Πολιτική κρίση στη Γερμανία με την «κατατόμηση» Λίντνερ από Σολτς – Τριγμοί στην Ευρώπη
Τι σηματοδοτεί για το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης η κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο.
Θρυαλλίδα εξελίξεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο πανευρωπαϊκά φαίνεται ότι αποτελεί η δομική κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στη Γερμανία, μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών του την Τετάρτη (6/11) και είπε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση τον ερχόμενο Ιανουάριο, προκαλώντας πολιτικό χάος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης λίγες ώρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.
Η απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να απομακρύνει τον Λίντνερ πρακτικά τινάζει στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό και τυπικά οδηγεί την ισχυρότερη -αλλά ασθμαίνουσα- ευρωπαϊκή οικονομία να κινείται πολιτικά στον αυτόματο πιλότο με μια κυβέρνηση που ενδεχομένως δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη.
Η κόντρα για το οικονομικό πρόγραμμα
Το FDP είχε προτείνει περικοπές δημόσιων δαπανών, χαμηλότερους φόρους και λιγότερες ρυθμίσεις στην αγορά. Θέλει επίσης να επιβραδύνει τη στροφή της Γερμανίας σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα. Το SPD και οι Πράσινοι, αν και διαφωνούν σε ορισμένα ζητήματα, συμφωνούν ότι χρειάζονται στοχευμένες κρατικές δαπάνες.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων έκανε μια σημαντική παραχώρηση προς το FDP τη Δευτέρα, λέγοντας ότι τα κεφάλαια που προορίζονταν για επιδοτήσεις για ένα νέο εργοστάσιο επεξεργαστών της Intel θα μπορούσαν τώρα να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την τρύπα στον προϋπολογισμό.
«Αρνήθηκα την άρση του φρένου χρέους» υποστήριξε ο κ. Λίντνερ
Ο Σολτς είπε ότι απέπεμψε τον Λίντνερ για την παρεμποδιστική του συμπεριφορά και τις διαφωνίες του -τέως πλέον- υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό, κατηγορώντας τον Λίντνερ ότι έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από τη χώρα.
Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος τον κατηγόρησε για «εγωισμούς και μικροκομματική πολιτική», δηλώνοντας ότι η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού είχε προσχεδιαστεί από τον ίδιο τον κ. Σολτς.
Ο κ. Λίντνερ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε, καταλάβαμε το γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, καταλογίζοντας στον Όλαφ Σολτς προσχεδιασμένη συμπεριφορά.
Στην κατηγορία του κ. Σολτς ότι ο κ. Λίντνερ ζητούσε περικοπές συντάξεων και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, ο αποπεμφθείς πλέον υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι ακόμη και απόψε (6/11) ο καγκελάριος του ζήτησε σε ύφος τελεσιγράφου την άρση του «φρένου χρέους», κάτι με το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμφωνήσει. Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ακόμη ότι πρότεινε τη συντεταγμένη και από κοινού πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που απέρριψε ο καγκελάριος.
«Δυστυχώς ο Όλαφ Σολτς έδειξε ότι δεν έχει τη δύναμη να δώσει στη χώρα μας μια νέα αρχή», τόνισε ο κ. Λίντνερ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει τώρα να το κάνει μια νέα κυβέρνηση.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Μετά την απόλυση του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο Σολτς αναμένεται να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, είτε μόνος με τους Σοσιαλδημοκράτες του είτε με τους Πράσινους, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, που στηρίζεται στις συσπειρωμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Η κατάρρευση του τριμερούς συνασπισμού του Σολτς είναι η κατάληξη μηνών διαμάχης για τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική κατεύθυνση της Γερμανίας, με τη δημοτικότητα της κυβέρνησης να βυθίζεται και τις ακροδεξιές και ακροαριστερές δυνάμεις να αυξάνονται.
«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση ικανή να δράσει, που έχει τη δύναμη να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα μας», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους.
Πού βαδίζει η Γερμανία;
Η κίνηση της αποπομπής Λίντνερ έρχεται μόλις μια ημέρα μετά την εκλογή του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, με την Ευρώπη να προσπαθεί να συγκροτήσει ενιαία στάση απέναντι στον διαφαινόμενο «πόλεμο δασμών» που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και στην Κίνα.
Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να συγκροτήσει κοινό μέτωπο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, καθώς οι βουλές του Τραμπ για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία είναι άγνωστες και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ήπειρο ως σύνολο, αλλά και να πλήξουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως πολιτικού οργανισμού.
Η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία αποκαλύπτει τη γύμνια της ισχυρότερης οικονομίας της γηραιάς ηπείρου, που ασθμαίνει από την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Γερμανία σήμερα εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί «σκιά» του παλιού εύρωστου εαυτού της. Η οικονομία της κινείται σε ρηχά νερά και τείνει προς την ύφεση, ο πληθυσμός της παρά την χρόνια πολιτική στάση των ανοιχτών συνόρων και την αθρόα εισαγωγή μεταναστών γηράσκει, ενώ και στρατιωτικά πλέον είναι αποδιοργανωμένη.
Ο πληθωρισμός συμπιέζει τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές, προκειμένου να αποφύγουν τα ελλείμματα ή να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά κερδοφορίας.
Η «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας η αυτοκινητοβιομηχανία ζει υπό συνθήκες βαθιάς κρίσης. Η Volkswagen προχωρά σε πρόγραμμα περικοπών μισθών, μείωση της παραγωγής, ενώ μόνο από την κρατική παρέμβαση δεν έχει προχωρήσει άμεσα σε κλείσιμο εργοστασίων της, ενδεικτικό του πόσο βαθιά είναι πλέον η κρίση της γερμανικής οικονομίας.
Πανηγυρίζει το AfD
Καθυστερημένη «απελευθέρωση» της Γερμανίας χαρακτήρισαν την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα.
«Η συμμαχία του SPD, των Πρασίνων και του FDP οδήγησε την χώρα στην οικονομική άβυσσο. Έπειτα από μήνες αδράνειας και αμέτρητες συνεδρίες ψυχοθεραπείας και ομφαλοσκόπησης, χρειαζόμαστε τώρα μια θεμελιώδη πολιτική επανεκκίνηση, προκειμένου να οδηγήσουμε την οικονομία και ολόκληρη την χώρα στην έξοδο από αυτή την σοβαρή κρίση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της ιδεολογικά καθοδηγούμενης πολιτικής του SPD, των Πρασίνων και του FDP», υποστήριξαν στην ανακοίνωσή τους και πρόσθεσαν ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς «πρέπει να προσφέρει στην χώρα την τελευταία υπηρεσία του και να ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης».
Η πολιτική κρίση ευνοεί τα άκρα στην Ευρώπη
Μια πολιτική ανατροπή θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αυξανόμενη απογοήτευση με τα κυρίαρχα κόμματα της Γερμανίας προς όφελος των νεότερων λαϊκιστικών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμεταναστευτικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει επίσης πολιτική αβεβαιότητα μετά τις πρόωρες εκλογές φέτος, η αναταραχή στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες για εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εποχή που αντιμετωπίζει προκλήσεις από ανατολή και δύση.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας βρισκόταν σε διαφωνία σχετικά με τον τρόπο για να σώσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει τον δεύτερο χρόνο ύφεσης και κρίση στο οικονομικό της μοντέλο μετά το τέλος του φθηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Κίνα.