Πόσο καιρό «αντέχουν» τα πασχαλινά αυγά - Πώς πρέπει να αποθηκεύονται, μέχρι πότε μπορούμε να τα φάμε
Τι λένε οι ειδικοί για τη συντήρηση των βρασμένων αυγών στο ψυγείο.
Τα βραστά κόκκινα αυγά είχαν την τιμητική τους τις μέρες του Πάσχα, αφού το βάψιμό τους και το τσούγκρισμά τους στο πασχαλινό τραπέζι αποτελούν κύρια στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Ωστόσο συχνά δεν καταναλώνονται όλα και έτσι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο καιρό μπορούμε να τα διατηρήσουμε στη συντήρηση για να μην βρεθούμε προ «εκπλήξεως».
Αρχικά τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, είτε αν πρόκειται να μπουν στο ψυγείο είτε να μαγειρευτούν, γιατί το κέλυφος είναι ημιδιαπέρατο και μπορεί τα βακτήρια να περάσουν μέσα, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος των επιμολύνσεων. Οπότε το ιδανικό είναι τα αυγά να μένουν στις αυγοθήκες και σε δροσερό μέρος, ακόμα και στο ψυγείο. Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι και τα βραστά αυγά, τα οποία έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.
Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω.
Αφήνοντας τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου.
Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.
Ένα χαλασμένο αυγό δεν έχει πάντα αποκρουστική μυρωδιά, γι’ αυτό και πρέπει να μην το ριψοκινδυνεύετε αν δεν σας μυρίζει άσχημα. Ωστόσο ακόμη και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια αλλοίωσης, τα βρασμένα αυγά πρέπει να καταναλώνονται το αργότερο εντός μιας εβδομάδας.