Χρηματικό πρόστιμο σε κατάστημα JUMBO για πασχαλινά αυγά με απομίμηση σοκολάτας
Η απομίμηση σοκολάτας χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, κυρίως για λόγους κόστους.

Η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ σε κατάστημα της αλυσίδας JUMBO στον Κολωνό, έπειτα από διαπιστωμένη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα επί της οδού Κρέοντος 30-32, εντοπίστηκε ότι προϊόντα που χαρακτηρίζονταν ως «σοκολατένια αυγά» ήταν στην πραγματικότητα απομιμήσεις σοκολάτας, χωρίς η σχετική σήμανση να το καθιστά σαφές στον καταναλωτή.
Οι παραβάσεις αφορούσαν τα εξής προϊόντα:
- Σοκολατένιο αυγό «NUOVA GABRIEL», καθαρού βάρους 150 γρ.
- Σοκολατένιο αυγό «HAPPY EASTER» JUMBO, καθαρού βάρους 80 γρ.
Παρότι στις ενδείξεις ποιότητας και σύνθεσης των προϊόντων αναφερόταν ότι πρόκειται για απομίμηση σοκολάτας, στις πινακίδες των ραφιών αναγράφονταν ως «σοκολατένια αυγά», γεγονός που θεωρήθηκε παραπλανητικό. Η πρακτική αυτή παραβιάζει τα άρθρα 4, 7 και 10 του Ν. 4177/2013, σε συνδυασμό με το άρθρο 2, παράγραφος 11 του Κανονισμού ΔΙΕΠΠΥ (91354/2017), όπως ισχύει.
Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας και γιατί πρέπει να προσέχουμε
Η πώληση απομίμησης σοκολάτας δεν είναι παράνομη. Ωστόσο, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ξεκάθαρα ότι το προϊόν δεν περιέχει πραγματική σοκολάτα, ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές. Η απομίμηση σοκολάτας χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, κυρίως για λόγους κόστους, καθώς είναι σημαντικά φθηνότερη και πιο εύκολη στην επεξεργασία σε σύγκριση με τη γνήσια σοκολάτα.
Η πραγματική σοκολάτα περιέχει κακάο και τουλάχιστον 18% βούτυρο κακάο (ή 31% στην περίπτωση της κουβερτούρας), ενώ τα μόνα επιτρεπόμενα λιπαρά είναι το βούτυρο κακάο και το λίπος γάλακτος. Στην απομίμηση σοκολάτας, αυτά αντικαθίστανται από φθηνότερα φυτικά έλαια, όπως σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο και λάδι καρύδας, τα οποία συχνά υδρογονώνονται για να διατηρούνται στερεά σε θερμοκρασία δωματίου.
Πώς να ξεχωρίσετε την απομίμηση από την αληθινή σοκολάτα
Η απομίμηση σοκολάτας περιέχει συνήθως:
- Σκόνη κακάο (8%-18%)
- Φυτικά λιπαρά (35%-40%)
- Γλυκαντικά (40%-55%), όπως ζάχαρη ή σιρόπια
- Αρωματικές ύλες, όπως βανιλλίνη
- Γαλακτοματοποιητές, όπως λεκιθίνη σόγιας
Ένα πρακτικό σημάδι είναι η αίσθηση στο στόμα: Τα φυτικά λίπη που χρησιμοποιούνται λιώνουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες (περίπου στους 45°C), οπότε η απομίμηση σοκολάτας δεν λιώνει άμεσα, όπως συμβαίνει με τη γνήσια σοκολάτα, και απαιτεί περισσότερο μάσημα.
Οι καταναλωτές καλούνται να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και να αναζητούν ενδείξεις για την παρουσία βούτυρου κακάο, ώστε να διασφαλίζουν ότι αγοράζουν πραγματική σοκολάτα. Η παραπλανητική σήμανση αποτελεί σοβαρό ζήτημα και η περίπτωση του JUMBO δείχνει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντείνουν τους ελέγχους για την προστασία του καταναλωτή.