Πώς ο πληθωρισμός έκλεψε τα Χριστούγεννα σε όλη την Ευρώπη
Τα Χριστούγεννα υποτίθεται ότι είναι η εποχή της ευθυμίας, αλλά φέτος το αυξανόμενο κόστος των εορταστικών λιχουδιών σε όλη την Ευρώπη αφαιρεί τη λάμψη των εορτασμών.
Όπως σημειώνει σε δημοσίευμα ο Quardian, είτε πρόκειται για φαγητό και ποτό είτε για δώρα όπως βιβλία, οι υψηλότερες τιμές κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Διαφορετικές συνήθειες αλλά παντού ακρίβεια
Το εορταστικό γλέντι έχει διαφορετική αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία τα πουλερικά όπως η γαλοπούλα, η χήνα ή η πάπια είναι συνήθως στο κέντρο του τραπεζιού, το ψάρι είναι δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη και το χοιρινό κρέας υπερηφανεύεται για τη θέση του σε πολλές σκανδιναβικές χώρες.
Όλες αυτές οι πρωτεΐνες επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό το περασμένο έτος, ωστόσο, καθώς το κόστος των σιτηρών, το οποίο εμφανίζεται στις περισσότερες ζωοτροφές, αυξήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία μαζί με τα καύσιμα για μεταφορά, την ενέργεια για επεξεργασία και το υψηλότερο κόστος εργασίας.
Τα προβλήματα με τη γρίπη των πτηνών έχουν αυξήσει το κόστος για τους παραγωγούς πουλερικών σε όλη την Ευρώπη, ενώ η παραγωγή σολομού εκτροφής έχει επηρεαστεί από παράσιτα και ασθένειες και τα αποθέματα άγριων ψαριών έχουν υπερεκταθεί από την υψηλότερη ζήτηση και την κλιματική κρίση.
Η τιμή των πουλερικών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με πέρυσι – και αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση με το 2020 – συμβάλλοντας σε ένα πιο δαπανηρό δείπνο για πολλές οικογένειες φέτος.
Είναι παρόμοια ιστορία στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, αν και ο πληθωρισμός εκεί είναι χαμηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένει σημαντικός, με τα πουλερικά να κοστίζουν περίπου 25% περισσότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Στη Γερμανία, η τιμή μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με πέρυσι, αλλά είναι 43% πιο ακριβή από ό,τι ήταν ενόψει της εορταστικής περιόδου του 2020.
Στη Νορβηγία, όπου το πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι χοιρινά παϊδάκια ή κοιλιά (αν και το αρνί ή το αρνί είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα), οι οικογένειες θα πληρώσουν 10% περισσότερο για την απόλαυση φέτος και 34% περισσότερο από το 2020. Οι γείτονες των Νορβηγών στη Δανία δεν έχουν βιώσει το ίδιο άλμα τιμών, με το κόστος του χοιρινού κρέατος να αυξάνεται μόνο κατά 12% από το 2020.
Σε μέρη της ανατολικής Ευρώπης, ο κυπρίνος είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές χριστουγεννιάτικο στοιχείο (Το αστείο είναι ότι πολλοί άνθρωποι κρατούν τον χριστουγεννιάτικο κυπρίνο τους ζωντανό στο μπάνιο για να τον διατηρήσουν φρέσκο πριν μαγειρευτεί).
Φέτος, αυτή η παράδοση θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ό,τι κάποτε: η τιμή των ψαριών σε Ουγγαρία και Πολωνία έχει αυξηθεί περισσότερο από 60% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών συνδυάστηκαν με την απώλεια της ουκρανικής εργασίας και την περικοπή μακριά από πρώην εξαγωγικές αγορές ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην Τσεχική Δημοκρατία, οι τιμές των ψαριών έχουν αυξηθεί, αν και όχι τόσο απότομα, αλλά είναι 16% περισσότερες από ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Τα νέα δεν είναι καλύτερα για τους χορτοφάγους σε όλη την Ευρώπη. Ο ασυνήθιστος ή ακραίος καιρός σε όλη την Ευρώπη, που επιδεινώθηκε από την κλιματική κρίση, οδήγησε σε βουρκωμένα χωράφια στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξηρασία σε χώρες του νότου, όπως η Ισπανία, και τα δύο έχουν πλήξει την παραγωγή.
Ως αποτέλεσμα, το κόστος των λαχανικών αυξάνεται κατά περίπου 30% κατά μέσο όρο στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2020, στην Ισπανία οι τιμές είναι αυξημένες κατά 13% από πέρυσι, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που γνώρισε η νότια Ευρώπη.
Μαχαίρι και στη σοκολάτα
Είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για όποιον έχει γλυκά, που θα πρέπει να μετρήσει πολύ προσεκτικά τις πένες σοκολάτας φέτος. Κατά μέσο όρο, οι τιμές για τα είδη ζαχαροπλαστικής αυξάνονται κατά 22% στην ΕΕ από το 2020.
