Πώς «βαπτίζονται» ελληνικά τα παράνομα αρνιά - «Πονοκέφαλος» για το πασχαλινό τραπέζι
Τι λένε οι κτηνοτρόφοι για τις ελληνοποιήσεις, την πανώλη και την έλλειψη στα αρνιά.

Ζωντανά που αρρώστησαν από πανώλη, ευλογιά και καταρροϊκό πυρετό και θανατώθηκαν, παράνομες ελληνοποιήσεις και έλεγχοι που -όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι- δεν πραγματοποιούνται με τη συχνότητα που θα έπρεπε. Προβλήματα, που εκτός από το να εκτοξεύουν τις τιμές στα ύψη, οδηγούν και σε μια σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων, μας λέει η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Μυρτώ Λύκα. Φέτος, τονίζει στο Flash.gr, το πασχαλινό τραπέζι θα «στρωθεί» με μια ηχηρή απουσία, αφού το αρνί ήδη λείπει από την ελληνική αγορά, εξαιτίας των ζωονόσων που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση του πληθυσμού…
«Δυστυχώς δεν υπάρχει αρνί. Αρχικά, χάθηκαν πάρα πολλά ζώα με τις πλημμύρες του Ντάνιελ. Μειώθηκε πολύ ο πληθυσμός. Επίσης χάθηκαν πάρα πολλά ζώα από τις ζωονόσους. Και μπορεί στην τηλεόραση να ακούμε για την πανώλη και την ευλογιά, υπάρχει όμως και ένας καταρροϊκός πυρετός. Τουλάχιστον στην περιοχή της Ηπείρου, χάθηκαν πολλά ζώα και από καταρροϊκό πυρετό. Πάρα πολλά ζώα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λιγότερος πληθυσμός, λιγότερα αρνιά. Επίσης ταυτόχρονα με το Ορθόδοξο, φέτος πέφτει και το Καθολικό Πάσχα. Η Ιταλία συνήθως σηκώνει αρνιά μικρά, έξι κιλά κρέας. Αυτά ήδη έχουν φύγει, σφάχτηκαν πάρα πολλά δηλαδή για το εξωτερικό. Και πάντοτε όταν είναι μαζί το Πάσχα, παρατηρούμε ένα μικρό έλλειμμα. Φέτος είναι τεράστιο το έλλειμμα στο αρνί.
- Όλη αυτή η κατάσταση πώς επηρεάζει την τιμή του αρνιού;
Αυξημένη ζήτηση, περιορισμένη αυτή τη στιγμή η προσφορά αφού δεν υπάρχουν αρνιά. Οπότε γι' αυτό ανεβαίνει και η τιμή. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναφτάσει 11 ευρώ (το κιλό) στον παραγωγό.
- Για τον καταναλωτή;
Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε, είναι ότι φτάνει στα 15 με 17 ευρώ το κιλό. Εκτός του super market που δεν ξέρω πώς γίνεται να πουλάνε σχεδόν πιο φθηνά κι από τους παραγωγούς. Φαντάζομαι είναι αρνιά τα οποία ήταν ήδη σφαγμένα καιρό σε ειδικές συνθήκες; Δεν ξέρω τώρα πώς τα κρατάνε. Δεν μπορεί όμως το super market να έχει μόνο 12 ευρώ όταν ο παραγωγός σφάζει στα 11. Το καταλαβαίνετε αυτό.»
Πώς περνάνε χωρίς έλεγχο τα κοπάδια, από τα Βαλκάνια στη χώρα μας
Οι ελληνοποιήσεις με σφαγμένα ζώα που περνούν νύχτα από το τελωνείο και για τις οποίες έκρουαν και πέρυσι τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του Flash.gr, οι κρεοπώλες, είναι η μια όψη του νομίσματος. Οι επιτήδειοι όμως έχουν αστείρευτη έμπνευση και περίσσιο θράσος. Έτσι, ένας συνηθισμένος τρόπος που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και που λαμβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μας λέει η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, είναι να πραγματοποιούν τη διαδρομή από Βαλκάνια στην Ελλάδα, με το φως της ημέρας, εκτός τελωνείων. Χωρίς εμπόδια, χωρίς κανέναν έλεγχο. Το πώς ακριβώς γίνεται αυτό, μας εξηγεί η ίδια…
«Κατ' αρχάς τα παράνομα ζώα περνάνε απ' τα βουνά. Και αυτό που σας λέω γίνεται με ολόκληρα κοπάδια και γίνεται όλο το χρόνο. Είναι κτηνοτρόφοι από γειτονικές χώρες, βόσκουν το κοπάδι τους, βόσκει κάποιος κι από εδώ και το περνάει απέναντι (στην Ελλάδα). Είναι πανεύκολο να περάσεις τα σύνορα.
