Νέα έρευνα: Ποιες μπορεί να είναι οι τελευταίες μας σκέψεις πριν πεθάνουμε
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ερωτήματα όλων των εποχών είναι τι συμβαίνει στους ανθρώπους όταν η ζωή φτάνει στο τέλος της και επέρχεται ο θάνατος. Πέρα από τι έχει διαβάσει κανείς μέχρι τώρα γι' αυτό ή ποιες εικασίες μπορεί να κάνει με τη σκέψη του, έρχεται στην επιφάνεια μια νέα μελέτη επιστημόνων, που δείχνει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες μας σκέψεις, «απαντώντας» έτσι απαντήσουν εν μέρει στο παραπάνω ερώτημα.
Οι γιατροί χρησιμοποίησαν έναν ασθενή που είχε υποστεί καρδιακή προσβολή για να μάθουν περισσότερα για το τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε. Η πρώτη καταγραφή της στιγμής που κάποιος πεθαίνει αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης Αμερικανών ερευνητών, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε έναν 87χρονο άνδρα που έπασχε από επιληψία. Χρησιμοποιώντας το τεστ ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματα του ασθενούς 15 λεπτά μετά τον θάνατό του από καρδιακή προσβολή.
Μετά την ανάλυση των ευρημάτων, ο δρ Άιμαλ Ζέμαρ, επικεφαλής - συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε πώς αυτά μπορούν να ρίξουν φως στις τελευταίες μας σκέψεις. Εξετάζοντας τα εγκεφαλικά κύματα, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση των εγκεφαλικών κυμάτων, γνωστών ως «ταλαντώσεις γάμμα». Αυτές ελέγχουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, καθιστώντας τες ζωτικής σημασίας για την αντίληψη, την κίνηση, τη μνήμη και το συναίσθημα.
Μέσω αυτών των κυμάτων, ουσιαστικά ενισχύεται η άποψη που υποστηρίζει την ιδέα πως η ζωή ενός ανθρώπου «περνάει μπροστά από τα μάτια του» την ώρα που αποχαιρετά τον κόσμο αυτό. «Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκληση της μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει μια τελική ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν από τον θάνατο, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται σε εμπειρίες κοντά στον θάνατο», εξήγησε ο δρ Ζέμαρ, μιλώντας για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Ageing Neuroscience.
«Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά ερωτήματα για τη συνέχεια, όπως αυτά που σχετίζονται με τον χρόνο δωρεάς οργάνων».
Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να υπάρξουν πιο πειστικές απαντήσεις. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα επικεντρώνονται μόνο σε μία και μοναδική μελέτη με βάση τον εγκέφαλο ενός ασθενούς.