Προανακριτική: Αποχώρησε ομαδικώς η αντιπολίτευση - Την Παρασκευή 28.3 καταθέτει ο Τριαντόπουλος
Ομαδική αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία στην προανακριτική επί της κλήσης του Χρήστου Τριαντόπουλου. Την Παρασκευή 28 Μαρτίου η κατάθεση Τριαντόπουλου.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς, της ΝΙΚΗΣ, αλλά και η ανεξάρτητη Αθηνά Λινού αποχώρησαν από την προανακριτική επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «μεθόδευση» όπως κατήγγειλαν, να κληθεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος πριν καταθέσουν οι μάρτυρες. Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν το «γαλάζιο» αίτημα. Νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει πως παραβιάζεται το Σύνταγμα και οι διατάξεις που διέπουν το ανακριτικό έργο και την ποινική προδικασία.
Κατά πληροφορίες, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη υποστήριξε πως «το Σύνταγμα μας δεν είναι πλαστελίνη. Έχετε αλλάξει τρεις φορές άποψη. Που ακούστηκε να επιλέγει ο Τριαντόπουλος την οδό της διερεύνησης των ευθυνών του; Να ακούγεται ο κατηγορούμενος πριν την εξέταση μαρτύρων;», όπως ανέφερε, καταγγέλλοντας πως η «μεθοδευμένη συγκάλυψη συνεχίζεται απροκάλυπτα».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γαβρήλος από τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να σημείωσε πως προηγούνται οι μάρτυρες και ακολουθεί ο ύποπτος. «Παραβιάζετε τον νόμο, δεν μπορούν να γίνονται τέτοιες ακροβασίες», ανέφερε.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν μάλιστα πως η ΝΔ «αντιλήφθηκε ότι η κακοστημένη παράσταση που πάει να στήσει στην προανακριτική δημιουργεί εξαρχής συνθήκες ακυρότητας και προσπαθεί τώρα να το μπαλώσει με την κλήτευση του Τριαντόπουλου, προκειμένου να προσδώσει νομιμοφάνεια». Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε κατάλογο μαρτύρων και ζήτησε το σύνολο της σχετιζόμενης δικογραφίας.
Η ΝΔ νωρίτερα είχε ζητήσει να καταθέσει στην προανακριτική ο Χρήστος Τριαντόπουλος και η συνεδρίαση θα διεξαχθεί τελικά όχι το πρωί της Δευτέρας (24/3), όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 10 το πρωί είτε δια ζώσης, είτε δια υπομνήματος.
ΝΔ: Η άμεση παραπομπή Τριαντόπουλου εγγυάται την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης
Πηγές της ΝΔ επεσήμαιναν πως η άμεση παραπομπή του πρώην υφυπουργού στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι συνταγματική, στοιχειοθετημένη και εγγυάται την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Κατά πληροφορίες, η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, πρόβαλε τρία επιχειρήματα υπέρ της αποδοχής της πρότασης Τριαντόπουλου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως είναι «απολύτως συμβατό με τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος» περί ποινικής μεταχείρισης κυβερνητικών στελεχών
Η ίδια επισήμανε ότι για τη διαχείριση του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα και θύμισε στην αντιπολίτευση πως οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστήριζαν ακριβώς ότι αν ο κ. Τριαντόπουλος δεν ήταν υφυπουργός θα είχε ήδη παραπεμφθεί μαζί με αυτούς τους τέσσερις κατηγορούμενους.
Η εισηγήτρια της ΝΔ ανέφερε τέλος πως με δεδομένο το πάνδημο αίτημα να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών, το δικαστικό συμβούλιο «εγγυάται την πλήρη και εξονυχιστική διερεύνηση όλων των πτυχών» της υπόθεσης, καθώς στελεχώνεται από πέντε ανώτατους δικαστές, οι οποίοι θα επιλεγούν με διαφάνεια, μέσω δημόσιας κλήρωσης.