Πρόεδρος ιταλικής Γερουσίας για φασιστικό χαιρετισμό: Δεν αποτελεί πάντα αδίκημα
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ιταλικής Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα σχετικά με τους φασιστικούς χαιρετισμούς εκατοντάδων νέων κατά την διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Τουσκολάνο της Ρώμης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην «τελετή» προχώρησαν σε φασιστικό χαιρετισμό, ο οποίος απαγορεύεται από τον ιταλικό νόμο, υψώνοντας το χέρι, ενώ φώναξαν «presente» (παρών), όπως συνηθίζεται στις ακραίες αυτές συγκεντρώσεις.
«Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα συνέβησαν. Είπαμε ανέκαθεν στους δικούς μας να μην παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις οι οποίες στην συνέχεια μπορεί να τύχουν υστερόβουλης εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Λα Ρούσα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Με αναφορά, δε, στο συμβάν της Κυριακής, πρόσθεσε ότι «ως δικηγόρος, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους πράξεις, όταν τιμάται η μνήμη νεκρών προσώπων» και ότι «περιμένει να εκφραστεί επί του θέματος το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας».
Σε δηλώσεις του παράλληλα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, o πρόεδρος της Γερουσίας της Ρώμης τόνισε ότι «υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που θεωρούν τον ρωμαϊκό χαιρετισμό σε κηδείες αδίκημα και κάποιες άλλες, όχι». Κατά την άποψη του Ινιάτσιο Λα Ρούσα «πρέπει να αποσαφηνιστεί το όλο θέμα από νομικής πλευράς», διότι «άλλο είναι η υπεράσπιση του φασισμού και η ανασύσταση του φασιστικού κόμματος και άλλο οι τελετές υπέρ της μνήμης των νεκρών».
Όταν ο Λα Ρούσα εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, το φθινόπωρο του 2022, στην Ιταλία μέρος του Τύπου υπενθύμισε ότι στο σπίτι του υπήρχαν προτομές του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Προτομές τις οποίες, όπως δήλωσε ο ίδιος στην συνέχεια, δώρισε σε φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα.
Αντιδράσεις από ΜΜΕ και κόμματα
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η εικόνα της Κυριακής ήταν «ανατριχιαστική» διότι έμπιαζε να προέρχεται από κάποια εκδήλωση του μουσολινικού καθεστώτος, με τα χιλιάδες υψωμένα χέρια όσων επευφημούσαν, χωρίς ίχνος κριτικής σκέψης, τον φασίστα δικτάτορα.
Η γραμματέας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», Έλι Σλάιν, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και θα καλέσει τον υπουργό εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, να πάρει θέση επί του συμβάντος. Ανάλογη πρωτοβουλία θα αναλάβει και η συμμαχία Πρασίνων- Ιταλικής Αριστεράς, η οποία ζητά «να διαταχθεί η άμεση διάλυση όλων των νεοφασιστικών οργανώσεων».