Προτάσεις του ΣΒΕ για αύξηση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία
Με ένα ευρύ πλέγμα μέτρων φιλοδοξεί να κάνει πιο ελκυστικές τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.
Πρόκειται για μια σειρά προτάσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση ελκυστικότητας του κλάδου ως εργοδότη αλλά και ως επιλογή καριέρας για τους εργαζόμενους.
Η δέσμη παρεμβάσεων δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από τον ΣΒΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία.
«Το κρισιμότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία σήμερα εντοπίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό. Μας λείπουν εργαζόμενοι, σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, ιδίως στις σύγχρονες τεχνολογίες. Μας λείπει όμως και η δυνατότητα να βοηθάμε το ανθρώπινο δυναμικό μας να γίνεται όλο και πιο εναρμονισμένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Το reskilling και το upskilling είναι αναγκαία. Είναι ευνόητο ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται άμεσα με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση -εκκινούν θα έλεγα από αυτήν» σημείωσε στην παρέμβαση της η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη.
Το περίγραμμα των δράσεων που προτείνει ο ΣΒΕ εστιάζει στην ανάπτυξη προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορούν εξειδικευμένες τεχνικές ειδικότητες της βιομηχανίας. Στοχεύει, επίσης, στην προώθηση της πρακτικής άσκησης σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, ώστε οι καταρτιζόμενοι να εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες, με τη χρήση κατάλληλων, εξειδικευμένων υποδομών και εξοπλισμού (μηχανήματα, εργαλεία).
Παράλληλα, η δέσμη ενεργειών δίνει έμφαση στη δημιουργία εθνικού κέντρου έρευνας για την ΕΕΚ σε πανεπιστημιακό επίπεδο και με την ενεργό συμβολή των κοινωνικών εταίρων, όπως επίσης.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται επιπλέον:
- η σύσταση μηχανισμού καταγραφής και αξιολόγησης των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται εκτός απασχόλησης με εστίαση σε ειδικές ομάδες/ευάλωτες ομάδες, που ενδεχομένως μπορούν να εργαστούν στην βιομηχανία και τέλος
- η υλοποίηση πλατφόρμας όπου θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα καταγραφής των αναγκών τους σε προσωπικό, ειδικότητες, δεξιότητες, κτλ. προκειμένου να γίνεται διασύνδεση με το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται εκτός απασχόλησης.
Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιοι φορείς του δημοσίου θα έχουν, επίσης, επαρκή πληροφόρηση για το σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
Η μελέτη εκπονήθηκε από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte σε συνεργασία με το ΙΝΣΒΕ (Ινστιτούτο του ΣΒΕ) και περιλαμβάνει ένα πλήρες πλαίσιο 13 προτάσεων για τη βελτίωση του ευρύτερου πλαισίου που διέπει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων (reskilling και upskilling) του ανθρώπινου δυναμικού που απευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία.