Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθεί και πώς υπολογίζεται
Αν και ακόμα δεν έχει φύγει καλά καλά το Τριώδιο, πολλοί είναι εκείνοι που μετρούν τις μέρες για τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδας όχι μόνο για τα «Χριστός Ανέστη» αλλά και για το δώρο Πάσχα 2024.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σήμερα Τρίτη (12/3) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως δεν θα δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα, όπως είχε συμβεί πέρυσι για μία ομάδα συνταξιούχων.
Έτσι, μας μένει μόνο το δώρο Πάσχα, το οποίο παραδοσιακά καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, αν και ο εργοδότης μπορεί να το βάλει και νωρίτερα στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζομένου.
Φέτος, το Πάσχα πέφτει Κυριακή 5 Μαΐου και η Μεγάλη Τετάρτη πέφτει Πρωτομαγιά. Αν και η Πρωτομαγιά θα μεταφερθεί και η αργία θα είναι την Τρίτη 7 Μαΐου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δώρο Πάσχα 2024 να πληρωθεί τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου.
Το δώρο δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.
Δώρο Πάσχα 2024: Πώς υπολογίζεται
Για το δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.
Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Τι συνυπολογίζεται στο δώρο Πάσχα
Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας).