Πώς φτάσαμε στην παραίτηση Παπαδημητρίου - Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητά τώρα στοιχεία για τις συμβάσεις
Διαχείριση της υπόθεσης Παπαδημητρίου και των όσων φαιδρών προηγήθηκαν μέχρι την παραίτησή του κάνει το Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να μην τρωθεί εντελώς η εικόνα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Η κυβέρνηση κράτησε τις θεσμικές αποστάσεις, παρότι τα διαδοχικά ήξεις – αφήξεις με τα οποία από το ντεμπούτο του, ο πρώην επικεφαλής του Σιδηροδρομικού Τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πορεύτηκε στη δημόσια σφαίρα, ενοχλούσαν την Ηρώδου Αττικού.
«Ο οργανισμός φτιάχτηκε για να μην υπάρχουν σκιές και όχι για να τις πυκνώσουμε», έλεγε χαρακτηριστικά στον Flash.gr, κυβερνητικός παράγοντας.
Είναι ενδεικτικό, ότι μπορεί στο σήριαλ των αντιφάσεων, με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Παπαδημητρίου, να προστίθεντο όλο και περισσότερα επεισόδια, όμως στις συζητήσεις στην πρωθυπουργική έδρα, κρινόταν ως απαγορευτική η οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί του. «Ούτε για τον αρμόδιο υπουργό, δεν θα ήταν σώφρονα η κίνηση να τον καλέσει», σημείωνε με νόημα συνομιλητής του Πρωθυπουργού.
Το κλίμα όμως, βάρυνε μετά τις διαδοχικές διαψεύσεις από τα δυο ξένα πανεπιστήμια για την εμπλοκή τους στην τεκμηρίωση, όσων αναφέρονται στο πόρισμα για τα αίτια της πυρόσφαιρας. Ακόμη περισσότερο μετά την οβιδιακή αναδίπλωση του Χρήστου Παπαδημητρίου για τη διατήρηση ή όχι στο πόρισμα του σεναρίου που συμπεριελήφθη στην σελίδα 108 της έκθεσης που συνέταξε η επιστημονική επιτροπή του οργανισμού. Στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι αυτή η εικόνα των αντιφάσεων, έπληττε την αξιοπιστία του οργανισμού.
Από το βράδυ της Τρίτης, οι πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να αλλάζει στάση απέναντι στον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού, αλλά το αγκάθι της πενταετούς θητείας, καθιστούσε την παραίτησή του μονόδρομο.
Ακολούθησε το μπαράζ των μηνυμάτων από το Μέγαρο Μαξίμου που αύξανε την πίεση προς τον Χρήστο Παπαδημητρίου, που όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει ο Flash.gr, ήταν κόκκινο πανί για τους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Μετά τις αιχμές του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΚΑΪ, ότι: «Πράγματι ως προς την πυρόσφαιρα, ο κ. Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε με έναν τρόπο που δεν τον λες συνεκτικό τις τελευταίες ημέρες, πέφτοντας σε παλινωδίες», την σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά, οι χειρισμοί, οι συνεντεύξεις, όλη αυτή η εξωστρέφεια, γεννά εύλογα ερωτήματα και εύλογα αιτήματα», δήλωσε από το Open, o Παύλος Μαρινάκης.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζήτησε τις συμβάσεις διερεύνησης από τον ERA
Ταυτόχρονα όμως, από το Μέγαρο Μαξίμου θέλησαν να καταστήσουν σαφές, ότι δεν θα αρκεστούν στην «οικειοθελή παραίτηση» Παπαδημητρίου», για να ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο, που δημιούργησαν – όπως του καταλόγιζαν-οι δηλώσεις του.
Εξ’ ού και η παρέμβαση από τον υπουργό, Αναπληρωτή Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη στον ότι: «Η εικόνα του μπάχαλου δεν γίνεται να συνεχιστεί». Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα ζητηθούν, όπως είπε ο κ. Κυρανάκης στον Real Fm, διευκρινίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) τόσο για τις επίσημες συμφωνίες όσο και για τα παραδοτέα από τα ξένα πανεπιστήμια, όπως έπραξε εν τέλει και ο ίδιος ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ σύμφωνα με τη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή του με την οποία έκανε γνωστό πως ζήτηση επίσημη ενημέρωση για τις συμβάσεις από τον ΕRA.
«...Το κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα στις σελίδες 95-108 του πορίσματος, αναφέρει ευθύς εξαρχής ότι η διερεύνηση δεν είναι οριστική και πως θα επιδιωχθεί περαιτέρω πιστοποίηση από ακαδημαϊκό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους, καθώς τα στοιχεία των πραγματογνωμόνων δεν ήταν επαρκή για να καταλήξουν σε τεκμηριωμένο και ασφαλές συμπέρασμα. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητάει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) επίσημη ενημέρωση τόσο για τις συμβάσεις που ανατέθηκαν στο πλαίσιο της διερεύνησης του δυστυχήματος, όσο και για τα παραδοτέα των συμβάσεων, εφόσον υπάρχουν, από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, Gent University και Universita Di Pisa»
Άλλωστε το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στις προσομοιώσεις, πέραν των επιστημονικών σχολίων. Ταυτόχρονα με κατηγορηματικό τρόπο οι βέλγοι ερευνητές, δια του έλληνα συνεργάτη τους, υποστήριζαν ότι απέρριψαν τα ευρήματα της έρευνας Λακαφώση.
Παράλληλα το πανεπιστήμιο της Πίζας, έχει ζητήσει μέσω επιστολής του προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, να τροποποιηθεί το πόρισμα, καθώς δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τον οργανισμό για αναφορά στην εμπλοκή του. Επιπλέον σύμφωνα με το ιταλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση των Τεμπών.
Σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει καθαρά το μήνυμα ότι δεν παρεμβαίνει στο έργο του οργανισμού, και δεν ζητάει ούτε την προσθήκη, ούτε την αφαίρεση από το πόρισμα. Στέκονται, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, στο ότι η έκθεση των ειδικών του οργανισμού, κάνει λόγο για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, για το θέμα της πυρόσφαιρας. Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία είναι στραμμένη στο νομοσχέδιο για την ενίσχυσης της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Απριλίου.