Γερμανία: Μπαράζ πιέσεων στον Σολτς να επιταχύνει τις εκλογές - «Γρίφος» η επόμενη μέρα στο Βερολίνο
Έκκληση στον Σολτς από Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους να πάει νωρίτερα σε εκλογές, τη στιγμή που καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις.
Πιέσεις στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επιταχύνει δραματικά το χρονοδιάγραμμα των αναμενόμενων πρόωρων εκλογών, μετά την κατάρρευση της τρικομματικής συγκυβέρνησης στη Γερμανία χθες Τετάρτη (6/11), ασκεί ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς.
Ο Μερτς που, σύμφωνα με το Politico, μπορεί να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο και ζήτησε από τον Σολτς να διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης εντός των ημερών, έτσι ώστε οι πιθανές πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή του δήλωση, μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων από τη συγκυβέρνηση, ο Γερμανός καγκελάριος πρότεινε ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια χρονοδιάγραμμα, με διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εφόσον χρειαστεί, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που βιώνει η Γερμανία και η Ευρώπη.
«Υπάρχει επίσης μια ολόκληρη σειρά διεθνών δεσμεύσεων, διασκέψεων και αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτούν τώρα μια γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ικανή να ενεργήσει», είπε ο Μερτς. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία στη Γερμανία για αρκετούς μήνες», τόνισε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών.
Οι δηλώσεις του Μερτς φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα αποτελείται από το SPD (Σοσιαλδημοκράτες), το κόμμα του οποίου ηγείται, και τους Πράσινους. Σε ένα τέτοιο σενάριο όμως, η ψήφιση βασικών νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2025, θα χρειαζόταν πιθανώς και την υποστήριξη του CDU του Μερτς, κάτι που τώρα φαίνεται απίθανο.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών -που αποπέμφθηκε από τον Σολτς την Τετάρτη- και ηγέτης του δημοσιονομικά συντηρητικού κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), επανέλαβε την έκκληση του Μερτς στον Σολτς, ώστε ο καγκελάριος να πάει άμεσα για ψήφο εμπιστοσύνης.
«Η καγκελαρία δεν πρέπει να γίνει κέντρο προεκλογικής εκστρατείας», είπε ο Λίντνερ την Πέμπτη. «Η χώρα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν θα είναι απλώς στην εξουσία, αλλά μια κυβέρνηση που μπορεί να δράσει», πρόσθεσε. «Σε μια δημοκρατία, κανείς δεν πρέπει να φοβάται τους ψηφοφόρους», τόνισε ο Λίντνερ.
Μπροστά στις δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες
Για τους ηγέτες των κομμάτων, υπάρχει επίσης σαφής πολιτικός λόγος που βιάζονται να πάει ο Σολτς σε εκλογές.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) του Μερτς και το αδελφό της κόμμα της Βαυαρίας, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), προηγούνται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, με 32%, και πρόκειται να ηγηθούν οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού. Από την άλλη πλευρά, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 16%, ακριβώς πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Για το CDU, η διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα θα επέτρεπε στο κόμμα να ενισχύσει τις δυνάμεις του και να δώσει πολύ λιγότερο χρόνο στα κόμματα που αποτελούσαν τον μέχρι τώρα κυβερνητικό συνασπισμό - το SPD, τους Πράσινους και το FDP - να ανασυγκροτηθούν.
Ο Σολτς, από την άλλη πλευρά, θέλει να «αγοράσει» χρόνο προκειμένου να προσπαθήσει να ξανασηκώσει το κόμμα του από τις «χαμηλές πτήσεις» που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις.
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Το CDU έχει δεσμευτεί να μην σχηματίσει ομοσπονδιακό συνασπισμό με το ακροδεξιό AfD, αφήνοντας ως μοναδική επιλογή να κυβερνήσει με το SPD. Με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, μπορεί να χρειάζονται ακόμη ένα τρίτο κόμμα για να σχηματίσουν την πλειοψηφία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο «εύθραυστο» κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Σολτς είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυξανόμενη πολιτική πίεση για να μην αναβάλει το αναπόφευκτο των εκλογών, καθώς μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Η προεδρία του Τραμπ αναμένεται να εγκαινιάσει μια περίοδο μεγάλης αστάθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται στις ΗΠΑ για την άμυνά της. Πολλοί στην Ευρώπη φοβούνται ότι ο Τραμπ θα πυροδοτήσει εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας απότομους δασμούς.