Φαρμακοβιομηχανία: Η κατεύθυνση μελλοντικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Το δρόμο για περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από διεθνείς κολοσσούς της φαρμακευτικής αγοράς, ακολουθώντας το παράδειγμα της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, έδειξε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου.
«Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε περισσότερες πιθανές συνέργειες μεταξύ των εταιρειών σας και της κυβέρνησής μας, τόσο στο επίπεδο των εθνικών μας πολιτικών, όσο και στο επίπεδο ενδεχόμενων παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).
Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και από όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια σύμφωνα με τις πληροφορίες του Flash.gr, επιδίωξη είναι η στήριξη της καινοτομίας. Για αυτό και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Υπουργοί της Κυβέρνησης παρουσίασαν στους CEO των βιοφαρμακευτικών εταιρειών και τους επικεφαλής των ενώσεων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
«Κάναμε μία πολύ αναλυτική συζήτηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες, για τις προτάσεις της Κομισιόν για το data protection [περίοδος προστασίας δεδομένων – διάρκεια ισχύος της πατέντας], για το market access [κυκλοφορία των φαρμάκων στην αγορά], για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, για το επενδυτικό clawback, για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, για το clawback», ανέφερε λίγες ώρες αργότερα ο Υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management με τίτλο «PHARMADISE - Leading healthcare intelligence», της ΕΕΦΑΜ.
«Μακάρι να ανοίξει τις πόρτες για περισσότερες επενδύσεις από τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο ίδιο συνέδριο. Πρόσθεσε, όμως, πως «το low hanging fruit [ο πιο επιτεύξιμος στόχος] είναι η εντονότερη δραστηριοποίηση στον τομέα των κλινικών μελετών, κάτι που συζητήθηκε και πιστεύω ότι εκεί θα είμαστε πιο δραστήριοι και θα καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα».
Οι πιθανές μελλοντικές επενδύσεις
«Έχουμε συγκεκριμένες σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε πιθανώς να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την καινοτομία των βιοεπιστημών στην Ελλάδα, που είναι ένας από τους τομείς στους οποίους θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά των εταιρειών η επιθυμία για επενδύσεις ήταν σαφής. Ο Πρόεδρος της IFPMA και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε την επιθυμία των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα», διευκρίνισε. Οι επιστημονικές εξελίξεις των επόμενων δέκα ετών θα μεταφραστεί σε σημαντικό αριθμό επενδύσεων, κατά τον κ. Μπουρλά.
Θυμίζουμε πως από πλευρά παραγωγική μονάδων, η Boehringer-Ingelheim, ο CEO της ο οποίας συμμετείχε στη συνάντηση, είναι η μοναδική πολυεθνική, που έχει αναπτύξει τέτοιους είδους εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποίησε νέα επένδυση επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας πτέρυγας στο εργοστάσιο της γερμανικής φαρμακευτικής στο Κορωπί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη και τα οφέλη της Boehrigner από την επένδυση φάνηκε να προκαλούν το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη. «Η Boehrigner Ingelheim πήγε τις εξαγωγές της από 200 εκατ. στο 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι και αναμένεται να περάσει τα 2 δισ. εξαγωγές από την Ελλάδα. Είδαμε σήμερα ενδιαφέρον από πολλούς. Το καταλαβαίνουν μάλλον ότι πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται να το κάνουν», είπε στο συνέδριο της ΕΕΦΑΜ.
Παράδειγμα η επένδυση της Pfizer
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Flash.gr, η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, που απέδειξε τη δυναμική της Ελλάδας και την ποιότητα του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, φαίνεται πως λειτούργησε ως παράδειγμα για τους πιθανούς τομείς υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας. Διαφάνηκε, λοιπόν, η πρόθεση για πιθανές μελλοντικές επενδύσεις αλλά στην κατεύθυνση των εργαστηρίων βιοτεχνολογίας και σε data centres. Πρόκειται βέβαια για κρίσιμες δομές στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.
Άλλωστε, όπως ανέφερε και ο κ. Μπουρλά στη συνάντηση, περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, κυρίως από τις εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση. «Πριν από 20 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε γενικές γραμμές ήταν στο ίδιο επίπεδο. Το 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ των ΗΠΑ. Αυτό είναι, πιστεύω, μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη», ανέφερε και πρόσθεσε πως: «εντός της Ευρώπης, η Ελλάδα πιστεύω ότι έχει μικρό μερίδιο στις επενδύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στον τομέα της έρευνας. Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να συζητήσουμε».
Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε και το «αγκάθι» των υπερβολικών υποχρεωτικών επιστροφών, με τον Πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι το clawback είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αποτελεί μάλιστα προτεραιότητα για την κυβέρνηση.