Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε θέση μάχης ο στρατός - Κλειστό το πέρασμα της Ράφα
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να βομβαρδίζει τη Γάζα εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή και τη σύλληψη εκατοντάδων Ισραηλινών από τη Χαμάς στην άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ενώ διάχυτοι είναι οι φόβοι για διάχυση της σύρραξης.
Καθώς οι Παλαιστίνιοι παλεύουν με την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει την πολύκροτη χερσαία του επίθεση στη Γάζα και μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε χθες στα στρατεύματα ότι "θα δουν σύντομα τη Γάζα από μέσα" - αν και δεν είπε πότε θα πραγματοποιηθεί η επίθεση.
Την ίδια ώρα το πέρασμα της Ράφα, η μοναδική δίοδος από την οποία μπορεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα παραμένει κλειστή και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ανοίξει και σήμερα παρατείνοντας το μαρτύριο των κατοίκων της Γάζας.
Το Ισραήλ έπληξε 100 στόχους της Χαμάς
Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 100 επιχειρησιακούς στόχους που ανήκουν στη Χαμάς, αναφέρει σε ενημέρωση σήμερα το πρωί η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF).
Η ομάδα είπε ότι οι στόχοι περιλάμβαναν μια υπόγεια σήραγγα, αποθήκες όπλων και δεκάδες επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης.
Ισχυρίστηκε ότι ο Amjad Majed Muhammad Abu 'Odeh, στέλεχος του ναυτικού της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση στο νότιο Ισραήλ, σκοτώθηκε και μια ομάδα τρομοκρατών που ανήκε στις εναέριες δυνάμεις της Χαμάς "εξουδετερώθηκε σε στοχευμένη επίθεση στην πόλη της Γάζας".
«Επιπλέον, καταστράφηκαν τρομοκρατικά μέσα και όπλα που βρίσκονται σε ένα τζαμί στη γειτονιά Τζαμπαλίγια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο και τόπος σκηνής από τους τρομοκράτες της Χαμάς», πρόσθεσαν.
Εκκένωση της πόλης Κιριάτ Σμόνα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο
Το Ισραήλ ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από την Κιριάτ Σμόνα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.
Οι ισραηλινές αρχές "ανακοίνωσαν την εφαρμογή σχεδίου για την απομάκρυνση των κατοίκων" της πόλης αυτής και τη μεταφορά τους "σε σπίτια υποδοχής που χρηματοδοτούνται από το κράτος", επεσήμανε ο στρατός.
Η Κιριάτ Σμόνα έχει περίπου 25.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τον συνοριακό φράκτη με τον Λίβανο.
Χθες, Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπολύθηκε επίθεση με εκτοξευτήρα ρουκετών από το έδαφος του Λιβάνου, στην οποία απάντησε πλήττοντας "υποδομές της Χεζμπολάχ". Επίσης o ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της περιοχής από την οποία έγινε η επίθεση.
Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τις συγκρούσεις στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα έχουν σκοτωθεί περίπου 20 άνθρωποι από την πλευρά του Λιβάνου, κυρίως μαχητές, αλλά και ένας δημοσιογράφος του Reuters και δύο άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της σύρραξης, με την εμπλοκή σε αυτή του λιβανέζικου, σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν.
"Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού και επαγρύπνησης στα βόρεια. Αν η Χεζμπολάχ κάνει ένα σοβαρό λάθος, θα απαντήσουμε με ιδιαίτερη ισχύ", προειδοποίησε την Τρίτη ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενισχύει την παρουσία του σε μαχητικά αεροσκάφη, επιπλέον των δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσόγειο για την υποστήριξη του Ισραήλ.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε τρεις πυραύλους κρουζ και αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από μαχητές των Χούτι στην Υεμένη.
«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι στόχευαν, αλλά εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη, με κατεύθυνση βόρεια, κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, ενδεχομένως προς στόχους στο Ισραήλ».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε με τον Ιωάβ Γκάλαντ, καθώς και με ομολόγους του από τα ΗΑΕ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος του USS Carney ή μεταξύ αμάχων στο έδαφος, «εξ όσων γνωρίζουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου.
