Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ για λειψυδρία στην Αττική: Δεν φοβόμαστε για κάτι όμως... Αυτά πρέπει να αλλάξουμε
Με την ενημερωτική καμπάνια της ΕΥΔΑΠ στο επίκεντρο, ο κ. Στεργίου παροτρύνει τους πολίτες της Αττικής να προσέχουν το νερό για να έχουν...
Καθησυχαστικός όσον αφορά τυχόν περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση νερού στην Αττική, εμφανίστηκε, μιλώντας στο Action 24, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου.
To flash.gr έχει αναδείξει το ζήτημα «Φάκελος λειψυδρία στην Ελλάδα», με πλήρες ρεπορτάζ και αποκαλυπτικές φωτογραφίες από Μόρνο, Υλίκη και Μαραθώνα.
Από την πλευρά του, ο κ. Στεργίου είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειψυδρίας για την Αττική», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό που έχει κινητοποιήσει τις Αρχές είναι η παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα η στάθμη στους ταμιευτήρες από τους οποίους παίρνει νερό η πρωτεύουσα να έχει πέσει.
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ότι «δεν έχουμε να φοβόμαστε για κάτι», όμως «η Εταιρεία οφείλει να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».
Συστάσεις για εξοικονόμηση νερού
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ενημερωτική καμπάνια που έχει ξεκινήσει προσφάτως, με απλές κινήσεις, που, όπως είπε, αν κάνουμε όλοι, θα περιορίσουμε την αχρείαστη κατανάλωση νερού. «Απαιτείται μια στοιχειώδης κινητοποίηση ότι αυτός ο φυσικός πόρος είναι πολύ σημαντικός για να τον σπαταλάμε. Για το λόγο αυτό, ζητάμε από τους πολίτες της Αττικής να κάνουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην άρδευση και το πότισμα των κήπων, ο κ. Στεργίου μίλησε για μία ειδοποιό διαφορά σε σχέση με το παρελθόν που αντιμετωπίσαμε παρόμοια προβλήματα. «Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και το Αδριάνειο Υδραγωγείο και μέσω αυτού να συμβάλλουμε στο πότισμα σε οκτώ δήμους του Λεκανοπεδίου, μεταξύ αυτών και στο δήμο Αθηναίων», ανέφερε.
Επίσης, έκανε λόγο και για την ανάπτυξη ενός μεγάλου αρδευτικού δικτύου στα Μεσόγεια, το οποίο θα αξιοποιεί ανακτημένο νερό.
Πότε θα χτυπήσει καμπανάκι
Ερωτηθείς ο κ. Στεργίου για το εάν και πότε θα ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές του δικτύου, είπε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ίδιες κλιματολογικές συνθήκες και τους επόμενους μήνες, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθούν κι άλλες διαθέσιμες επιλογές. Ξεκαθάρισε, κλείνοντας, ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να καλύπτεται αδιάλειπτα με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.