Πρόταση για «ψαλίδι» στις εισφορές εργαζομένων που αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες
Η ΕΕΝΕ επισημαίνει ότι η απόκτηση δεξιοτήτων θα συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για να υιοθετηθούν από τις επιχειρήσεις στοχευμένες δράσεις για την ψηφιακή αναβάθμιση και κατάρτιση των εργαζομένων προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), υπογραμμίζοντας ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που επενδύουν στην απόκτηση δεξιοτήτων μέσω αντίστοιχης πιστοποίησης θα συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η ένωση προτείνει τη μείωση του επιπρόσθετου μη μισθολογικού κόστους που δημιουργείται από την αύξηση του μισθού του απασχολούμενου λόγω της απόκτησης ψηφιακού πιστοποιητικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιχείρηση αναλαμβάνει τις δαπάνες για την επιμόρφωση των εργαζομένων της σε συνεργασία με ανεξάρτητους καταρτισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς και παράλληλα θα επωφελείται από μείωση των μη μισθολογικών βαρών ως πριμοδότηση από το κράτος.
Θα ανοίξει δρόμο για καλύτερες αμοιβές
Μάλιστα, από την έκθεση προκύπτει ότι η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και η επιμόρφωση σε θέματα τεχνολογίας που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες και τη λειτουργία της επιχείρησης, εκτός από το ότι συμβάλλει στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, οδηγεί και σε καλύτερες αμοιβές.
Για παράδειγμα, αν ο μικτός μισθός ενός εργαζομένου είναι 1.000 ευρώ, τότε το μη μισθολογικό κόστος για μια επιχείρηση ανέρχεται σε 223 ευρώ. Αντίστοιχα, το καθαρό εισόδημα του εργαζομένου υπολογίζεται σε 820 ευρώ μηνιαίως, λόγω των ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν τον εργαζόμενο και των φόρων εισοδήματος, που ανέρχονται σε 139 ευρώ και 41 ευρώ αντίστοιχα. Αρχικά, εκτιμώνται οι επιδράσεις από την απόκτηση ψηφιακού πιστοποιητικού που επιφέρει μια αύξηση του μισθού του εργαζόμενου κατά 100 ευρώ.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η αύξηση του μικτού μισθού κατά 100 ευρώ θα επιφέρει ένα επιπλέον μη μισθολογικό κόστος στην επιχείρηση 22 ευρώ, ενώ η αύξηση του καθαρού μισθού του εργαζομένου θα είναι 66 ευρώ. Βάσει της πρότασης της ΕΕΝΕ, η αύξηση του μικτού μισθού κατά 100 ευρώ δεν θα επιφέρει επιπλέον μη μισθολογικό κόστος στην επιχείρηση, με την αύξηση του καθαρού μισθού του εργαζομένου να είναι 100 ευρώ. Το επιπλέον κόστος, δηλαδή, του εργοδότη ανέρχεται σε 100 ευρώ, και αφορά αποκλειστικά μισθολογικό κόστος, όσο και η αύξηση που λαμβάνει ο εργαζόμενος.
Πρακτικά, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα εφόσον υπάρξει ένα τυπικό πρόγραμμα από μία επιχείρηση, που να προσφέρει υψηλές νέες ψηφιακές δεξιότητες στους εργαζομένους της, η αύξηση του μισθού που θα επιφέρει αυτή η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων να μην επιβαρυνθεί με φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το σενάριο παραδοχής της έρευνας, η αύξηση της αμοιβής του απασχολούμενου που αποκτά επιπλέον ψηφιακές δεξιότητες κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ, μηνιαίως.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων
Το πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων από τις επιχειρήσεις - σύμφωνα με το ΙΟΒΕ - διαρθρώνεται ως εξής:
· Η μεταποιητική επιχείρηση αναλαμβάνει τις δαπάνες για την επιμόρφωση των εργαζομένων της, σε συνεργασία με ανεξάρτητους καταρτισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς
· Τα προγράμματα επιμόρφωσης αφορούν σε θέματα τεχνολογίας, απόκτησης και αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της επιχείρησης
· Ο εργαζόμενος παρακολουθεί το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης και με την ολοκλήρωσή του λαμβάνει ψηφιακό πιστοποιητικό.
«Σε περίπτωση που τα μέτρα καταφέρουν να προσελκύσουν σημαντικές νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες οι επιδράσεις μπορεί να είναι σημαντικά ισχυρότερες, έως 9,7 δισ. ευρώ ετησίως σε όρους ΑΕΠ και 128.500 θέσεις εργασίας σε όρους απασχόλησης» τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) με τίτλο «Επαναβιομηχανοποίηση και αναπτυξιακές δεξιότητες».