Πόσο κινδυνεύει το Αιγαίο από ένα τσουνάμι, ένα σεισμό ή μια έκρηξη ηφαιστείου; - Ειδικός απαντά
Στόχος των επιστημόνων η βελτίωση των μηχανισμών πρόληψης και παρακολούθησης των φυσικών καταστροφών.
Σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, τσουνάμι και κατολισθήσεις στο Αιγαίο. Πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν; Ενα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν όλα τα θαλάσσια ερευνητικά ινστιτούτα της Γερμανίας θέτει στο επίκεντρό του την Ελλάδα, μελετώντας τους πιθανούς γεωκινδύνους στο ελληνικό ηφαιστειακό τόξο, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Νισύρου, Μήλου αλλά και στα δυτικά της Κρήτης.
Οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν εξειδικευμένες έρευνες εντός του βυθού αλλά και κοντά στις ακτές, καθώς χαρακτηρίζουν την περιοχή ως υψηλού κινδύνου για φυσικές καταστροφές.
Για τη διεξαγωγή του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα τον προσεχή Δεκέμβριο, μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Action 24, η Καθηγήτρια Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού.
«Όσο υπάρχει ένα ενεργό ηφαίστειο, υπάρχει πάντα ο φόβος για πιθανή έκρηξη. Βέβαια, είναι γνωστό ότι τα ηφαίστεια με τον τρόπο τους "προειδοποιούν", γι' αυτό και εμείς οι επιστήμονες τα μελετάμε πολύ εντατικά. Από τον Δεκέμβριο ξεκινάει μάλιστα μια συνεργασία Γερμανών και Ελλήνων επιστημόνων, η οποία χρηματοδοτείται από το Γερμανικό υπουργείο Παιδείας και έρευνας και αφορά κυανογραφικές μελέτες που έχουν βάλει στόχο όλα τα ηφαιστειακά κέντρα του Αιγαίου, με επίκεντρο αυτό της Σαντορίνης και ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται "Κολούμπος", βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού».
Ερωτηθείσα για τις πιθανότητες μιας μεγάλης έκρηξης ή ενός πολύ μεγάλου σεισμού η ίδια εξήγησε «Αυτό το πρόγραμμα, εστιάζει την προσοχή μας στο να φτιάξουμε καινοτόμες εφαρμογές και κυρίως να εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους και τα νέα παιδιά έτσι ώστε να μάθουν να ζουν και να κατανοούν τους θαλάσσιους γεωκινδύνους. Το πρόγραμμα αυτό είναι τριετές, στο τέλος θα φτιαχτεί ένα πλανητάριο, ένα εκπαιδευτικό κέντρο δηλαδή για όλο τον κόσμο, θα λειτουργούν δηλαδή οι επιστήμονες σαν σύμβουλοι έτσι ώστε για να μην υπάρχει όλος αυτός ο φόβος».
Ως προς αυτόν τον φόβο και τον πανικό που επικρατεί, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα εφησυχαστική, ξεκαθαρίζοντας πως όσο οι ειδικοί μελετούν τα ενεργά ηφαίστεια και την ιστορία τους, μπορούν να ερμηνεύσουν πολλά πράγματα και έτσι ο κόσμος δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται. Παράλληλα όμως, τόνισε ότι στην περίπτωση που οι επιστήμονες αντιληφθούν ότι κάτι «δεν πάει καλά», εγκαίρως θα χτυπήσουν το «καμπανάκι» του κινδύνου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«Ανεξάρτητα από την περίοδο, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει. Γι' αυτό τα σεμινάρια γίνονται και τους καλοκαιρινούς μήνες. Για παράδειγμα πριν δύο εβδομάδες ήμασταν στη Νίσυρο, σε μια άκρως τουριστική περίοδο, όπου ουσιαστικά ενημερώσαμε τους κατοίκους για το τι συμβαίνει με το ηφαίστειο εκεί. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρόγραμμα που σας ανέφερα εστιάζει στην κοινωνία. Ναι μεν η επιστήμη για την επιστήμη αλλά πρωτίστως η επιστήμη για τον άνθρωπο» σημείωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κλείνοντας, αναφερόμενη στην σεισμική «ησυχία» που επικρατεί στον ελλαδικό χώρο, πέρα από τις μικρές σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται ανά διαστήματα, η κυρία Νομικού δήλωσε «η Ελλάδα είναι το "σουπερ μάρκετ φυσικών καταστροφών" γι' αυτό τα περισσότερα ενεργά τμήματα της χώρας μας παρακολουθούνται, έχουμε σεισμογράφους, έχουμε συστήματα που παρακολουθούν την κίνηση του εδάφους, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».