Πώς κατέληξαν οι οπαδοί της Λάτσιο να ασπαστούν φασισμό και αντισημιτισμό;
Σαν σήμερα (09/01) η Λάτσιο κλείνει 124 χρόνια ζωής με ιδρυτή τον Λούτζι Μπιγκιαρέλι και τα γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο, λόγω της καλής πορείας που διανύει τη φετινή σεζόν στην Serie A. Βέβαια, σε αυτόν τον ιστορικό σύλλογο οι ιδέες του αντισημιτισμού και του φασισμού έχουν ριζωθεί... καλά στους οπαδούς της ομάδας και συγκεκριμένα στην «Κούρβα Νόρντ».
Καταγράφουμε πώς κατέληξε η ομάδα της πρωτεύουσας να χαρακτηρίζεται ως φασιστική και να μην κάνει κανείς τίποτα ουσιώδες για το φλέγον ζήτημα του ιταλικού ποδοσφαίρου, το οποίο το έχει «αδιαφορήσει».
Την περίοδο της δικτατορίας του Μουσολίνι, ο ηγέτης της Ιταλίας επιθυμούσε να φτιαχτεί μία δυνατή ομάδα στην Ρώμη, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ομάδες του Βορρά και να τις «εκθρονίσει» (Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ). Έτσι, το 1927 έγινε ανοικτή πρόταση για ένωση των δύο ομάδων της πρωτεύουσας, της Ρόμα και της Λάτσιο, αλλά οι «γαλάζιοι» της πόλης υπό την υποστήριξη ενός άλλου φασίστα στρατηγού, του Τζόρτζιο Βακάρο, αρνήθηκαν. Από εκείνη τη στιγμή η αντιπαλότητα των Λάτσιο και Ρόμα πήρε και... πολιτικό χρώμα.
Οι φασίστες στρατηγοί υπό την οδηγία του Μουσολίνι, έρχονταν κοντά με τους φιλάθλους της Λάτσιο καθώς θεωρούνταν «εύκολος» στόχος, για να προσεταιριστούν στην ιδεολογία του Ιταλού δικτάτορα.
Η πρώτη επεισοδιακή είσοδο της οπαδικής γενιάς του Μουσολίνι στα νεότερα χρόνια, ήταν το 1992 όταν ο έγχρωμος και Εβραίος Ολλανδός αμυντικός, Άρον Βίντερ μεταγράφηκε στην Λάτσιο. Τότε, οι οπαδοί της ομάδας τον... καλωσόρισαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Συγκεκριμένα, είχαν γράψει στο προπονητικό κέντρο των «Λατσιάλι» υβριστικά συνθήματα για το χρώμα του, αλλά και ιδέες του αντισημιτισμού. Ο Ολλανδός αμυντικός έμεινε για τέσσερα χρόνια στο κλαμπ, αλλά ποτέ δεν έγινε αποδεκτός από την «Κούρβα Νόρντ».
To 2000 στον αγώνα της Λάτσιο απέναντι στην Άρσεναλ για το Champions League, οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας τραγουδούσαν χυδαία συνθήματα κατά του Πατρίκ Βιεΐρα, αλλά ουδείς από την ιταλική ομάδα... συγκινήθηκε, ώστε να τους σταματήσει. Ύβρεις δέχθηκε και από τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κερκίδα της «Κούρβα Νόρντ».
Λίγα χρόνια μετά (2005), η πόρτα του φασισμού χτύπησε από την μεριά ποδοσφαιριστή και συγκεκριμένα από τον Πάολο Ντι Κάνιο. Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής μετά από γκολ, με το οποίο σφράγισε τη νίκη της ομάδας του με 3-1 απέναντι στη μισητή Ρόμα, χαιρέτησε ναζιστικά, με συνέπεια να προκαλέσει αντιδράσεις.
Το 2012 στον αγώνα μεταξύ της Λάτσιο και της Τότεναμ για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έγινε κάτι που δεν είχε προηγούμενο. Τριψήφιος αριθμός υποστηρικτών του φασισμού, αλλά και της Λάτσιο εισήλθαν σε μπαρ, όπου σύχναζαν φίλαθλοι της Τότεναμ και ξεκίνησαν να... ξυλοφορτώνουν. Να αναφέρουμε ότι οι ιδρυτές της αγγλικής ομάδας είχαν εβραϊκές ρίζες, άρα για αυτό τον λόγο έγινε η άνανδρη επίθεση προς το πρόσωπό τους. Στα αιματηρά επεισόδια τραυματίστηκαν σοβαρά δύο οπαδοί της Τότεναμ.
Η Λάτσιο αναμετρήθηκε για τη φάση των ομίλων του Europa League με τη Σέλτικ (2019). Οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας έκαναν... παρέλαση φασισμού στη Γλασκόβη, χωρίς κάποιος να τους εμποδίσει.
Το τελευταίο, αλλά και μη εξαιρετέο συμβάν φασισμού, συνέβη πέρσι στις 22 Μαρτίου του 2023 σε έναν αγώνα της Λάτσιο, όπου ένας οπαδός της ομάδας με γερμανικές ρίζες εμφανίστηκε με φανέλα, η οποία έγραφε «Χίτλερσον». Ο δράστης συνελήφθη μετά από λίγες μέρες και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης.
Εν κατακλείδι, η διοίκηση της Λάτσιο έχει κάνει κάποιες προσπάθειες να... ξεχαστεί το θέμα του φασισμού στην «Κούρβα Νόρντ», καθώς τους έχουν απαγορεύσει να χρησιμοποιούν σύμβολα για αυτό το θέμα, αλλά και να τραγουδούν συνθήματα. Άραγε, το ζήτημα του φασισμού στην Λάτσιο, αλλά και σε άλλες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου θα εξαλειφθεί; Στην ιταλική πρωτεύουσα μάλλον θα κάνουν καιρό να το αποβάλουν.
Δημήτρης Δράκος