Πώς κατέρρευσε το σχέδιο της Apple να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Apple αντανακλούν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικές εταιρείες
Είναι προφανές σε όλους ότι η Apple δείχνει να υστερεί στη μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έκανε την προσπάθειά της.
Ο τεχνολογικός κολοσσός, που εδρεύει στο Κουπερτίνο, στόχευε να κυριαρχήσει στον τομέα όταν προσέλαβε τον επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης της Google, Τζον Τζιανναντρέα, το 2018.
Ωστόσο, η ομάδα του Τζιανναντρέα δεν έφερε και πολλά αποτελέσματα στην εταιρεία, καθώς στην παρουσία του κυριάρχησαν οι πολιτισμικές συγκρούσεις και οι ανεπαρκείς πόροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Όπως αποκαλύπτει η έγκυρη εφημερίδα, ο Τζιανναντρέα πήγε στην Apple για να γίνει επικεφαλής του τομέα τεχνητής νοημοσύνης και να βελτιώσει τον ψηφιακό βοηθό, τη Siri.
Ο Σκωτσέζος μηχανικός έμεινε οκτώ χρόνια στον γίγαντα της αναζήτησης, επικεφαλής του τομέα έρευνας της Google πριν πάει στην Apple. Όμως, η ομάδα του, που αποτελούνταν κυρίως από μηχανικούς που εργάζονταν στην Google και κάποιους εργαζόμενους που είχε η Apple από άλλες εξαγορές, δεν κατάφερε να ταιριάξει στην κουλτούρα του αμερικανικού κολοσσού.
Ένας βασικός τομέας εντάσεων ήταν οι προθεσμίες. Η Apple δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που δεν ισχύει στην Google, που έχει μία πιο χαλαρή κουλτούρα στον τομέα. Αυτό, σύμφωνα με την Wall Street Journal, έφερε πολλές εντάσεις στο εσωτερικό της εταιρείας.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κάποιες ομάδες αγνόησαν εντελώς τον Τζιανναντρέα και συνέχισαν με τα δικά τους project. Πρώην υπάλληλοι της Apple αποκάλυψαν ότι ο επικεφαλής λογισμικού της εταιρείας έλεγε στην ομάδα του να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε αναγνώριση εικόνων και βίντεο.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια της Apple ήταν το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός δεν κατάφερε να αγοράσει αρκετούς επεξεργαστές για τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι είναι καίριας σημασίας για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, οπότε και έχουν τεράστια ζήτηση από τις εταιρείες.
Η έλλειψη πόρων τελικά περιόρισε τις προσπάθειες της Apple να ηγηθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με την ομάδα του Τζιανναντρέα να απευθύνεται τελικά σε εξωτερικές υπηρεσίες cloud, όπως η Google, για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους.
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Apple αντανακλούν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικές εταιρείες που ανταγωνίζονται για το ποια θα κυριαρχήσει στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Μία ακόμα τεράστια πρόκληση είναι οι εργαζόμενοι, καθώς τα ταλέντα στον τομέα είναι εξαιρετικά δυσεύρετα και, φυσικά, οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη για το ποια θα τους προσλάβει.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ προσπαθούσε να πάρει εργαζόμενους της Google για τη Meta στέλνοντας ο ίδιος e-mail με πολύ μεγάλα πακέτα προσφορών.
Σήμερα, η κολοσσιαία τεχνολογική εταιρεία έκανε ένα βήμα για να προλάβει την καθυστέρηση που έχει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με τη συνεργασία με την Open AI. Η ιστορία θα δείξει αν θα καταφέρει να κερδίσει το χαμένο χρόνο…