Οι τιμές του κακάο έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970 μετά από μια σειρά φτωχών συγκομιδών στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, δύο σημαντικές αναπτυσσόμενες χώρες. Φέτος, οι φόβοι για πλημμύρες στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουν προσθέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα της γης, τις ασθένειες και την πρόσβαση σε λιπάσματα.
Οι τιμές της σοκολάτας έχουν επίσης αυξηθεί από το αυξανόμενο κόστος της ζάχαρης, που οφείλεται επίσης στις κακές καιρικές συνθήκες, καθώς και στο υψηλότερο κόστος συσκευασίας και μεταφοράς που σχετίζεται με την τιμή του λαδιού.
Ακριβό δώρο και τα βιβλία
Το να κάνεις το δώρο της ανάγνωσης έχει γίνει επίσης πιο ακριβό. Η μέση τιμή ενός χαρτόδετου αναμένεται να φτάσει τις 12 £ στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος – έχοντας ξεπεράσει τις 10 £ πέρυσι – καθώς η χώρα έχει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς πληθωρισμού στα βιβλία στην Ευρώπη.
Το αυξανόμενο κόστος του χαρτιού και της μεταφοράς, καθώς και το υψηλότερο κόστος εκτύπωσης στην Κίνα έχουν προσθέσει τον πληθωρισμό - που σημαίνει ότι οι βιβλιοπώλες αναμένουν μια στροφή από τα πιο ακριβά σκληρά εξώφυλλα για δώρα φέτος.
Οι τιμές διατηρήθηκαν υψηλές σε πολλές χώρες λόγω της αυστηρότερης παραγωγικής ικανότητας μετά την πανδημία και της υψηλότερης ζήτησης, που ξεκίνησε από την αναβίωση της ανάγνωσης ως χόμπι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την άνοδο του BookTok, στο οποίο οι νέοι μοιράζονται συστάσεις μέσω της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων TikTok .
Υπάρχουν επίσης χώρες – η Ιρλανδία και η Δανία – στις οποίες η τιμή ενός βιβλίου έχει μειωθεί από το 2020, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους ως αντίδραση στις υψηλές τιμές σε ολόκληρη την οικονομία.
Μεθύσια...τέλος
Είτε είναι snaps στη Σουηδία, glühwein στη Γερμανία είτε τζιν στη Μεγάλη Βρετανία, το αλκοόλ έχει μεγάλο ρόλο να κάνει χαρούμενα Χριστούγεννα για πολλούς σε όλη την Ευρώπη.
Το αυξανόμενο κόστος κατασκευής γυαλιού για μπουκάλια συνδυάστηκε με δυσκολίες στην καλλιέργεια των καλλιεργειών που απαιτούνται για την παραγωγή αλκοόλ – από σιτηρά μέχρι σταφύλια – για να ανεβάσουν τις τιμές.
Οι Ούγγροι με το παραδοσιακό απόσταγμα με κονιάκ φρούτων pálinka υφίστανται τον χειρότερο πληθωρισμό του αλκοόλ με τις τιμές να αυξάνονται κατά 37% από το 2020. Η Πολωνία δεν είναι πολύ πίσω με 28%.
Η Ιταλία και η Σουηδία έχουν καταγράψει μικρότερο αντίκτυπο με τις τιμές να αυξάνονται περίπου 10%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη μέση του πακέτου με αυξήσεις τιμών 16% το 2020, παρά τους φόβους για αύξηση των τιμών του κρασιού μετά το Brexit.
Με καπέλο και τα ταξίδια
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα εάν πηγαίνετε σπίτι για τα Χριστούγεννα (cue Chris Rea), θα βιώσετε μια ακόμη απότομη αύξηση στο κόστος των καυσίμων σας φέτος.
Τα έξοδα ταξιδίου έχουν αυξηθεί και φαίνεται απίθανο να υπάρξει κάποια απελευθέρωση φέτος τα Χριστούγεννα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών των καυσίμων σε πολλές χώρες, καθιστώντας το ταξίδι στο σπίτι πολύ πιο ακριβή επιλογή από τα περασμένα Χριστούγεννα με μια δεύτερη άνοδο μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Πρόσφατα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα που περιορίζουν την κυκλοφορία πετρελαιοφόρων ενδέχεται να διατηρήσουν τις τιμές υψηλές.
Η Ουγγαρία, η οποία έχει υποφέρει από τη μεγαλύτερη εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει βιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων ήταν χαμηλότερες, εν μέρει επειδή η κυβέρνηση πάγωσε τις προγραμματισμένες αυξήσεις στους φόρους, οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος των τιμών στην αντλία, καθώς και έλεγχος από τον επόπτη του ανταγωνισμού.