Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αντιδράσεις των χωρών στο «πράσινο φως» των ΗΠΑ
Μετά το ΟΚ των ΗΠΑ να συνδράμουν στον πόλεμο της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις.
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα εκ νέου στην πολεμική σύρραξη Ουκρανίας - Ρωσίας μετά την έγκριση των ΗΠΑ να αποστείλουν στον ουκρανικό στρατό πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος τη Δευτέρα 18/11 στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «Ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί, αλλά ακριβώς το αντίθετο».
«Ο Πούτιν απάντησε σε κάθε προσπάθεια για διαπραγμάτευση, εξαπολύοντας την πιο σφοδρή επίθεσή του στις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας και κυρίως σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν η πιο σκληρή επίθεση εδώ και μήνες», δήλωσε αναφερόμενος στα ρωσικά χτυπήματα το περασμένο Σαββατοκύριακο.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της ισχύος. Αυτό είναι περισσότερο αλήθεια σήμερα παρά ποτέ, αλλά για να το κάνουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο Μπορέλ, του οποίου η θητεία ως Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ λήγει σε λιγότερο από ένα μήνα.
«Πολλές φορές έπρεπε να συζητήσουμε για πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται να λέμε ότι είμαστε γεωπολιτική δύναμη αν για να φτάσουμε σε μια συμφωνία χρειαζόμαστε μήνες. Η τελευταία έκκλησή μου προς τους συναδέλφους μου είναι να είναι πιο ενωμένοι και να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις», πρόσθεσε ο Ζ. Μπορέλ, ο οποίος συμμετέχει μάλλον για τελευταία φορά σε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε «οι αποφάσεις για να στηρίξουμε την Ουκρανία μας πήραν πολύ χρόνο» και όπως είπε: «Οι Ουκρανοί χρειάζονται περισσότερη στήριξη και πρέπει να τους τη δώσουμε για να σταματήσουμε τη σύγκρουση».
Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα τη «νέα κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. «Αντιμετωπίζουμε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν, χωρίς να πρέπει πρώτα να περιμένουν να αντιδράσουν στις αποφάσεις των ΗΠΑ», σημείωσε. Το τέλος της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι Ευρωπαίοι σε αυτή την περίπτωση θα συζητηθούν στο σημερινό Συμβούλιο, καθώς η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε φόβους ότι η αμερικανική υποστήριξη θα σταματήσει και οι Ουκρανοί θα πρέπει να διαπραγματευτούν.
Στο Συμβούλιο, η συζήτηση για την Ουκρανία θα ξεκινήσει με την ενημέρωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ από τον Ουκρανό ομόλογό τους, Αντρίι Σιμπίχα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν και για το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για το οποίο η ΕΕ αρχίζει να εργάζεται και το οποίο περιλαμβάνει τη στόχευση του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα προστεθεί και η συμμετοχή τρίτων χωρών στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως η παρουσία Bορειοκορεατών στρατιωτών.
Αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί κατά πόσο η Κίνα απομακρύνεται από τη μέχρι τώρα ουδέτερη στάση της, καθώς και η πιθανή ενίσχυση της κινεζικής υποστήριξης προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται τις υπηρεσίες πληροφοριών, εργοστάσια στην Κίνα παράγουν drones για τη Ρωσία.
Γαλλία: Εξετάζουμε την επιλογή της Ουκρανίας
Η Γαλλία, η οποία έχει προμηθεύσει με πυραύλους μακρού βεληνεκούς την Ουκρανία, δήλωσε πως το να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία παραμένει μια επιλογή στο τραπέζι.
«Έχουμε πει ανοικτά ότι αυτή ήταν μια επιλογή που θα εξετάζαμε αν ήταν να επιτρέπαμε να πληγεί ένας στόχος από εκεί απ΄ όπου η Ρωσία επιτίθεται τώρα στο ουκρανικό έδαφος. Άρα, τίποτα καινούριο», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Γερμανία: Πολύ σημαντική στιγμή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μια σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας πάντως πως αυτό δεν συνιστά αλλαγή στη στρατηγική της Δύσης.
«Η απόφαση από αμερικανικής πλευράς, και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό δεν είναι μια αναθεώρηση αλλά μια εντατικοποίηση αυτού στο οποίο έχουν ήδη ανταποκριθεί άλλοι εταίροι, είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή», είπε η Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Λιθουανία: Δεν ξέρουμε πόσους πυραύλους διαθέτει η Ουκρανία
Δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία έχει αρκετούς πυραύλους για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εφόσον της επιτραπεί να τους χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.
«Δεν ανοίγω σαμπάνιες ακόμη, επειδή δεν ξέρουμε τους πραγματικούς αριθμούς για το πόσους πυραύλους έχει η Ουκρανία», δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
«Άρα το ερώτημα είναι, αν έχουν αρκετούς πυραύλους που θα έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης» καταλήγει.
Πολωνία: Η απόφαση ίσως να είναι καθοριστική για τον πόλεμο
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας ενδέχεται να είναι μια καθοριστική στιγμή στον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Αυτή η απόφαση ήταν πολύ απαραίτητη...Η Ρωσία βλέπει ότι η Ουκρανία απολαμβάνει μεγάλη στήριξη και ότι η θέση της Δύσης είναι ακλόνητη και καθοριστική. Είναι μια πολύ σημαντική και πιθανόν αποφασιστική στιγμή σε αυτό τον πόλεμο», είπε ο Ντούντα στους δημοσιογράφους.
Κίνα: Επείγει η κατάπαυση του πυρός
Η Κίνα απηύθυνε τη Δευτέρα εκ νέου έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία δόθηκε το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, να πλήττει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ.
«Μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Λιν Τζιάν, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου γι’αυτήν την αμερικανική απόφαση.
«Αυτό που επείγει πιο πολύ είναι να ενθαρρύνουμε μια άμβλυνση της κατάστασης το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.
Η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερη χώρα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαβεβαιώνει ότι δεν πουλά φονικό οπλισμό στους εμπολέμους, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη που υποστηρίζουν το Κίεβο.
Το Πεκίνο παραμένει ωστόσο σημαντικός οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος της Μόσχας και δεν έχει καταδικάσει ποτέ την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
«Η Κίνα πάντα ενθάρρυνε και υποστήριζε όλες τις προσπάθειες που κατευθύνονται προς μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», συνέχισε σήμερα ο Λιν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο έχει τη βούληση «να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο (…) με τον δικό του τρόπο» ως προς αυτόν τον σκοπό.