Πώς η Χαμάς σκοπεύει να παγιδεύσει το Ισραήλ στο τέλμα της Γάζας
Η Χαμάς έχει προετοιμαστεί για έναν μακρύ, παρατεταμένο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και πιστεύει ότι μπορεί να αναστείλει την προέλαση του Ισραήλ αρκετά για να αναγκάσει τον αρχαίο εχθρό του να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν δύο πηγές κοντά στην ηγεσία της οργάνωσης όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Η Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, έχει αποθηκεύσει όπλα, πυραύλους, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.
Η ομάδα είναι πεπεισμένη ότι οι χιλιάδες μαχητές της μπορούν να επιβιώσουν για μήνες σε μια πόλη με τούνελ χαραγμένα βαθιά κάτω από τον παλαιστινιακό θύλακα και να απογοητεύσουν τις ισραηλινές δυνάμεις με τακτικές αντάρτικου πόλεων, είπαν οι άνθρωποι στο Reuters.
Τελικά, η Χαμάς πιστεύει ότι η διεθνής πίεση για το Ισραήλ να τερματίσει την πολιορκία, καθώς αυξάνονται οι απώλειες αμάχων, θα μπορούσε να αναγκάσει μια κατάπαυση του πυρός και μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα έδινε την μαχητική ομάδα να εμφανιστεί με μια απτή παραχώρηση, όπως η απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς ομήρους, ανέφεραν οι πηγές.
«Αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να είναι σύντομος»
Η ομάδα έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σε έμμεσες διαπραγματεύσεις για ομήρους με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ότι θέλει να εξαναγκάσει μια τέτοια απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα ομήρους, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της Χαμάς, έναν περιφερειακό αξιωματούχο και ένα άτομο που γνωρίζει τα πράγματα του Λευκού Οίκου. σκέψη.
Μακροπρόθεσμα, η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τον 17ετή αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και να σταματήσει την ισραηλινή επέκταση των εποικισμών και αυτό που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ως βαριές ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο τέμενος al-Aqsa, το πιο ιερό μουσουλμάνο. ιερό στην Ιερουσαλήμ.
Την Πέμπτη, ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι εκεί βρίσκονται σε «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας». Πολλοί ειδικοί βλέπουν μια σπειροειδή κρίση, χωρίς σαφές τελικό παιχνίδι για καμία πλευρά.
«Η αποστολή για την καταστροφή της Χαμάς δεν επιτυγχάνεται εύκολα», δήλωσε ο Marwan Al-Muasher, πρώην υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιορδανίας που τώρα εργάζεται για το Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Βρισκόμαστε σε σκοτεινούς καιρούς. Αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να είναι σύντομος».
Το Ισραήλ έχει αναπτύξει συντριπτική εναέρια δύναμη πυρός από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία ένοπλοι της Χαμάς ξέσπασαν από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 1.400 Ισραηλινούς και παίρνοντας 239 ομήρους.
Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 9.000, με κάθε μέρα βίας να πυροδοτεί διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο για τα δεινά περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Γαζών που έχουν παγιδευτεί στον μικροσκοπικό θύλακα, πολλοί χωρίς νερό, τροφή ή ρεύμα. Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα την Τρίτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους και έναν διοικητή της Χαμάς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύεται να εξαλείψει τη Χαμάς και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν τρέφουν αυταπάτες για το τι μπορεί να περιμένει και κατηγορούν τους μαχητές ότι κρύβονται πίσω από αμάχους.
Η χώρα έχει προετοιμαστεί για έναν «μακρό και επώδυνο πόλεμο», δήλωσε ο Ντάνι Ντάνον, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ και πρώην μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Κνεσέτ.
«Γνωρίζουμε στο τέλος ότι θα επικρατήσουμε και ότι θα νικήσουμε τη Χαμάς», είπε στο Reuters. «Το ερώτημα θα είναι η τιμή και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ προσεκτικοί και να καταλάβουμε ότι είναι μια πολύ περίπλοκη αστική περιοχή για ελιγμούς».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι τώρα δεν είναι η ώρα για γενική κατάπαυση του πυρός, αν και λένε ότι χρειάζονται παύσεις στις εχθροπραξίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Χαμάς «πλήρως προετοιμασμένη»
Ο Adeeb Ziadeh, ένας Παλαιστίνιος ειδικός σε διεθνείς υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, ο οποίος έχει σπουδάσει τη Χαμάς, είπε ότι η ομάδα πρέπει να είχε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για να παρακολουθήσει την επίθεσή της στο Ισραήλ.
"Αυτοί που πραγματοποίησαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με το επίπεδο της ικανότητας, αυτό το επίπεδο τεχνογνωσίας, ακρίβειας και έντασης, θα είχαν προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια μάχη. Δεν είναι δυνατό για τη Χαμάς να εμπλακεί σε μια τέτοια επίθεση χωρίς να είναι πλήρως προετοιμασμένη και κινητοποιήθηκαν για το αποτέλεσμα», είπε ο Ζιαντέχ στο Reuters.
Η Ουάσιγκτον αναμένει από τη Χαμάς να προσπαθήσει να βαλτώσει τις ισραηλινές δυνάμεις σε μάχες δρόμο προς δρόμο στη Γάζα και να προκαλέσει αρκετά βαριές στρατιωτικές απώλειες ώστε να υποστηρίξει και η ισραηλινή δημόσια υποστήριξη για μια παρατεταμένη σύγκρουση, είπε η πηγή που γνωρίζει τη σκέψη του Λευκού Οίκου, η οποία ζήτησε να παραμείνετε ανώνυμοι για να μιλήσετε ελεύθερα.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ωστόσο στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αντάρτικες τακτικές της Χαμάς καθώς και να αντέξουν τη διεθνή κριτική για την επίθεσή τους, σύμφωνα με το πρόσωπο. Το αν η χώρα έχει την ικανότητα να εξαλείψει τη Χαμάς ή απλώς να υποβαθμίσει σοβαρά την οργάνωση παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, πρόσθεσε η πηγή.
