Γιατί «εξαφανίζονται» τα περίπτερα σε όλη τη χώρα
Είδος «προς εξαφάνιση» είναι πλέον τα περίπτερα σε όλη τη χώρα, με τα ιστορικά, γραφικά αλλά και χρήσιμα αυτά σημεία πώλησης ψιλικών ειδών να κινδυνεύουν σε λίγο καιρό να αποτελέσουν παρελθόν.
Σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, εστίες κοινωνικότητας στις γειτονιές και από ο πιο συνήθης χώρος πώλησης των εφημερίδων, τα περίπτερα φαίνεται ότι διανύουν περίoδο σοβαρής κρίσης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομποσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θεόδωρος Μάλλιος, τα περίπτερα στη χώρα μειώθηκαν από 11.000 πριν από το 2010, σε λιγότερα από 5.000 σήμερα.
Η αρχή της κρίσης
Μιλώντας στο Action 24, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξηγεί ότι το πρώτο μεγάλο χτύπημα ήρθε μετά το 2010 όταν εφαρμόστηκε το μνημόνιο και τα συνεπαγόμενα μέτρα, που άλλαξαν και το καθεστώς λειτουργίας των περιπτέρων.
Με παραίνεση της Τρόικας, τα περίπτερα έπαψαν να υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάτι που ίσχυε γιατί οι περισσότερες πρώτες άδειες που χορηγήθηκαν δίνονταν σε αναπήρους πολέμου και των σωμάτων ασφαλείας.
Την περίοδο των μνημονίων, τα περίπτερα πέρασαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια στους Δήμους, οι οποίοι έχουν τώρα τη θεσμική αρμοδιότητα για την αδειοδότηση και τη χωροταξική διευθέτηση των περιπτέρων.
Μετά το 2012 και την αλλαγή της αρμοδιότητας χορήγησης αδειών, οι παλιές άδειες περιπτέρων, που αφορούσαν τους αναπήρους πολέμου και των σωμάτων ασφαλείας, παρέμειναν μέχρι να εξαντληθούν. Σε ένα μεγάλο μέρος αυτών, δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση και τα περίπτερα πλέον δημοπρατούνται σε δημόσιο πλειστηριασμό κατά το 70%, ενώ το 30% δίνεται σε ΑΜΕΑ με αναπηρία άνω του 67% και πολυτέκνους με εισοδηματικό κριτήριο, οι οποίοι μπαίνουν σε δημόσια κλήρωση.
Όμως και από αυτούς, εκατοντάδες αναγκάστηκαν να παραιτηθούν του δικαιώματός τους, καθώς τα περίπτερα που πήραν ήταν δεν προσφέρονταν για ενοικίαση, καθώς δεν είχαν «κίνηση» και δεν ήταν εμπορικά αξιοποιήσιμα.
Ακόμα κι αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει έσοδα όμως, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το τέλος κουβουκλίου, έτσι πολλοί οδηγούνται στην εγκατάλειψη της άδειας.
Από το lockdown στο POS
«Μετά ήρθαν οι άλλες δύο κρίσεις, η υγειονομική και η ενεργειακή, οι οποίες μας ‘κατέβασαν’ ακόμα χαμηλότερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
«Τώρα με το φορολογικό νομοσχέδιο, ζητάμε να προχωρήσει η εξαίρεση των καπνικών», είπε.
H υποχρεωτική χρήση POS, όπως αναφέρουν οι περιπτερούχοι, θα αποτελέσει ένα νέο πλήγμα για τον κλάδο, καθώς μειώνει το περιθώριο κέρδους σε επίπεδο ζημίας για τα βασικά είδη που εμπορεύονται τα περίπτερα (τσιγάρα, εφημερίδες, κάρτες, ψιλικά) λόγω της υποχρεωτικής προμήθειας που επιβάλλουν οι τράπεζες για τη χρήση του POS.
Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Μάλλιος, ακόμα δεν έχει λυθεί το ζήτημα του μέσου όρου του ΚΑΔ, με βάση τον οποίο θα διαμορφωθεί η φορολογία των περιπτεράδων.
Αξιοσημείωτη είναι βέβαια και η διείσδυση των ιδιωτικών αλυσίδων στο χώρο των ψιλικών, που πλήττει βέβαια σε πολύ μεγάλο βαθμό το περίπτερο. Όλοι έχουμε προσέξει στις γειτονιές, γνωστές αλυσίδες πώλησης ψιλικών, που κάποιες στεγάζονται σε κιόσκια-μεγάλα περίπτερα, ενώ κάποιες άλλες ανοίγουν mini market.
«Το επάγγελμα του περιπτερά είναι πολύ δύσκολο, χωρίς προσωπική και οικογενειακή ζωή. Είναι φυσικό οι νεότεροι άνθρωποι να έρχονται σε αυτήν τη δουλειά. Επομένως, φεύγοντας οι μεγαλύτεροι, είτε συνταξιοδοτούμενοι είτε απελπισμένοι και καταχρεωμένοι, δεν έρχεται καινούριο αίμα», δήλωσε ο Θεόδωρος Μάλλιος.
Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει επίμονα ότι το περίπτερο δεν θα τελειώσει στην Ελλάδα και ο κλάδος, παρά τις αντιξοότητες, θα αντέξει.