Πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν η επανέναρξη των ερευνών για το καλώδιο - Μήνυμα Γεραπετρίτη
Πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν η επανέναρξη των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου παρά τις τουρκικές κορώνες από το υπουργείο Άμυνας. «Μπορεί να υπάρξει τριβή» αναγνωρίζει ο Γεραπετρίτης.

Μήνυμα ότι οι έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου θα συνεχιστούν εκπέμπει η Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη , να υπενθυμίζει ότι η πόντιση επιφανειακών καλωδίων προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν απαιτεί την οποιαδήποτε άδεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η επανέναρξη των θαλασσίων ερευνών νότια της Κρήτης να προηγηθεί της διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες τοποθετούν χρονικά τα παραπάνω μέχρι τα τέλη Απριλίου, με την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα να πραγματοποιείται μετά το Πάσχα, ημερομηνία η οποία φέρεται να είχε συζητηθεί ως πιθανή, σε συνάρτηση με τα προγράμματα των δύο ηγετών, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η Αθήνα «ζυγίζει» γεγονότα, προθέσεις και αντιδράσεις διαμηνύοντας παράλληλα ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος, το οποίο ορίζει ότι η Κύπρος θα συνδεθεί με την Κρήτη με καλώδιο μήκους 898 χιλιομέτρων, έργο το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2025.
«Μπορεί να υπάρξει τριβή»
Σε κάθε περίπτωση, για την επιστροφή των ερευνητικών πλοίων η διαδικασία είναι πάγια και προβλέπει αίτημα έγκρισης από τον ΑΔΜΗΕ προς το υπουργείο Εξωτερικών. Σε περίπτωση που ανάψει το πράσινο φως θα ακολουθήσει η έκδοση NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αναλαμβάνει τη σχεδίαση του σχετικού χάρτη. Εκεί θα αποτυπώνεται η θαλάσσια περιοχή των ερευνών, αν πρόκειται - βάση του σχεδιασμού που έχει ορίσει ο φορέας διαχείρισης του έργου – τα πλοία να κινηθούν σε διεθνή ή ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Ο χρονισμός είναι πολυπαραγοντικός. Δεν εξαρτάται μόνο από τον προγραμματισμό της εταιρίας, ο οποίος θα πρέπει να γίνει. Εξαρτάται και από τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες καθορίζουν το ζήτημα της εξόδου προς έρευνα και πόντιση, γιατί υπάρχει και η ανάγκη να εκδοθούν οι αναγκαίες NAVTEX, θα προχωρήσει την κατάλληλη στιγμή» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναγνωρίζοντας πως από τη στιγμή που θα υπάρξει έρευνα σε θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί τότε «θα μπορούσε να δημιουργηθεί τριβή».
Στο μεταξύ, η Άγκυρα κατά πάγια τακτική ανέβασε σήμερα τους τόνους με πηγές του υπουργείου Άμυνας να επαναφέρουν το προκλητικό αφήγημα περί «μαξιμαλιστικών απαιτήσεων» της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί να προχωρήσει κανένα έργο χωρίς τη δική της συγκατάθεση.