Γιατί η εξολόθρευση της Χαμάς είναι πιο δύσκολη από την εξολόθρευση του ISIS
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση παρουσιάζει ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών Βρετανικών υπηρεσιών, Φίλιπ Ίνγκραμ, σχετικά με την εξαγγελία του Ισραήλ την επόμενη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου ότι θα ξεριζώσει οριστικά την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Φίλιπ Ίνγκραμ, οι προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ για να επιτύχει αυτό το στόχο μοιάζουν πολύ με τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν για να ξεριζωθεί το Ισλαμικό Κράτος από τη Μοσούλη. Ωστόσο, όπως τονίζει, στην περίπτωση της Χαμάς, υπάρχουν διαφορές που καθιστούν το εγχείρημα πολύ πιο περίπλοκο για τον Ισραηλινό στρατό.
Ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 1.500 τζιχαντιστές του ISIS πήραν τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014. Πολλοί κάτοικοι έφυγαν από την πόλη, ενώ όσοι έμειναν χρειάστηκε να υποστούν ένα τυραννικό καθεστώς.
Τον Δεκέμβριο του 2016, ο ιρακινός στρατός – σε μία εκστρατεία αποκαλούμενη «Εκστρατεία Απελευθέρωσης» - ξεκίνησε την απελευθέρωση της πόλης από Ανατολικά και τελικά κατάφερε να την ανακαταλάβει στο σύνολό της τον Ιούνιο του 2017.
Όμως, όπως επισημαίνει ο Φίλιπ Ίνγκραμ, ο ISIS δεν είχε ενσωματωθεί στον τοπικό πληθυσμό με τον τρόπο που η Χαμάς έχει καταφέρει να ενσωματωθεί με τον πληθυσμό της Γάζας εδώ και πολλά χρόνια – ενώ εκεί παραμένει και ο πληθυσμός των Παλαιστινίων. Επίσης, οι παράπλευρες απώλειες και οι ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις της εισβολής στη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο δεν ήταν τόσο σημαντικός παράγοντας για τις Ιρακινές δυνάμεις όσο για τον Ισραηλινό στρατό.
«Τα μάτια όλου του πλανήτη παρακολουθούσαν ενίοτε τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Μοσούλη, όμως αυτή τη στιγμή τα μάτια όλου του πλανήτη παρακολουθούν κάθε λεπτομέρεια των ισραηλινών δράσεων», εξήγησε.
Η άλλη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην επιχείρηση κατά του ISIS και στην επιχείρηση κατά της Χαμάς είναι ότι η Χαμάς είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή της για να προετοιμαστεί.
Επίσης, διαθέτει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στην Μάχη της Τζενίν το 2002. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο σημαντικό μάθημα για τη Χαμάς, καθώς παρακολουθούσαν του μαχητές της Παλαιστίνης να χρησιμοποιούν ένα είδος ανταρτοπόλεμου, αλλά και στρατηγικές αστικών μαχών ενάντια του Ισραηλινού στρατού με σχετική επιτυχία.
Έκτοτε, η Χαμάς ανέπτυξε αυτές τις στρατηγικές και έχτισε ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο για να κρύβεται και για να λειτουργεί αποτελεσματικά.
Ο ισραηλινός στρατός, λοιπόν, θα πέσει σε μία προγραμματισμένη ασύμμετρη ενέδρα. Μπορεί να είναι ο καλύτερος στρατός του κόσμου σε αυτές τις συνθήκες, ωστόσο οι πιθανότητες για τεράστιες απώλειες είναι πολύ υψηλές όχι μόνο μεταξύ των στρατιωτών, αλλά και μεταξύ των αμάχων.