Πορεία κατά της έμφυλης βίας στο Σύνταγμα: «Δεν είμαστε όλες, λείπουν οι δολοφονημένες»
Το παρόν έδωσαν βουλευτές και στελέχη της Αριστεράς, όπως η Έλενα Ακρίτα, η Μαρία Γιαννακάκη, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες άτομα από φεμινιστικές οργανώσεις, συλλογικότητες, φορείς, σύλλογοι εργαζομένων και μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών έδωσαν το παρόν και με πορεία στους δρόμους της Αθήνας έστειλαν το δικό τους μήνυμα.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές, υπήρχαν και βουλευτές και στελέχη της Αριστεράς, όπως η Έλενα Ακρίτα, η Μαρία Γιαννακάκη, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Μάλιστα, νωρίτερα διάφοροι καλλιτέχνες και η «Ανοιχτή Ορχήστρα» ένωσαν την φωνή τους στην Πλατεία Κλαυθμώνος στη μνήμη των θυμάτων των γυναικοκτονιών.
Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη
Δύο ξεχωριστές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Στο Άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και στην Καμάρα συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έκαναν ξεχωριστές πορείες σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στα σημεία από όπου ξεκίνησαν.
Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛΑΣ, μαρτυρούν ένα και μόνο πράγμα. Η ενδοοικογενειακή βία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας. Συγκεκριμένα τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 σημειώθηκαν 9.860 περιστατικά, ενώ το 2024 οι αρχές κατέγραψαν 18.427 περιπτώσεις. Αντίστοιχα μεγάλη, δηλαδή σχεδόν διπλάσια, είναι η διαφορά και στις συλλήψεις .
Ολόκληρο το 2023 συνελήφθησαν 6.453 άτομα, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έχουν συλληφθεί 11.308 κακοποιητές.
Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει τις γυναίκες να φύγουν από ένα τέτοιο περιβάλλον; Ο κύριος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, μας εξηγεί την αιτία του κακού… «Σε περιπτώσεις που ο σύντροφος πλέον έχει περάσει στην ιστορία με την έννοια ότι είναι ένας πρώην σύντροφος, δεν είναι ασυνήθιστο σε ανθρώπους που έχουν αυτή τη συμπεριφορά, την προσωπικότητα, να βλέπουμε εκρήξεις θυμού ή εκ νέου προσπάθειες παρέμβασης στη ζωή της πρώην συντρόφου. Διότι πάλι υπάρχει ένα εγχείρημα να ανακτηθεί αυτός ο έλεγχος ο χαμένος. Και το δυστύχημα είναι ότι οι γυναίκες πολλές φορές μπαινοβγαίνουν σε αυτές τις σχέσεις, καθώς αυτοί οι άνδρες συνηθίζουν να επανέρχονται μετανιωμένοι και να κάνουν μεγάλες ενέργειες μέσα από τις οποίες προσπαθούν να δείξουν το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον τους και την αφοσιώσή τους για εκείνες.
Πολλές φορές δε, οι γυναίκες πιστεύουν ότι μπορεί ν’ αλλάξουν τα πράγματα, επενδύουν σ’ αυτήν την πιθανότητα της αλλαγής και εγκλωβίζονται σε αυτόν τον κακοποιητικό κύκλο ο οποίος συνεχίζεται. Έτσι θα υπάρξει μια επόμενη φορά, όπου θα έχουμε ένα επεισόδιο κακοποίησης σωματικής, σεξουαλικής, συναισθηματικής, οικονομικής, επειδή εκείνος επιστρέφει μετανιωμένος και υπόσχεται την αλλαγή. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι ενεργοποιείται η σωβιστική πλευρά κάθε γυναίκας που οπωσδήποτε είναι πιο ευαίσθητα πλάσματα και αυτό που διεγείρεται είναι η ανάγκη να πάρει αγάπη, που την παίρνει με το σταγονόμετρο.»
«Η βία, σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για γυναίκες 16-44 ετών»
H βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών σημειώνουν τα Ηνωμένη Έθνη. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σοκάρουν καθώς καταγράφουν μια πραγματικότητα που οι θύτες θέλουν να κρύβουν πίσω από καλά κλειδαμπαρωμένες πόρτες. Είτε πρόκειται για βία μέσα στην οικογένεια, είτε για Βία μέσα στην κοινωνία. Βία σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική, συμπεριλαμβανομένων και των απειλών τέτοιων πράξεων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν…
- Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
- Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας, έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
- Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
- Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
- 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλει το πρόβλημα.