Τσίχλες: Ο «αόρατος» κίνδυνος που κρύβει η αγαπημένη μας συνήθεια - Τι αποκαλύπτει έρευνα
Νέα έρευνα ααποκάλυψε ότι κάθε τσίχλα μπορεί να απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες σωματιδίων μικροπλαστικών στο σάλιο κατά τη μάσηση.

Αν σου αρέσει να μασάς τσίχλες, τότε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε πρόσφατη έρευνα μάλλον θα σε βάλουν σε σκέψεις.
Mελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της American Chemical Society, διαπίστωσε ότι μία τσίχλα μπορεί να απελευθερώσει από εκατοντάδες έως χιλιάδες μικροπλαστικά στο σάλιο, τα οποία δεν είναι απίθανο να καταπιεί όποιος έχει τη συνήθεια να τις μασουλάει.
«Στόχος μας δεν είναι να σας τρομάξουμε. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν τα μικροπλαστικά είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο ή όχι. Δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους. Όμως, γνωρίζουμε ότι εκτιθέμεθα καθημερινά στο πλαστικό κι αυτό θέλαμε να εξετάσουμε», δήλωσε ο Σαντζάι Μοχάντι, κύριος ερευνητής και καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Oι ερευνητές εξέτασαν πέντε εμπορικές μάρκες συνθετικής τσίχλας και πέντε φυσικής. Τι κατέγραψαν; Κατά μέσο όρο, 100 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο τσίχλας, με ορισμένα κομμάτια να απελευθερώνουν έως και 600 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο.
Όπως εξηγούν, καθώς ένα κομμάτι τσίχλας ζυγίζει συνήθως 2 με 6 γρ., ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί να απελευθερώσει έως και 3.000 πλαστικά σωματίδια. Αν ο μέσος άνθρωπος μασάει 160–180 μικρές τσίχλες τον χρόνο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση περίπου 30.000 μικροπλαστικών. Έτσι, αν ήδη καταναλώνεις από άλλες πηγές μικροπλαστικά, το μάσημα τσίχλας μπορεί να αυξήσει την ποσότητα.
Η μελέτη περιορίστηκε στην ανίχνευση μικροπλαστικών μεγέθους 20 μικρομέτρων ή μεγαλύτερων. Είναι πιθανό, τονίζει ο Μοχάντι, να υπήρχαν και μικρότερα σωματίδια που δεν ανιχνεύθηκαν, γι' αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.