Μισθωτοί - συνταξιούχοι ξεχνούν λογιστή: Η προθεσμία για φορολογικές δηλώσεις
Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.
Με τη νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που θα περάσει από την Βουλή τις επόμενες ημέρες, μετά απο μια μικρή καθυστέρηση λόγω της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας, η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιθανότατα έως τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.
- Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου
- Η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.
Διευκρινίζεται πως σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ η ανάρτηση των εκδοθέντων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις αρχές του Απρίλη.
Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας
Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.