- Το όφελος σε αυτή την ιστορία;
Το να φέρει κάποιος ζώα απ' έξω με αυτόν τον τρόπο, τον συμφέρει γιατί θα τα φέρει πιο φθηνά. Δηλαδή για παράδειγμα, θα φέρει ο άλλος το αρνί από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία ή την Αλβανία -για να το φέρει στην Ελλάδα σημαίνει ότι το φέρνει φθηνά- κι από τη στιγμή που θα το φέρει, θα το βαφτίσει και ελληνικό!
Ελληνοποιήσεις γίνονταν πάντα. Εμείς ως κτηνοτρόφοι, δεν είμαστε κατά του εισαγόμενου. Μπορεί ο κόσμος να φάει ό,τι θέλει, να ξεκινήσω από αυτό. Απλά θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι αυτό που πληρώνει δεν είναι ελληνικό.»
«Δεν υπάρχει έλεγχος στα σύνορα - Εδώ και δύο χρόνια, εντοπίζουμε εστίες πανώλης»
Οι ελληνοποιήσεις, μας λέει η κυρία Λύκα, είναι κρίκος της ίδιας αλυσίδας στην οποία ανήκουν και οι έλεγχοι. Έτσι στα σύνορα, τονίζει, δεν γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στα αμνοερίφια που έρχονται απ’ έξω. Και μάλιστα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν στη χώρα και ζώα που είναι άρρωστα…
«Στα σύνορα δεν υπάρχει έλεγχος, κατά τα ψέματα. Έτσι, όταν τα ζώα καταλήγουν στο σφαγείο όπου και σφάζονται, απλώς βάζουν μια ελληνική σφραγίδα. Το μόνο καλό φέτος, είναι ότι λόγω των ζωονόσων δεν θα έρθουν ζώντα ζώα. Τουλάχιστον έτσι ξέρουμε. Δεν θα έρθουν νόμιμα δηλαδή, γιατί παράνομα περνάνε τα σύνορα κάθε μέρα! Όποιο έρθει απ' έξω λοιπόν θα έχει ήδη τη σφραγίδα του. Οπότε θα προστατευθεί ο καταναλωτής, θα ξέρει τι τρώει.»
Απόδειξη της ολιγωρίας των ελεγκτικών μηχανισμών, μας λέει η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, είναι πως τα άρρωστα ζώα που οδήγησαν σε μείωση του πληθυσμού και στη θανάτωση εκατοντάδων αρνιών, είναι ζώα που ήρθαν νόμιμα στη χώρα και τα οποία δεν ελέγχθηκαν κατά την είσοδό τους, με αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια να εντοπίζονται ακόμη εστίες πανώλης…
«Δεν γίνονται έλεγχοι σε αυτά που έρχονται απ' έξω. Είδαμε και την ιστορία με τις ασθένειες, πώς ήρθαν δηλαδή οι ασθένειες στη χώρα; Δεν πέρασε κάποιο κοπάδι παράνομα. Τα κοπάδια ήρθαν κανονικά απ' τα σύνορα και αντί να ελεγχθούν όπως έπρεπε πριν φύγουν απ' τη χώρα προέλευσης και να ελεγχθούν και στα σύνορα για τις ασθένειες, ήρθαν στην Ελλάδα, μοιράστηκαν σε όλη τη χώρα και μετά τα βρήκαμε άρρωστα. Και ακόμα και σήμερα βρίσκουμε εστίες. Νομίζω προχθές είχαμε 15 εστίες πανώλης.
Συγκεκριμένα γι αυτό το θέμα -για την πανώλη- ξέρουμε πάρα πολύ καλά, γιατί έχει αποδειχθεί δηλαδή, ότι κάποιος έμπορος έφερε ζώα απ' έξω κι όταν ελέγχθηκαν, βρέθηκαν άρρωστα. Ελέγχθηκαν όμως αφού ήρθαν στην Ελλάδα, μετά από μέρες. Και μάλιστα δεν έγινε αυτό που έπρεπε, να μπει άμεσα ο στάβλος σε καραντίνα. Για την ακρίβεια τα ζώα μοιράστηκαν στη χώρα και μετά βρέθηκαν άρρωστα. Όμως βρέθηκαν και φαντάζομαι ότι θανατώθηκαν, αφού κόλλησε η μισή χώρα. Αφού κόλλησε μισή χώρα, κυριολεκτικά.»
Όπως συμπλήρωσε η κυρία Λύκα, η απόφαση αρκετοί κτηνοτρόφοι να κρατήσουν πάρα πολλά αρνιά για αντικατάσταση είναι μονόδρομος, αλλά κι ένας λόγος πως δεν υπάρχει προϊόν διαθέσιμο να διακινηθεί στην αγορά, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται και η τιμή του.