«Κότα ο Τραμπ»: Οι Κινέζοι κοροϊδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την προαναγγελία για μείωση δασμών
Viral το hashtag «ο Τραμπ δείλιασε» στα κινέζικα κοινωνικά δίκτυα,

Viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφότου έκανε λόγο για ενδεχόμενη «ουσιαστική» μείωση των δασμών που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, μετά την σκληρή στάση που είχε ακολουθήσει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τους δασμούς σε προϊόντα της Κίνας, θεωρήθηκαν ως μια νέα «πιρουέτα» του και γρήγορα έγιναν το επίκεντρο διαδικτυακών χλευαστικών σχολίων και αναρτήσεων, με το hashtag «ο Τραμπ δείλιασε» («Trump chickened out»).
Μάλιστα, το hashtag αυτό έγινε viral στο Weibo, το αντίστοιχο Χ στην Κίνα, το πρωί της Πέμπτης (24/4). To hashtag είχε πάνω από 150 εκατομμύρια προβολές, καθιστώντας το κορυφαίο θέμα της πλατφόρμας.
Ειδικότερα, την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι οι αστρονομικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί στα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν «να μειωθούν σημαντικά».
Υποσχέθηκε μάλιστα να αποφύγει τις σκληρές τακτικές του, δεσμευόμενος να συμπεριφερθεί «πολύ καλά» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην αναφερθεί στην προέλευση της πανδημίας του Covid-19.
Ωστόσο, ο κλάδος ελαίας που έτεινε ο Τραμπ δεν κατάφερε να προκαλέσει θετική απάντηση από το Πεκίνο. Ερωτηθείς για τα σχόλια του Τραμπ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών φάνηκε να υποβαθμίζει τη σημασία τους επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Κίνας: το Πεκίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει, αλλά όχι υπό πίεση ή υπό την απειλή τριψήφιου ύψους δασμών.
«Μην μπείτε στον κόπο να διαπραγματευτείτε»
«Η πλευρά μας λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει αυτό!», έγραψε ένας χρήστης σε ένα σχόλιο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να μειώσει του δασμούς που έχει επιβάλει στην Κίνα, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 1.000 likes. Ένας άλλος ανέφερε: «Αν δεν ακυρωθούν οι λεγόμενοι αμοιβαίοι δασμοί, μην μπείτε στον κόπο να διαπραγματευτείτε μαζί τους!».
Αυτή η σκληροπυρηνική θέση που διατυπώνεται ευρέως αποτελεί απόηχος των δημοσίων απαντήσεων της Κίνας. Ωστόσο, παρά την επίσημη στάση του Πεκίνου, ορισμένοι Κινέζοι ειδικοί αμφισβητούν το αν είναι σώφρων να εισέλθει η Κίνα σε μια μακροχρόνια αναμέτρηση με την Ουάσιγκτον.
Μιλώντας στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Κίνα τόνισε ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο των υψηλών δασμών στην υποτονική οικονομία της χώρας.
«Οι κινεζικές Αρχές δεν λένε την αλήθεια. Μας βασανίζει η ζοφερή οικονομική ύφεση», δήλωσε. Εάν οι δασμοί ύψους 145% παραμείνουν σε ισχύ, «όλη η εικόνα του εξωτερικού εμπορίου μας θα επηρεαστεί σημαντικά, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας. Η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να ενταθεί και η νομιμοποίηση της κυβέρνησης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», πρόσθεσε.