Δώρο Πάσχα: Τι ισχύει για όσους εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση
Δώρο Πάσχα δικαιούνται όχι μόνο οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αλλά και όσοι δουλεύουν με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής (διαλείπουσα) απασχόληση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, το άρθρο 59 παρ. 9 και 17 του Ν. 4635/2019, προβλέπει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του αντίστοιχου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίες της μερικής απασχόλησης. Επομένως, εφαρμόζονται και για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση, θα λάβουν ως Δώρο Πάσχα όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.
Αναφορικά με τη διαλείπουσα (εκ περιτροπής) απασχόληση, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες των πέντε (επί πενθημέρου) ή των έξι (επί εξαήμερου) ημερών την εβδομάδα, δικαιούνται Δώρο Πάσχα δύο ημερομίσθια για κάθε 13 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01 Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.
Πότε καταβάλλεται
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Οι δικαιούχοι φέτος θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους την 1η Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να πληρωθούν νωρίτερα από τους εργοδότες τους.