Η Χαμάς έχει περίπου 40.000 μαχητές, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης. Μπορούν να κινηθούν γύρω από τον θύλακα χρησιμοποιώντας έναν τεράστιο ιστό από οχυρωμένες σήραγγες, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθους έως και 80 μέτρων, που κατασκευάστηκαν εδώ και πολλά χρόνια.
Την Πέμπτη, μαχητές στη Γάζα εθεάθησαν να βγαίνουν από τις σήραγγες για να πυροβολούν τανκς και μετά να εξαφανίζονται πίσω στο δίκτυο, σύμφωνα με κατοίκους και βίντεο.
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι στρατιώτες της ειδικής μηχανικής μάχης Yahalom συνεργάζονται με άλλες δυνάμεις για να εντοπίσουν και να καταστρέψουν φρεάτια σήραγγας, κατά τη διάρκεια αυτού που ένας εκπρόσωπος αποκάλεσε μια «σύνθετη αστική μάχη» στη Γάζα.
Η Χαμάς έχει κάνει μια σειρά πολέμων με το Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες και ο Αλί Μπαράκα, ο επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων της Χαμάς με έδρα τη Βηρυτό, δήλωσε ότι βελτίωσε σταδιακά τις στρατιωτικές της ικανότητες, ιδιαίτερα τους πυραύλους της. Στον πόλεμο της Γάζας το 2008, οι πύραυλοι της Χαμάς είχαν μέγιστο βεληνεκές 40 km (25 μίλια), αλλά αυτό είχε αυξηθεί στα 230 km μέχρι τη σύγκρουση του 2021, πρόσθεσε.
«Σε κάθε πόλεμο, εκπλήσσουμε τους Ισραηλινούς με κάτι νέο», είπε ο Μπαράκα στο Reuters.
Ένας αξιωματούχος κοντά στο υποστηριζόμενο από το Ιράν λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο είναι σύμμαχος της Χαμάς, δήλωσε ότι η μαχητική ισχύς της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας παρέμεινε ως επί το πλείστον ανέπαφη μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών. Η Χεζμπολάχ έχει μια κοινή στρατιωτική αίθουσα επιχειρήσεων στον Λίβανο με τη Χαμάς και άλλες συμμαχικές φατρίες σε ένα περιφερειακό δίκτυο που υποστηρίζεται από το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.
Κάλεσμα για την καταστροφή του Ισραήλ
Η Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατικό κίνημα από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ζήτησε την καταστροφή του Ισραήλ στον ιδρυτικό της χάρτη του 1988.
Σε ένα μεταγενέστερο έγγραφο γνωστό ως καταστατικό του 2017, η ομάδα αποδέχτηκε για πρώτη φορά την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 που διεκδίκησε το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, αν και η ομάδα δεν αναγνώριζε ρητά το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, ο οποίος εδρεύει στη Βηρυτό, είπε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ο πόλεμος στη Γάζα που εκτυλίσσεται θα επαναφέρουν το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους στον χάρτη.
"Είναι μια ευκαιρία για εμάς να τους πούμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τη μοίρα μας με τα χέρια μας. Μπορούμε να κανονίσουμε την εξίσωση της περιοχής με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας", είπε στο Reuters.
Η Χαμάς απέκτησε μόχλευση μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) το 1993 για τον τερματισμό των δεκαετιών συγκρούσεων, χτύπησε σε τοίχο.
Ο Νετανιάχου κέρδισε την εξουσία για πρώτη φορά το 1996. Οι Παλαιστίνιοι και οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ είπαν ότι η άρνηση των κυβερνήσεών του όλα αυτά τα χρόνια να σταματήσουν την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπονόμευσε τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός χωριστού παλαιστινιακού κράτους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο παρελθόν αρνήθηκαν ότι οι εποικισμοί αποτελούσαν εμπόδιο για την ειρήνη και ο σημερινός ακροδεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου έχει υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή γραμμή κατά της εκχώρησης κατεχόμενης γης.
«Είναι σαφές σήμερα ότι χωρίς ειρήνη με τους Παλαιστίνιους δεν πρόκειται να έχετε ειρήνη στην περιοχή».
Μια αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, με ευρεία διεθνή και ομόφωνη αραβική υποστήριξη, βρίσκεται στο τραπέζι από το 2002. Το σχέδιο προσφέρει στο Ισραήλ ειρηνευτικές συνθήκες με πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς σε αντάλλαγμα για ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος.
Ο Νετανιάχου επέλεξε αντ' αυτού να επιδιώξει μια αραβική σουνιτική συμμαχία με το Ισραήλ, αποτελούμενη από την Αίγυπτο και την Ιορδανία – έθνη που το Ισραήλ έχει ειρηνευτικές συνθήκες που χρονολογούνται από το 1979 και το 1994 – καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο. Πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, βρισκόταν σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία για τη σύναψη μιας διπλωματικής συμφωνίας ορόσημο ως ενιαίο μέτωπο κατά του Ιράν, αλλά αυτή η διαδικασία έκτοτε έχει ανασταλεί.
Ο Μουάσερ, ο πρώην υπουργός της Ιορδανίας στο Κάρνεγκι, είπε ότι η επίθεση της Χαμάς είχε τερματίσει κάθε πιθανότητα να επιτευχθεί σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς να εμπλακεί με τους Παλαιστίνιους.
«Είναι σαφές σήμερα ότι χωρίς ειρήνη με τους Παλαιστίνιους δεν πρόκειται να έχετε ειρήνη στην περιοχή».