνεται ως «χαμένος χρόνος». Οι αλλαγές θα κινούνται τόσο στην κατεύθυνση αξιοποίησης της εξειδίκευσης που ήδη διαθέτουν οι στρατεύσιμοι, αλλά και στην απόκτηση δεξιοτήτων, τις οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιήσουν στην αγορά εργασίας με την ολοκλήρωση της θητείας.
Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά, μεταξύ των δεξιοτήτων που θα αποκτούνται θα βρίσκονται ειδικότητες, όπως χειριστής μηχανημάτων έργου, βοηθός αναλυτή εργαστήριου τροφίμων, μάγειρας, ναυαγοσώστης, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών, βοηθός φαρμακοποιού, διασώστης και αυτοδύτης. Παράλληλα, εξετάζεται και η αναβάθμιση της εφεδρείας, δηλαδή των πολιτών, οι οποίοι θα δύνανται να συνεισφέρουν επιχειρησιακά περισσότερο στον Ελληνικό Στρατό.
Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας έχει ανακοινώσει ρύθμιση για την εθελοντική στράτευση των γυναικών, στη βάση νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1977.