Οδησσός: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από επίθεση πυραύλων – Η καταδίκη της UNESCO
Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στη νότια Ουκρανία, λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» του Λευκού Οίκου για πλήγματα βαθιά στη Ρωσία.
Περισσότερους από 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες άφησε πίσω του του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία.
Η στρατηγική τοποθεσία της πόλης που είναι το μοναδικό ελεύθερο λιμάνι της Ουκρανίας και το σημείο έναρξης του δρόμου των σιτηρών είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου το 2022.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/11) ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ρωσικών πυραύλων στις πόλεις Οδησσό και Σούμι. Μια δήλωση της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Sumy ανέφερε στο Telegram ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 84 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά, στην επίθεση στη διοικητική πρωτεύουσα της περιοχής, περίπου 31 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.
Η δήλωση ανέφερε ότι 11 από τους τραυματίες νοσηλεύονται στην εντατική, έξι εκ των οποίων είναι παιδιά. «Το απόγευμα της Κυριακής για την πόλη Σούμι έγινε κόλαση, μια τραγωδία που έφερε στη γη μας η Ρωσία», δήλωσε ο κυβερνήτης του Σούμι Βολοντίμιρ Αρτιούχ.
Ξεχωριστά, η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσε αργότερα ότι ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 89. Η Γενική Εισαγγελία του Σούμι είπε ότι 13 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 90 διαμερισμάτων, καθώς και δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπέστησαν ζημιές στην επίθεση.
Δεκάδες νεκροί και στην Οδησσό
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Οδησσού Όλεχ Κίπιερ δήλωσε αρχικά ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 39 τραυματίστηκαν σε επίθεση στην πόλη που προκάλεσε ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές.
Ο Κίπερ ανέφερε αργότερα ότι ο αριθμός των νεκρών στην επίθεση ανήλθε σε 10, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 43.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Telegram ότι η επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε ζημιές σε μια πολυκατοικία, ένα πανεπιστημιακό κτίριο και ένα διοικητικό κτίριο.
«Αυτά δεν είναι τυχαία χτυπήματα, είναι ενδεικτικά», είπε ο Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δείχνει ότι ενδιαφέρεται μόνο για τον πόλεμο, κάτι που, όπως υποστήριξε, πρέπει να ακουστεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στη Βραζιλία. 18-19 Νοεμβρίου.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στο Σούμι με δύο βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή του Βορονέτζ και έναν αεροεκτοξευόμενο πύραυλο cruise Kh-59 από την περιοχή του Κουρσκ.
Αργότερα ισχυρίστηκε ότι το χτύπημα στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της ημέρας προκλήθηκε από έναν πύραυλο Iskander που καταρρίφθηκε πάνω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, την συνοικία Πριμόρσκι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν υποδομές στρατιωτικών αεροδρομίων, αποθήκες και εγκαταστάσεις ενέργειας για «υποστήριξη των δραστηριοτήτων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας». Ωστόσο, δεν σχολίασε τις απεργίες στην Οδησσό και στο Σούμι ειδικότερα.
Καταδικάζει η UNESCO την επίθεση στην Οδησσό
Η πόλη της Οδησσού ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα επί της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Γ’ της Ρωσίας. Ο ιστορικός πυρήνας της πόλης γύρω από το προάστειο του Πριμόρκσι συγκεντρώνει δεκάδες κτίρια και μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως η όπερα της πόλης, το παλιό Χρηματιστήριο, τον πεζόδρομο Πριμόρσκι (Primorskyi bulvart) και την φημισμένη κλίμακα Ποτέμκιν. Η πυραυλική επίθεση στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού προκάλεσε την αντίδραση της UNESCO που με ανακοίνωσή της καταδίκασε την ενέργεια αυτή.