Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ρίξει» στην αγορά τα αναξιοποίητα ακίνητα των τραπεζών
Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή αυξημένου ΕΝΦΙΑ σε αυτά τα ακίνητα ώστε να αποτρέψει τράπεζες και servicers να τα κρατούν στα χαρτοφυλάκια τους αναξιοποίητα - Τί δήλωσε στο Action24 o εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ Όμηρος Τσάπαλος.
Κλιμακώνει η κυβέρνηση την πίεσή της προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, ζητώντας να συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς στέγης.
Στόχος είναι να διαθέσουν στην αγορά ένα σημαντικό μέρος των ακινήτων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα στα χαρτοφυλάκιά τους, τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 25.000 εκ των οποίων περί τα 15.000 εκτιμάται ότι είναι οικιστικά ακίνητα. Ως μοχλός πίεσης, στο τραπέζι βρίσκεται η επιβολή αυξημένου ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που παραμένουν αδρανή.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Action24, συζητείται ακόμα και ο διπλασιασμός του φόρου για όσα ακίνητα δεν χρησιμοποιούνται. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διάθεσής τους, καθώς το αυξημένο κόστος συντήρησης θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τις τράπεζες και τους διαχειριστές να τα «ρίξουν» πιο γρήγορα στην αγορά.
Βεβαίως από την πλευρά τους, στελέχη των servicers σημειώνουν τη χρονοβόρα γραφειοκρατία για τα ακίνητα που περνάνε στην κατοχή τους από πλειστηριασμό, τα οποία όπως λένε μέχρι να είναι έτοιμα προς πώληση απαιτείται τουλάχιστον 1,5 χρόνος.
Τσάπαλος: Την Κυριακή οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού - Παρεμβάσεις και για τη γραφειοκρατία
Μιλώντας στο Action24 ο εκπρόσωπος τύπου Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο παρέμβασης από το Μέγαρο Μαξίμου για αύξηση του ΕΝΦΙΑ ώστε οι τράπεζες να τα βγάλουν τα ακίνητα από τα χαρτοφυλάκιά τους.
Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι οι «οι τράπεζες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ» ενώ προανήγγειλε ότι «την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριμένες προβλέψεις για τα 25.000 περίπου ακίνητα ενώ θα υπάρξουν και γραφειοκρατικές παρεμβάσεις ώστε να ξεμπλέξει το κουβάρι και να κινητροδοτήσει τις τράπεζες να διαθέσουν τα ακίνητα στην αγορά».
Μιλώντας στο κανάλι, παράγοντες της αγοράς, ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αθήνας Λευτέρης Ποταμιάνος και ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Περτζινίδης εκτίμησαν ότι το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς -όπως είπαν- μπορεί το κόστος να μην είναι δυσσβάσταχτο για τις τράπεζες, ωστόσο ως κερδοσκοπικές εταιρείες οποιαδήποτε ζημία τους εμφανίζεται θα προσπαθήσουν να την αντιμετωπίσουν.