Η Χαμάς κάνει λόγο για νεκρούς στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου
Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο μιας εκκλησίας στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι από την επιδρομή «προκλήθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών» στον χώρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον χώρο της εκκλησίας στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του.
Στην Αίγυπτο ο Σουνάκ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα επισκεφθεί σήμερα την Αίγυπτο όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Στις συνομιλίες ο Σούνακ θα υπογραμμίσει «την ανάγκη να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να αποφευχθεί η περαιτέρω μη απαραίτητη απώλεια ζωών αμάχων», πρόσθεσε το γραφείο του.
CNN: Επίθεση με ρουκέτες κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης
Μια επίθεση με ρουκέτες κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης προστίθεται στον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων με στόχο τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση που απορρέει από τον πόλεμο στη Γάζα.
Δύο ρουκέτες στόχευσαν το Κέντρο Διπλωματικής Υποστήριξης της Βαγδάτης κοντά στο αεροδρόμιο, όπου στεγάζεται αμερικανικό στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό προσωπικό, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας.
Τα φορτηγά με τη βοήθεια έχουν «κολλήσει» στην Αίγυπτο
Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα μάλλον δεν ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα. Μέχρι στιγμής, τα φορτηγά με τα απαραίτητα για τους Παλαιστίνιους, τρόφιμα, φάρμακα, συσκευές καθαρισμού νερού και κουβέρτες, έχουν «κολλήσει» στην Αίγυπτο, μεταδίδει το Al Jazeera.
Νωρίτερα αιγυπτιακά ΜΜΕ είχα μεταδώσει ότι θα ανοίξει ωστόσο άλλες πηγές που επικαλείται το CNN δεν αναμένουν σήμερα το άνοιγμα καθώς μεταξύ άλλων χρειάζονται κι άλλες επισκευές στο οδικό δίκτυο που έχει πληγεί. Πληροφορίες λένε ότι ίσως ανοίξει το πέρασμα το Σάββατο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή της Γάζας είναι στο όριο της εξαθλίωσης. Επίσης δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στηλιτεύει «την υποκρισία» της Δύσης
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως δεν ασκούν καμιά κριτική για τις παραβιάσεις στις επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η αντίδραση της Ουάσιγκτον και –με λιγοστές εξαιρέσεις– των ευρωπαϊκών πρωτευουσών στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου είναι η σιωπή», τονίζεται σε σχόλιο της ΜΚΟ.
«Πού είναι η ξεκάθαρη καταδίκη καθώς σφίγγει σκληρά ο δεκαεξαετής αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, που ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, έγκλημα πολέμου;»
Πού είναι «η αγανάκτηση» για τις δηλώσεις ισραηλινών ηγετών με σκοπό να «θολώσουν την κεφαλαιώδη διάκριση ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές στη Γάζα» καθώς «διατάσσουν ακόμη πιο εντατικούς βομβαρδισμούς αυτής της πυκνοκατοικημένης περιοχής, μετατρέποντας ολόκληρα τετράγωνα συνοικιών σε συντρίμμια;» διερωτάται η ΜΚΟ.
«Πού είναι οι σαφείς και αναμφισβήτητες εκκλήσεις στο Ισραήλ να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες στην επίθεση του στη Γάζα, πόσο μάλλον για λογοδοσία;»
Σύμφωνα με το σχόλιο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπογράφεται από τον Τομ Πόρτεους, υποδιευθυντή προγράμματός, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο επιβάλλει οι άμαχοι να προστατεύονται και υποτίθεται πως ισχύει «για όλα» τα κράτη.
Ο κ. Πόρτεους αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου θυμίζει πως οι δυτικές χώρες επέμειναν στη σημασία που έχει η τήρηση των κανόνων πολέμου στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν διεθνή υποστήριξη στο Κίεβο και να απομονώσουν τη Μόσχα.
«Η υποκρισία και τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά των δυτικών κρατών είναι κατάφωρα και προφανή», σύμφωνα με το σχόλιό του.
Επέμεινε στο γεγονός ότι έτσι εγείρεται ο κίνδυνος να υπονομευτεί η κοπιώδης δουλειά οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και κάποιων χωρών, «για να ενισχυθούν και να τυποποιηθούν οι κανόνες για την προστασία των αμάχων» στους πολέμους σε όλο τον κόσμο.