Προσοχή: Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι σαλάτες σε σακουλάκι - Ειδικοί προειδοποιούν
Τα προπλυμένα λαχανικά, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι τόσο ασφαλή όσο πιστεύουμε.

Πολλοί από εμάς έχουμε προμηθευτεί προπλυμένες σαλάτες σε σακουλάκι, είτε για να εξοικονομήσουμε χρόνο στο σπίτι είτε στο γραφείο. Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων επισημαίνουν πως αυτές οι φαινομενικά πρακτικές λύσεις ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους. Τα προπλυμένα λαχανικά, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι τόσο ασφαλή όσο πιστεύουμε, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παρουσίας βακτηρίων και άλλων παθογόνων.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής πολιτικής τροφίμων στο Northeastern University, Ντάριν Ντέτβαϊλερ, «ενώ οι καταναλωτές θεωρούν τις προπλυμένες σαλάτες εύκολες και ασφαλείς, στην πραγματικότητα συγκαταλέγονται στα πιο επικίνδυνα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, λόγω της έκθεσής τους σε μολύνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Γιατί είναι επικίνδυνες οι προπλυμένες σαλάτες
Σύμφωνα με τη σεφ Ολίβια Ροσγκόφσκι, «η επεξεργασία των λαχανικών σε μεγάλες παρτίδες πριν μπουν σε σακούλες δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη μετάδοση παθογόνων όπως το E. coli, η λιστέρια και η σαλμονέλα». Οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι θεωρητικοί· έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων που σχετίζονται με τέτοιου είδους προϊόντα.
Η μόλυνση μπορεί να προκύψει σε διάφορα στάδια
- Στο χωράφι, τα λαχανικά ενδέχεται να εκτεθούν σε παθογόνα λόγω μολυσμένου νερού άρδευσης ή επαφής με ζώα.
- Μετά τη συγκομιδή, ο χειρισμός από ανθρώπους ή ο εξοπλισμός μπορεί να μεταφέρει μικρόβια.
- Κατά την επεξεργασία, φύλλα από διαφορετικές φάρμες αναμειγνύονται, πλένονται και συσκευάζονται μαζί – μία μολυσμένη παρτίδα μπορεί να επηρεάσει χιλιάδες σακούλες.
Να την ξαναπλύνω στο σπίτι
Δεν συνιστάται. Το επιπλέον πλύσιμο δεν αφαιρεί παθογόνα, και ενδέχεται να προσθέσει νέα, ειδικά αν ο νεροχύτης ή ο πάγκος είναι μολυσμένοι.
Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις σαλάτες σε σακουλάκι, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:
Ελέγχουμε για ανακλήσεις προϊόντων.
Πριν την αγορά, ελέγξτε αν η συγκεκριμένη μάρκα έχει εμπλακεί σε ανάκληση λόγω μόλυνσης.
Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης.
Αν δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε τη σαλάτα εντός 1-2 ημερών, καλύτερα να την αποφύγετε.
Ελέγχουμε τη φρεσκάδα.
Αποφεύγουμε σακούλες με υγρασία ή κιτρινισμένα/μαραμένα φύλλα, σημάδια που υποδεικνύουν αλλοίωση.
Περιορίζουμε τις αλλαγές θερμοκρασίας.
Μην αφήνετε τη σαλάτα στο ζεστό αυτοκίνητο. Η εναλλαγή θερμοκρασιών ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
Αποθηκεύουμε σωστά.
Διατηρούμε το προϊόν στο ψυγείο, σε θερμοκρασία έως 4°C.