Φορολογικό νομοσχέδιο: «Φοροδιαφεύγουμε για να επιβιώσουμε» λένε οι περιπτεράδες
Πυρ ομαδόν από τους παραγωγικούς φορείς για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δέχθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατά τη σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η συντριπτική πλειονότητα των εκπροσώπων των φορέων άσκησαν σφοδρή κριτική, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο άδικο και οριζόντιο.
Λάβρος εμφανίστηκε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπέρνει το διχασμό».
«Από αυτούς που εκπροσωπώ εγώ, κανείς δεν έχει καταθέσεις στο Μόντε Κάρλο. Πάτε να πάρετε την ψυχή του φτωχοδιάβουλου και αφήνετε εκτός αυτούς που έχουν λεφτά. Αυτό είναι εξωφρενικό» ανέφερε, καλώντας την κυβέρνηση να ελέγξει όλους τους εμπόρους και βιοτέχνες.
Σε πιο ήπιους τόνους, ο Γιώργος Πατούλης, εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ζήτησε διορθώσεις, καθώς, όπως είπε, δημιουργούνται αδικίες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υποστήριξε πως το νομοσχέδιο σχετίζεται με το σχέδιο Πισσαρίδη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με έναν κεφαλικό φόρο να κλείσει τις μικρές επιχειρήσεις.
Για δυο μέτρα και δυο σταθμά όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ελευθέρων επαγγελματιών σε σχέση με τους μισθωτούς, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, υποστηρίζοντας πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίσκουν δικαιοπολιτικά και συνταγματικά αντίθετους τους δικηγόρους.
«Μας εξαθλιώνει το νομοσχέδιο. Δεν μπορείτε συλλήβδην να τους τσουβαλιάζετε όλους, τους φορολογείτε όλους με το ίδιο τεκμαρτό, αυτό είναι αδιανόητο», υποστήριξε ο Σεραφείμ Κασιδιάρης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων ΠΟΕΙΑΤΑ, στέλνοντας το μήνυμα πως «εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε».
«Ο νόμος είναι άδικος, υπολογίζει 14 και όχι 12 μισθούς. Ούτε ο νόμος Κατρούγκαλου δεν το έκανε αυτό», σημείωσε ο Αντώνης Μέγγουλης της ΕΣΕΕ.
Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του εκπροσώπου της ομοσπονδίας των μισθωτών περιπτέρων Θόδωρου Μάλλιου ότι ο κλάδος του φοροδιαφεύγει. «Παραδεχόμαστε ότι φοροδιαφεύγουμε, διότι πρέπει να επιβιώσουμε με κάποιο τρόπο», ανέφερε, αφού πρώτα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα».
Στον αντίποδα, για σημαντικό νομοσχέδιο μίλησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής αναφέροντας, ανάμεσα στα άλλα, πως συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο ετών για το λαθρεμπόριο με την προσθήκη για τη δέουσα επιμέλεια, ώστε να αναλάβει η αγορά τις δικές της ευθύνες εποπτείας και ελέγχου.