Πώς η Κίνα μπορεί να κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο κινεζικός «τίγρης» δεν είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος για τον Τραμπ. Δείτε ορισμένα από τα πιο ισχυρά του πλεονεκτήματα του Πεκίνου.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Οι κινεζικές εξαγωγές βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο δασμών ύψους 245% και το Πεκίνο έχει απαντήσει με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα.
Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές και στις δύο χώρες είναι αναστατωμένοι, όμως, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το BBC, ο Ασιατικός γίγαντας διαθέτει πέντε πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα μπορούσαν να τους δώσουν τη «νίκη» σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κίνα μπορεί -μέχρι ενός σημείου- να αντέξει
Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Σι Τζινπίνγκ δε χρειάζεται να λογοδοτήσει στο λαό.
Ταυτόχρονα, η κινεζική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει αναταράξεις πολύ καλύτερα από μικρότερες οικονομίες.
Με πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, η Κίνα διαθέτει μία τεράστια εσωτερική αγορά που μπορεί να απορροφήσει κάποιες πιέσεις από τις εξαγωγές που θα σταματήσουν, λόγω δασμών. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο παλεύει με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη του λαού, κάτι που θα μπορούσε να βελτιωθεί με συγκεκριμένες ενισχυτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Πεκίνο θα μπορούσε να αιτιολογήσει αυτές τις κινήσεις κάνοντας λόγο για απάντηση σε αυτό που αποκαλούν «αμερικανική επιθετικότητα».
Άλλωστε, δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές που θα θέσουν τον Πρόεδρο της χώρας ενώπιον της κρίσης του λαού. Αυτό, φυσικά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιων αναταραχών, σε περίπτωση που ο κόσμος πιεστεί οικονομικά, όμως το Πεκίνο έχει καταπνίξει πολύ σημαντικές και μαζικές εξεγέρσεις στο παρελθόν για να φοβηθεί τώρα… ειδικά από τη στιγμή που έχει και το αντι-αμερικανικό αφήγημα που θα δικαιολογήσει την πίεση.
Η Κίνα επενδύει στο μέλλον
Η Κίνα θεωρούταν ανέκαθεν η βιομηχανία του πλανήτη -όμως το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει δισεκατομμύρια στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει έναντι των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως και την τεχνητή νοημοσύνη.
Λαμπρά παραδείγματα των κινήσεων αυτών είναι το DeepSeek, ένας εκπληκτικός αντίπαλος του ChatGPT και η αυτοκινητοβιομηχανία, BYD, που πέρσι κατάφερε να ξεπεράσει την Tesla και να γίνει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων.

Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές εταιρείες προσπαθούν να μεταφέρουν εκτός Κίνας τις αλυσίδες παραγωγής τους, χωρίς επιτυχία, καθώς δεν καταφέρνουν να βρουν τις υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό σε άλλες χώρες.
Αυτή τη στιγμή, οι Κινέζοι κατασκευαστές – σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας – έχουν δώσει στη χώρα τους τέτοιο πλεονέκτημα που θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να τους φτάσει μία άλλη οικονομία.
Όλα αυτά καθιστούν την Κίνα έναν εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο σε ένα ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο, ακόμα και αν είναι απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Μαθήματα από τον Τραμπ 1.0
Από την πρώτη θητεία Τραμπ, όταν εκείνος επέβαλε δασμούς σε φωτοβολταϊκά πλαίσια το 2018, το Πεκίνο επιτάχυνε τις προσπάθειές του για ένα μέλλον στο οποίο δεν θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ. Τότε έριξε δισεκατομμύρια σε ένα πρόγραμμα αλλαγών στο εμπόριο, καθώς και τη δημιουργία υποδομών, όπως για παράδειγμα την πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος».
Οι αγρότες στις ΗΠΑ έδιναν το 40% των εισαγωγών σόγιας της Κίνας, ποσοστό που πλέον έχει υποχωρήσει στο 20%. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Κίνας: τη θέση καταλαμβάνει η Νοτιοανατολική Ασία.
Η Κίνα γνωρίζει κάθε κίνηση του Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε σταθερός στην απόφασή του να διατηρήσει τους δασμούς στην Κίνα παρά την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών. Όμως, στη συνέχεια έκανε κωλοτούμπα -πατώντας παύση για 90 ημέρες- μετά το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων.

Έκτοτε, έχει επιχειρήσει να αποκλιμακώσει την ένταση με την Κίνα, λέγοντας ότι οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα «θα υποχωρήσουν σημαντικά, αλλά δε θα μηδενιστούν».
Πράγμα που σημαίνει ότι το Πεκίνο πλέον γνωρίζει ότι η αγορά ομολόγων μπορεί να αναστατώσει τον Τραμπ. Και όχι μόνο το γνωρίζει, αλλά έχει στην κατοχή του ομόλογα αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον.
Φυσικά, οι σπάνιες γαίες
Βέβαια, αυτό που επίσης μπορεί να εργαλειοποιήσει η Κίνα είναι το ουσιαστικό μονοπώλιό της στην εξόρυξη και εκμετάλλευση σπάνιων γαιών - απαραίτητες για την κατασκευή τεχνολογικών προϊόντων.
Η Κίνα διαθέτει τεράστια αποθέματα σπάνιων γαιών και έχει ήδη απαντήσει στους δασμούς Τραμπ περιορίζοντας τις εξαγωγές επτά μεταλλευμάτων. Και παρότι η Αυστραλία, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ έχουν επίσης ξεκινήσει εξορύξεις, θα χρειαστούν κάποια χρόνια έως ότου καταφέρουν να εξάγουν τις δικές τους σπάνιες γαίες στις ΗΠΑ, οι οποίες τις έχουν απόλυτη ανάγκη για να συνεχίζουν να κατασκευάζουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.